دستپختهای مادر کردستانی الگوی موفق کارآفرینی
به گزارش سرویس خبری بسیج جامعه زنان استان کردستان، شاید وقتی صحبت از یک کارآفرین باشد ایجاد کارگاهها و شرکتها به ذهن خطور کند، در حالیکه امروز هستند افرادی که در جای جای استان کردستان با یک کار ساده و خلاقیت توانستند راه کسب و کار را پیش بگیرند و امروز خود به یک کارآفرین تبدیل شوند.
بتول ضیایی کارآفرین قروهای دارای مدرک مدیریت کسب و کار است که از دوران کودکی مادر را الگوی خود قرار داد و از دست پختهای مادر و تهیه رشته و نانهای خانگی در دوران جوانی کسب و کار خود را به راه انداخت و اکنون یک بانوی کارآفرین موفق است که علاوه بر ایجاد کارگاه تولید «رشته» و «محصولات خوراکی»، کلاسهای آموزشی نیز برای آموزش سایر افراد بویژه بانوان خانه دار مناطق روستایی و افراد تحت پوشش کمیته امداد را دایر کرده است
وی از سال ۷۵ کار تولیدی و آموزشی را آغاز کرد و اکنون به دنبال اهداف خود در رونق کسب و کار و مشاغل خانگی برای کاهش بیکاری و کمک به تامین معیشت افراد است.
بانوی کارآفرین قروهای در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان از استان کردستان بیان کرد: الگوی همه افراد مادرشان است و الگوی من هم مادری کارآفرین بود که با درست کردن رشته و دیگر محصولات خوراکی آذوقه یک سال را فراهم میکرد.
ضیایی افزود: مادرم ما را به گونهای تربیت میکرد که بتوانیم کارهای شخصی را خودمان انجام دهیم و بر همین مبنا من هم توانستم تولیدی خود را دایر کنم و کم کم آن را رونق دهم.
این کارآفرین برتر کردستانی اذعان کرد: در سال ۸۷ کارگاه تولیدیم را که از سال ۷۵ ایجاد کرده بودم با اخذ مجوز از فنی حرفهای و بنا به درخواست و وجود متقاضی تبدیل به آموزشگاه کردم و متقاضیان تحت تعلیم این آموزشگاه وارد بازار شدند.
ضیایی افزود: در ادامه مسیر فعالیتم توانستم شرکتی برای رونق مشاغل خانگی تاسیس کنم و با همکاری کمیته امداد شرکت تعاونی با راهبرد شغلی که با ورود به روستاها بود و برای آموزش و حمایت از متقاضیان علاقمند برای یادگیری و انجام فعالیت دختران روستایی بود، احداث شد.
روستاها محور کارآفرینی هستند
وی گفت: آموزش در این شرکت تعاونی برای مددجویان کمیته امداد با نصف هزینهها انجام میشد و برای تسهیل یادگیری افراد ساکن روستاها، مربیهایی هم به روستاهای اطراف میفرستادیم و تجهیزات هم به روستا برده تا امر آموزش را تسهیل کند.
کارآفرین کردستانی تصریح کرد: دید من نسبت به روستا همیشه با نگاهی کارآفرین محور بود اما وقتی به روستا رفتم دیدم آن صفای قدیم را ندارد امکانات کمی دارند و حتی برخلاف سابق که هر خانه خود نان خود را تامین میکرد، امروز همه در روستا در صف نانوایی میایستند و این ناراحت کننده بود.
ضیایی اذعان کرد: روستاهای ما دختران جوان کارآفرینی دارد که به دلیل محدودیت از فعالیت بازماندند و باید حمایت شوند تا کسب و کاری ایجاد کنند و به روستای خود رونق ببخشند.
وی اظهار کرد: ما با توجه به همین امر و محدودیت روستاها، طرح هر روستا یک کارگاه را اجرایی کردیم و با مشاوره و آموزش لازم، روستاهای مرکزی انتخاب شده و طرحهای مختلفی بسته به علاقه روستایان در آنجا اجرایی شد.
این بانوی کارآفرین کردستانی بیان کرد: با این طرح ۶ کارگاه رشته بری، صنایع دستی و غذایی، انواع نان و شیرینی در روستاها دایر شد و این سنت که زنان سنت تغذیه سالانه خود را درست میکردند و به فراموشی سپرده شد مجدد احیا شد و برند مخصوص هم برای آن ثبت شد.
ضیایی افزود: در آموزشگاه ما علاوه بر تغذیه و غذایی، آموزش مراقبت زیبایی، فناوری اطلاعات، خیاطی و دیگر مشاغل خانگی آموزش داده میشود.
محور کار ما توانمند کردن زنان در امور خانه و کار است
وی اذعان کرد: کارآفرینی در خانه مد نظر ماست چرا که مادر رکن اصلی خانواده و ستون خانه است و بر همین مبنا محور کار ما این است که زنان بتوانند در خانه و برای تحکیم خانواده کارهای تولیدی انجام دهند و پشتیبانی ما از آنها با حمایت دولتی تا رسیدن به استقلال مالی ادامه دارد.
کارآفرین کردستانی خاطرنشان کرد: من در سال ۹۷ تعاونی آموزشگاهی و مشاغل را با ۲۶۹ عضو ثبت کردم و شروع به انواع کسب و کار و مشاغل کردم و در ادامه ۸۰۰ نفر دیگر آمدند که برخی تنها آموزش دیدند، برخی مربی شدند و برخی دیگر کارگاه خانگی دایر کردند.
ضیایی افزود: در حال حاضر ما دارقالی که به ۵ روستا بردیم با حمایت و با قیمت روز بازار از بافندگان میخریم و حتی در بخش برنامه نویسی هم از دختران جوان حمایت میکنیم و مورد آموزش قرار دارند.
وی گفت: با همکاری سپاه هم یک صندوق پرداخت وام مشاغل راه اندازی کردیم که بخشی از درآمد ماهیانه کارگاهها را به این صندوق واریز میکنیم و برای خرید تجهیزات، حمایت از تولید و رونق کسب و کار به متقاضیان وام پرداخت میکنیم.
کارآفرین قروهای اذعان کرد: برخی از مربیان ما که در آموزشگاههای ما آموزش دیدند امروز در نمایشگاههای برتر بینالمللی حضور دارند.
ضیایی ادامه داد: گلیم بافی، ارغوان بافی، حتی پارچه بافی خراسان شمالی و دیگر صنایع استان با بهره از اساتید مطرح استانی و کشوری امروز در کارگاههای تولیدی ما بعد از آموزش و مهارت اندوزی عرضه میشود.
وی گفت: کارهای ما محدودیت مکانی و فعالیتی ندارد و در بحث مشاغل فراگیر غرب کشور اولین بودیم و اشتغال و کارآفرینی برای ما مهم است و چشم انداز ما در صورت وجود حمایت، پرداخت وام به تعاونیها است تا با نظارت و مدیریت به کارآفرینان اهدا شود، و نوید ثمربخش بودن باشد.
کارآفرین قروهای بیان کرد: ما باید با ایجاد صنایع تبدیلی کوچک برای به ثمر رساندن فعالیتها تلاش کنیم و با ساماندهی کسب و کار خرد واجدین شرایط که علاقمند هستند را برای شروع کار شناسایی کنیم.
زیر ساخت فروش مناسب محصولات خانگی باید فراهم شود
ضیایی اذعان کرد: در مراحل اولیه ما تجهیزات و مواد اولیه را در اختیار روستاییان قرار میدهیم و برای فروش هم با بسته بندی خوب کارگاهی محصولات را در تهران، اصفهان و کرمانشاه عرضه میکنیم.
وی گفت: برخی محصولات کارگاهی ما با محصولات خارجی در رقابت هستند و بازار فروش ما نیاز به زیرساخت برای بهتر شدن دارد.
کارآفرین کردستانی تصریح کرد: هدف اصلی ما این است که هزینهها کاهش یابد و رفت و آمدها کمتر شود و به جای کارگاه در خانه مشاغل انجام شود.
ضیایی عنوان کرد: در حال حاضر در بحث مشاغل روستایی ۱۲۰ نفر اشتغالزایی داریم و از نظر من زنان با حرفه آموزی و اشتغال مردانه ای که انجام میدهند همچنان باید رسالت مادری و خانه داری را هم بتوانند انجام دهند و برای انجام مشاغل خود در جامعه تربیت فرزند و گرم نگه داشتن خانه را هم بتوانند حفظ کنند.
وی یادآور شد: در روستاها دسترسی به خدمات آموزشی کم است اما پتانسیلهایی که دارند و نیروهای توانمندی که در آنجا مانده نیاز به انگیزه دارند که دولت باید این انگیزه و تشویق را با حمایت به آنها بدهد.
به نظر میرسد رونق مشاغل خانگی و کارآفرینی نیاز به ایده، خلاقیت، آموزش و توانمندی دارد که افراد علاقمند به ویژه بانوان خانهدار باید برای توانمندسازی خود از ظرفیت کلاسهای آموزشی بهره ببرند و به توسعه اشتغال و تامین معیشت خود کمک کنند.