۱۹ / فروردين / ۱۴۰۴ - 08 April 2025
01:39
کد خبر : 9678565
۱۰:۵۰

۱۴۰۴/۰۱/۱۸
یادداشت؛

چرخ تولید با سرمایه پیوسته می‌چرخد

رفع موانع تولید و احیای ظرفیت‌های خالی بخش صنعت، نه‌تنها سبب بازگشت سرمایه‌های خواب‌رفته به چرخه تولید می‌شود، بلکه انگیزه‌ی تازه‌ای برای سرمایه‌گذاران جدید ایجاد می‌کند.

به گزارش خبرنگار بسیج از زاهدان، امیر راستگو، کارشناس مسائل اقتصادی، در یادداشتی با اشاره به اهمیت بازفعال‌سازی واحدهای تولیدی راکد و نیمه‌فعال نوشت: رفع موانع تولید و احیای ظرفیت‌های خالی بخش صنعت، از مهم‌ترین پیش‌نیازهای توسعه پایدار اقتصادی است. این امر، نه‌تنها سبب بازگشت سرمایه‌های خواب‌رفته به چرخه تولید می‌شود، بلکه انگیزه‌ی تازه‌ای برای سرمایه‌گذاران جدید ایجاد می‌کند.

در طول سال‌های اخیر، همایش‌ها و نشست‌های مختلفی با موضوع رفع موانع تولید برگزار شده است، اما برای رسیدن به نتایج ملموس، باید به‌صورت عملیاتی وارد میدان شد. موانع تولید به دو بخش اصلی مربوط به سرمایه‌گذاران و دستگاه‌های اجرایی تقسیم می‌شوند که هر دو نیازمند بازنگری جدی هستند.

موانعی که در بخش خصوصی دیده می‌شود، بیشتر به مسائل فنی، ضعف در رعایت الزامات بهداشتی، و گاه فقدان دانش مدیریت اقتصادی برمی‌گردد. در برخی موارد، طرح‌های صنعتی فاقد توجیه فنی و اقتصادی بوده یا بدون بررسی دقیق بازار راه‌اندازی شده‌اند.

نقش حیاتی دستگاه‌های اجرایی و نظام بانکی در پشتیبانی از تولید
در بخش دولتی، مهم‌ترین موانع مربوط به کندی فرآیندهای اداری، عدم تناسب طرح‌ها با آمایش سرزمین، و نبود هماهنگی بین دستگاه‌هاست؛ همچنین بروکراسی‌های پیچیده در صدور مجوز، تضاد بین قوانین، و نبود شفافیت در برخی فرآیندها موجب دلسردی بخش خصوصی می‌شود.

یکی از مشکلات جدی، عملکرد نظام بانکی در پرداخت تسهیلات است. تأخیر در اعطای تسهیلات سرمایه در گردش، محدودیت‌های ضمانتی، و نوسانات نرخ سود بانکی، از مهم‌ترین چالش‌هایی است که تولیدکنندگان را با بن‌بست مواجه کرده است. در حالی که سرمایه در گردش حکم خون در رگ‌های صنعت را دارد، اختلال در آن می‌تواند کل یک واحد تولیدی را به تعطیلی بکشاند.

پایداری فعالیت واحدهای تولیدی، حلقه مفقوده حمایت‌ها
باید پایداری فعالیت واحدهای احیاشده باید به دقت بررسی شود، بارها شاهد آن بوده‌ایم که یک واحد راکد با حمایت‌های مقطعی به‌طور موقت احیا شده، اما در فصل بعد به دلیل بازگشت همان موانع، دوباره تعطیل شده است.

در یک مورد، واحد مرغداری در استان، تنها برای یک فصل پرورش فعال شد و با پایان آن فصل و به‌دلیل عدم پرداخت سرمایه در گردش از سوی بانک عامل، مجدداً به حالت رکود برگشت. این نشان می‌دهد که برای پایداری تولید، حمایت‌های مرحله‌ای و هدفمند ضروری است.

ایجاد پنجره واحد سرمایه‌گذاری برای کاهش پیچیدگی‌های اداری و هماهنگی بین نهادهای ذی‌ربط، افزایش شفافیت نظام بانکی و تعیین سازوکارهای سریع و بی‌واسطه برای پرداخت تسهیلات،  پایش مستمر واحدهای فعال‌شده برای جلوگیری از بازگشت به رکود، ارائه مشاوره تخصصی به سرمایه‌گذاران در زمینه فنی، مالی و بازار و بازنگری در ضوابط آمایش سرزمین برای توزیع عادلانه منابع تولیدی و کاهش تمرکز صنایع در نقاط محدود از جمله پیشنهاداتی است که برای تسهیل تولید و حمایت از سرمایه‌گذاران میتوان درنظر داشت.

تولید، ستون فقرات اقتصاد هر کشور است؛ اگر می‌خواهیم شاهد کاهش نرخ بیکاری، افزایش صادرات و رشد پایدار اقتصادی باشیم، باید موانع تولید را با نگاه کلان، راهبردی و آینده‌نگرانه برطرف کنیم.

یکی از الزامات رشد و پویایی اقتصاد و جهش تولید،‌ داشتن برنامه منسجم و هماهنگی و تعامل همه دستگاههای اجرایی و ترغیب مشارکت بخش خصوصی، رفع موانع و مشکلات موجود و تثبیت متغیرهای اقتصادی برای تحقق این مهم است.
 
 


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید