۲۳ / فروردين / ۱۴۰۴ - 12 April 2025
22:43
کد خبر : 9679328
۲۲:۴۸

۱۴۰۴/۰۱/۲۱

نفس‌های ایلام گرفتار گرد و غبار

سال‌هاست که گرد و غبار عربی، نفس‌های ایلام را سنگین و تار کرده است، ایلامی‌ها سال ۱۴۰۳ را با ۳۲ روز هوای آلوده به گرد و غبار پشت سر گذاشتند؛ پدیده‌ای که بیش از دو دهه است آرامش و زیبایی آسمان این استان را ربوده و زندگی مردم را به چالش کشیده است.

به گزارش خبرگزاری بسیج ایلام،روایت گرد و غبار در ایلام، داستانی تکراری با طعم تلخ است که هر بار پررنگ‌تر از گذشته بر زیست و سلامت مردم سایه می‌اندازد.

سال ۱۴۰۳، اما نقطه‌ای دیگر بر صفحه روزگار این استان نوشت؛ ثبت ۳۲ روز آلوده، یادآور روزهایی است که گرد و خاک، چون مهمانی ناخوانده از آن سوی مرزها، نفس‌ها را به شماره می‌اندازد.

این غبار که ۹۵ درصدش از فراسوی مرزها می‌آید، سلامت و نشاط زندگی را از مردمان این دیار گرفته و حکایت زمستانی بی‌پایان را در قصه زندگی آنها جاودانه ساخته است، داستانی که از سال ۱۳۸۴ تا کنون مردمان این سامان، با آن دست و پنجه نرم می‌کنند و اکنون در آستانه فصل گرم سال، ایلامی‌ها چشم به آسمان دوخته‌اند، شاید روزی را ببینند که دیگر سایه‌ای از خاک را در آسمان خود نبینند.

سال ۱۴۰۳، دو روز خطرناک، دو روز بسیار ناسالم و ۲۶ روز ناسالم برای گروه‌های حساس، زنگ خطر جدی آلودگی هوا در ایلام را به صدا درآورد؛ واقعیتی که زمین‌های خشک و بی‌پناه استان با ۱۴۰ هزار هکتار کانون‌های خاکی داخلی، در کنار هجوم گرد و غبار خارجی، آن را تشدید کرده‌اند.

معاون نظارت و پایش اداره کل حفاظت محیط زیست ایلام گفت که در سال ۱۴۰۳ تعداد ۳۲ روز آلوده (بر اساس شاخص کیفیت هوا) ناشی از ورود توده گرد و غبار در استان ثبت شد.

« علی‌طاهر سارایی» یادآور شد ۲۶ روز از این ۳۲ روز را روزهای ناسالم برای گروه‌های حساس تشکیل داد و ۲ روز ناسالم، ۲ روز بسیار ناسالم و ۲ روز نیز خطرناک ثبت شد.

وی افزود که بیشترین آلودگی، ۲۵ آذر در شهرستان‌های مهران و دهلران رخ داد که این شهرستان‌ها را در وضعیت خطرناک و هشدار از لحاظ میزان ذرات معلق گرد و غبار در هوا قرار داد.

سارایی ادامه داد سال ۱۴۰۲ شمار روزهای آلوده ناشی از گرد و غبار ۱۹ روز بود که این آمار بیانگر روند افزایش ۶۰ درصدی روزهای آلوده در سال گذشته نسبت به دو سال پیش از آن است.

بر پایه بررسی‌ها، گرد و غبار در ایلام، بیشتر منشأ خارجی دارد و حاصل فعالیت کانون‌های تولید ریزگرد در کشورهای عراق، سوریه، اردن و عربستان است.

افزون بر این، ۱۴۰ هزار هکتار از زمین‌های استان ایلام که بیشتر در شهرستان دهلران واقع شده‌ است نیز از کانون‌های تولید ریزگرد با منشأ داخلی به شمار می‌رود، اما سهم آنها در آلودگی هوای استان کمتر از پنج درصد است.

مطابق استانداردهای جهانی، مقدار ذرات معلق در هوا نباید از ۱۵۰ میکروگرم در متر مکعب برای ذرات معلق بزرگ‌تر و ۳۵ میکروگرم در متر مکعب برای ذرات PM ۲.۵ (ریزتر از ۲.۵ میکرون) تجاوز کند و میزان دید افقی باید حداقل ۱۰ کیلومتر باشد.

پدیده گرد و غبار افزون بر ایجاد مشکلات جدی در تندرستی همگان، حوزه‌های گوناگون زندگی مردم ایلام از جمله محیط‌زیست، کشاورزی، حمل‌ونقل و کیفیت آب و خاک را زیرتأثیر قرار داده است.

کارشناسان معتقدند که تدوین برنامه‌های زیست‌محیطی منطقه‌ای و همکاری مؤثر با کشورهای همسایه در کنترل کانون‌های تولید ریزگرد و ارائه راهکارهای بلندمدت برای مقابله با این پدیده ضروری است.

منبع: ایرنا
جواد زراعتی
خبرنگار: جواد زراعتی

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید