۳۱ / ارديبهشت / ۱۴۰۴ - 21 May 2025
19:16
کد خبر : 9689301
۱۱:۰۴

۱۴۰۴/۰۲/۳۱

آذربایجان شرقی رتبه برتر فرآوری و بسته بندی خرما در کشور

تبریز-رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: آذربایجان شرقی در 17 محصول رتبه‌های برتر کشور را دارد و به دنبال تبدیل شدن به هاب صادراتی کشاورزی است. این استان فاقد حتی یک نهال خرما است اما رتبه برتر کشور در فرآوری و بسته‌بندی این محصول را به خود اختصاص داده است. 

به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، شهرام شفیعی در برنامه زنده تلویزیونی رویش شبکه آموزش سیما با بیان اینکه بخش کشاورزی نقش بسیار مهمی در تامین امنیت غذایی در قالب تولید غذای کافی و سالم دارد گفت: 17 درصد از اشتغال استان آذربایجان شرقی در بخش کشاورزی است و این بخش 9 درصد از تولید ناخالص ملی در آذربایجان شرقی را به خود اختصاص داده است.

وی میزان اراضی کشاورزی آذربایجان شرقی را یک میلیون و 400 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: 31 درصد از وسعت کل استان را اراضی کشاورزی تشکیل داده ، مراتع 2.5 میلیون هکتار و جنگل ها نیز 164 هزار هکتار از مساحت آذربایجان شرقی را به خود اختصاص داده اند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در خصوص وضعیت بارندگی در استان گفت: در پاییز سال گذشته آذربایجان شرقی شاهد 33 درصد کاهش و در زمستان شاهد 70 درصد کاهش بارندگی بود که تاثیر قابل توجهی در میزان ذخیره پشت سدها داشت اما خوشبختانه بارندگی های اخیر باعث شد تا میزان بارندگی 10 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته باشد.

وی بیان کرد: با توجه به اینکه 75 درصد از اراضی کشاورزی آذربایجان شرقی را دیمزارها تشکیل می دهند، میزان بارندگی تاثیر بسیار زیادی در میزان تولید در استان دارد و با توجه به بارندگی های اخیر و تلاش کشاورزان و بهره برداران امیدواریم بتوانیم تولید بیشتری برای کشور داشته باشیم.

شفیعی میزان باغات آذربایجان شرقی را 130 هزار هکتار اعلام کرد و افزود: 47 درصد از اراضی آذربایجان شرقی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار دارد که این مسئله محدودیت های بسیار زیادی را از نظر تامین آب ایجاد می کند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: گندم، یونجه، جو، حبوبات از مهمترین محصولات زراعی و سیب درختی، انگور، زردآلو، بادام و گردو از مهمترین محصولات باغی آذربایجان شرقی است. آذربایجان شرقی سالانه بیش از 5 میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می کند 56 درصد محصولات زراعی و 24 درصد محصولات باغی است و مابقی را نیز محصولات دام و طیور، شیلات تشکیل می دهد.

شفیعی گفت: 7.5 میلیون واحد دامی و 899 واحد مرغداری فعال اعم از مرغداری های تخم گذار، مرغ گوشتی و مرغ مادر در آذربایجان شرقی وجود دارد. آذربایجان شرقی 1.2 میلیون کندو عسل دارد که علاوه بر تولید عسل، نقش بسیار مهمی در گرده افشانی مزارع نیز ایفا می کند.

وی در خصوص میزان تولیدات آذربایجان شرقی در حوزه دام و طیور و شیلات گفت: در استان 700 هزار تن شیر، 60 هزار تن گوشت قرمز، 110 هزار تن گوشت مرغ، 107 هزار تن تخم مرغ، 16 هزار تن عسل و 10 هزار تن گوشت ماهی تولید می شود.

شفیعی افزود: صنایع تبدیلی و کشاورزی نقشی اساسی در تکمیل زنجیره تولید و ایجاد ارزش افزوده در آذربایجان شرقی دارد و کشاورزان نیز با تشکیل این زنجیره ها می توانند سود بیشتری را از تولید محصولات خود ببرند.

وی ظرفیت صنایع تبدیلی آذربایجان شرقی را 5.5 میلیون تن اعلام کرد و افزود: در حال حاضر 850 واحد صنایع تبدیلی و فرآوری مختلف در سطح استان فعالیت می کند و با توجه به اینکه آذربایجان شرقی دروازه ارتباط با اروپاست، بخشی از محصولات استانهای دیگر کشور از جمله خرما نیز در این استان فرآوری می شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: آذربایجان شرقی حتی یک اصله نهال خرما ندارد اما رتبه برتر در بسته بندی و فرآوری خرما را داراست. سال گذشته بالغ بر 50 هزار تن خرما از آذربایجان شرقی صادر شد.

شفیعی ادامه داد: آذربایجان شرقی در حوزه فرآوری عسل، فرآوری و بسته بندی تخم مرغ، فرآوری لپه و نخودچی رتبه اول کشور را دارد.

وی بیان کرد: آذربایجان شرقی در 17 محصول کشاورزی رتبه اول تا چهارم کشور را به خود اختصاص داده است. استان در تولید زردآلو ، عدس و سنجد رتبه اول، سیب، گوجه سبز، آلبالو، گردو، زغال اخته و عسل رتبه دوم کشور، رتبه سوم کشور در تولید تخم‌مرغ و شفتالو ، رتبه چهارم کشور در تولید گوشت قرمز و سماق و در تولید قیسی، نخودچی ، لپه و نهال لیبل دار رتبه اول کشور به این استان اختصاص دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی اظهار کرد: استفاده از دانش و روش های جدید، آخرین یافته های علمی و استفاده از ظرفیت های شرکت های دانش بنیان و مراکز تحقیقاتی یکی از اصلی ترین سیاست های وزارت جهاد کشاورزی و یکی از برنامه های وزیر جهاد کشاورزی است.

شفیعی با اشاره به محدودیت منابع آب و خاک برای کشاورزی گفت: علاوه بر محدودیت های موجود در حوزه آب به خاطر قرار گرفتن در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، در حوزه خاک نیز محدودیت های زیادی وجود دارد. افزایش شوری خاک، کاهش مواد آلی مورد نیاز گیاهان در خاک و تغییر کاربری غیرمجاز اراضی کشاورزی از جمله این محدودیت ها هستند که در نتیجه آن راهی جز افزایش ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی برای تثبیت و افزایش میزان تولید وجود ندارد. افزایش بهره وری و عملکرد با استفاده از روش ها و فناوری های جدید امکان پذیر است.

وی ضریب مکانیزاسیون در بخش کشاورزی آذربایجان شرقی را 3.31 اسب بخار در هکتار اعلام کرد و گفت: میانگین مکانیزاسیون در کشور 3 اسب بخار در هکتار است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: مراکز تحقیقاتی در تهیه بذور اصلاح شده که مقاوم به کم آبی باشد اقدامات بسیار خوبی انجام داده اند. مرکز تحقیقات کشاورزی دیم کشور در مراغه مستقر است که ظرفیت بسیار خوبی برای استان است و آخرین یافته های علمی را در اختیار کشاورزان، بهره برداران، مروجین پهنه و بخش خصوصی قرار می دهد.

شفیعی ادامه داد: دفتر ارتباط دانشگاه با سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی را در سازمان راه اندازی کرده و کارگروه های مختلفی ایجاد شده و در حال فعالیت هستند. تلاش می کنیم آخرین یافته ها را به کشاورزان و بهره برداران منتقل کنیم.

وی بیان کرد: با توجه به تغییرات اقلیمی و محدودیت های موجود، انتقال کشت سبزی و صیفی به گلخانه یکی از سیاست های استان است که برای انجام آن نیاز بود اقدامات زیر بنایی در این حوزه صورت گیرد. آذربایجان شرقی رتبه اول کشور در حوزه توسعه گلخانه ها را دارد و سرمایه گذاری بسیار خوبی در این حوزه جذب شده است.

وی ادامه داد: شهرک های گلخانه ای ملکان، کلیبر، بناب و عجب شیر حدود 50 هکتار زمین آماده وجود دارد که همه زیر ساخت های آن برای سرمایه گذاری در حوزه گلخانه آماده است. همچنین در شهرک گلخانه ای یکانات مرند که آب آن نیز از رودخانه ارس تامین می شود حدود 1818 هکتار زمین وجود دارد که برای سرمایه گذاری آماده است و نیمی از آن برای گلخانه و نیمی نیز برای باغات زیر شید اختصاص دارد و برای هر دو مورد ظرف سه ماه آینده فراخوان داده خواهد شد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: شهرک دامپروری بناب که 50 هکتار زمین مناسب برای سرمایه گذاری دارد، 80 درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در 6 ماه آینده تکمیل خواهد شد و برای این شهرک نیز فراخوان داده می شود تا سرمایه گذارانی که قصد دارند برای ایجاد زنجیره های تولید و زنجیره های ارزش در شهرک های دامپروری فعالیت کنند، می توانند از اراضی این شهرک استفاده کنند.

شفیعی مساحت گلخانه های در حال بهره برداری آذربایجان شرقی را 369 هکتار اعلام کرد و افزود: همچنین 400 هکتار گلخانه در آذربایجان شرقی در حال احداث است.

وی افزود: ما به دنبال ایجاد پایانه صادراتی محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی هستیم. برای ایجاد این پایانه زمین مناسب از اراضی ملی شناسایی شده و به دنبال جذب سرمایه گذار در این حوزه هستیم.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در پایان سخنان خود گفت: دو سد خداآفرین و آیدوغموش در استان آماده سرمایه گذاری برای پرورش ماهی در قفس است.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید