در فاجعه منا آلسعود کاملا مقصر است/ سخنان مغرضان سیاسی در مجامع بینالمللی مورد سو استفاده قرار میگیرد
وی افزود: مسوولان عربستان روی موضوع سقوط جرثقیل مانور دادند و شاه سعودی از محل حادثه بازدید کرد و شرکت بنلادن را محروم کردند.
نماینده سابق مردم قاین در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: روزها خبر بازدید
شاه سعودی از مسجدالحرام را از تلویزیون سعودی پخش میکردند چراکه دولت
عربستان، در این حادثه، خودش را مقصر نمیدانست و به همین دلیل، تبلیغات
زیادی روی آن انجام دادند.
قربانی تصریح کرد: باتوجه به اینکه در منا، بیش از 7 هزار دوربین وجود دارد و تعداد زیادی از مأموران سعودی در آنجا حضور دارند، هیچ حرکتی از دید مأموران پنهان نمیماند اما در حادثه منا، تلویزیون سعودی کمترین تصویر را پخش کرد و اخبار منتشر شده از آن نیز درست و کامل نبود.
وی اضافه کرد: نحوه برخورد عربستان سعودی و عدم همکاری در بازشدن زوایای حادثه منا، به خوبی حکایت از کتمان ابعاد این قضیه دارد و این اولین دلیل برگناهکار بودن عربستان سعودی در فاجعه منا است.
قربانی گفت: به نظر من اصلیترین عامل وقوع حادثه منا، ازدحام و فشار جمعیت بوده که این ازدحام ناشی از سوئ تدبیر در تعیین مسیرهای منتهی به جمرات بوده است.
وی بابیاناینکه در تمام کشورها، مسوول حملونقل و ترافیک بر عهده دولتهای مربوطه است و در هیچ کشوری، دولت مربوطه خودش را جدای از این موضوع نمیداند افزود: مأموران سعودی با موانع، خیابانها را بستند که منجر به ازدحام و ترافیک بالا در مسیر شد.
قربانی بابیاناینکه اصلیترین عامل، ترافیک است که بیتدبیری سعودی در این مشهود است گفت: دومین عامل، عامل انتظامی است و مأمورینی که مردم را هدایت میکنند و انتظامات و حفظ نظم را برعهده دارند، باید نظم را برقرار میکردند اما دولت سعودی نتوانست نظم را برقرار کند.
وی، سومین عامل در افزایش کشتهها را تأخیر در امدادرسانی دانست و اظهار کرد: عربستان از سه ابزارِ مأموران و دوربینهای فراوان و بالگردی که مدام در حال پرواز است، در جریان لحظه به لحظه حوادث قرار میگیرد و حتی بالگرد به قدری در محدوده پرواز میکند که مردم صدای دعا را در عرفات نمیشوند.
قربانی افزود: تا ساعتها طول کشید تا مردم را از هم جدا کنند و تأخیر در امدادرسانی باعث شد مردم از تشنگی جان دهند.
وی بابیاناینکه در هوای گرم، آب در اختیار مردم نبود تصریح کرد: خیلی راحت میتوانستند با استفاده از بالگرد یا از چادرهای اطراف، روی مردم آب بریزند چراکه اگر مردم آب میخوردند، خسارت کمتر بود.
قربانی با اشاره به اینکه سعودیها میتوانستند با استفاده از بالگرد و اورژانس هوایی اقدام به امدادرسانی به مجروحان حادثه کنند که این کار را انجام نداند گفت: ازدحام جمعیت در منا، هرساله وجود دارد اما در گذشته، اطراف مسیرها باز بود که در صورت هجوم جمعیت، مردم وارد چادرهای اطراف میشدند اما امسال، نرده گذاشته بودند و کسی نمیتوانست از مسیر، خارج شود.
وی تصریح کرد: هر سال 2 میلیون جمعیت قبل از ظهر عید قربان میخواهند از مسیر منا عبور کنند و سعودیها میدانند که هرساله این مسیر شلوغ است اما اقدام به بزرگکردن مسیر نمیکنند.
وی بابیاناینکه در حادثه منا، آلسعود کاملا مقصر است خاطرنشان کرد: دولت سعودی به سه دلیل در این زمینه مسوولیت دارد؛ یکی توافقنامههایی که با دولت ایران دارد، دیگری موافقتهای بینالمللی است که براساس آن کسانی که با ویزا وارد کشوری میشوند مسوولیت جان و حتی حرمت جنازه آنها برعهده کشور مربوطه است و دیگری، قوانین شرع مقدس است که مکه را بَلَد امن قرار داده است و عربستان باید امنیت زائران را فراهم کند.
قربانی متذکر شد: اگر عربستان هیچ مسوولیتی نمیداشت اما ازدحام به وجود آمده برگردنش است و باید پاسخگو باشد و مسوولیت جانباختگان را برعهده گیرد.
وی تصریح کرد: مسوولان قوه قضائیه باید پیگیر باشند و پرونده تشکیل دهند چراکه براساس قانون ما حق رسیدگی دارند.
قربانی اضافه کرد: مسوولان وزارت امور خارجه نیز باید از طریق مجامع بینالمللی پیگیر شوند تا این غصه به فراموشی سپرده نشود و حقوق زائران ایران و تمام دنیا از بین نرود.
نماینده سابق مردم قاین در مجلس شورای اسلامی گفت: اگر کسانی داخل ایران دنبال بهرهبرداری سیاسی و منطقهای از این موضوع و دنبال رفع اتهام از آلسعود و انداختن آن گردن دیگران هستند، این اقدام بسیار ناجوانمردانه است.
وی افزود: کارهای کسانی که با اغراض سیاسی سخن میگویند و گناه را برگردن دیگران میاندارند، در مجامع بینالمللی پخش و مورد سوء استفاده قرار میگیرد.
معاون سابق قضایی دیوان عدالت اداری کشور تأکید کرد: وزارت امور خارجه مسوولیت دارد تا روشنشدن موضوع و تعیین مقصر، پیگیر موضوع و انتقال جانباختگان به داخل کشور باشد.
قربانی اظهار کرد: براساس مصوبات دینی و شرعی، خون مسلمان نباید هدر رود و دیه کسی که در ازدحام کشته شود، برعهده بیتالمال کشور مربوطه (عربستان) است.
منبع: خاورستان