یادداشت/حجت شعبانی

سبک زندگی همسایگان کریمه

بهانه و جرقه نوشتن این یادداشت این بود که در یکی از کلاس‌های دانشگاه یکی از دانشجویان دختر شهرستانی به استاد گفت: در قم همه چیز فرق می‌کند، دوستان دانشجوی قمی من رفتارهای خود را با روایات، احادیث و توضیح‌المسائل مطابقت می‌دهند.
کد خبر: ۸۸۰۸۹۳۸
|
۲۹ دی ۱۳۹۵ - ۱۳:۰۲
سبک زندگی همسایگان کریمه
به گزارش خبرگزاری بسیج از قم، اگر خدمت مقدس سربازی رفته باشید این مطلب را تصدیق می‌کنید که سربازان قمی در کلاس‌های احکام و عقیدتی سرآمد دیگران هستند، آن هم به دلیل زندگی در محیط‌ مذهبی شهر مقدس قم می‌باشد؛ یا اگر ایام شهادت‌ و تولدهای ائمه(ع) در قم حضور یافته باشید تایید می‌کنید که شهر قم نسبت به شهرهای دیگر رنگ و بوی خاص دیگری دارد. رقابت هر چه بهتر در برگزاری و نصب بنرهای مراسمات مختلف، دعوت از سخنرانان و مداحان مطرح کشوری، ایستگاه‌های صلواتی، در سطح شهر حکایت از این تغییر دارد.

به شهر قم لقب‌های فراوانی نسبت داده می‌شود اما لقب رسمی و مورد استفاده در رسانه‌ها و همینطور شهرداری قم «پایتخت مذهبی ایران و قطب فرهنگی» است. از قم با عناوینی چون: حرم اهل بیت(ع)، شهر علم و اجتهاد، پایتخت علمی و فرهنگی ایران، پایتخت جهان تشیع، آشیانه‌ آل‌محمد، مدینه المومنین، استراحتگاه مومنین، دارالموحدین، مادر نظام جمهوری اسلامی و شهر کریمه‌ی اهل‌بیت یاد می‌کنند.

با توجه به القاب ذکر شده و درون مایه دینی شهر قم انتظاری غیر از این نیست، اما عواملی که باعث تفاوت این شهر با سایر شهرها شده عبارتند از: 1. حرم کریمه اهل‌بیت(ع) حضرت فاطمه  معصومه(س) و مسجد مقدس جمکران و 444 امامزاده مدفون در این شهر. 2. وجود حوزه‌‌های علمیه، مراجع تقلید و روحانیت 3. قدمت مذهب تشیع از همان قرن اول هجری قمری به ویژه حضور اخباریون و محدثین بسیار در این شهر که بنابر نقلی 200هزار محدث در اطراف حرم مطهر مدفون هستند.

البته بررسی سبک زندگی اهالی شهرمقدس قم نیاز به کار کارشناسی دقیقی دارد، اما هر کس وارد این شهر می‌شود در نگاه اول به‌ویژه در اطراف حرم مطهر جمعی از روحانیون را دور هم می‌بیند که در شهر یا روستای خود تا به‌حال این تعداد را با هم ندیده برایش تازگی دارد یا با توجه به سبک پوشش زنان و رعایت ظاهر اسلامی آنان در نوع خود با تمام شهرها متفاوت است، و عشق و ارادت وافر مردم به اهل‌بیت(ع) متوجه این نکته می‌شود که خون آنها با عشق به سیدالشهدا و اباعبدالله طور دیگری آمیخته شده است. مثلا وجود بیشترین مسجد و حسینیه در این شهر، علاقه و عشق کودکان به مداحی در سنین کودکی، نگاه تربیتی والدین با توجه به قرآن و احادیث نه نظر روانشناسان غربی، جلسات مختلف میلادخوانی، روضه، توسل، ختم صلوات، ختم انعام، سفره‌هایی به نام ائمه جهت برآورده شدن حاجات، روی‌آوری آنها به طب اصیل اسلامی، تکلم حدیثی بین مردم، نذرهای معنوی و مالی. از امام رضا(ع) نقل شده كه فرمود: بهشت هشت در دارد كه يكى از آنها اختصاص به مردم قم دارد. خوشا به حال آنان، خوشا به حال آنان، باز هم خوشا به حال آنان! (سفينة البحار،ج 2/ ص446)

ذکر این خاطره نیز خالی از لطف نیست، یکی از دوستانم که در تهران زندگی می‌کرد تعریف می‌کرد؛ جهت کسب تکلیف نزد مرجع تقلیدم رفتم و مسئله‌ بد‌حجابی که مرا خیلی رنج و آزار می‌داد را مطرح نمودم و گفتم نمی‌توانم ایمان خودم را در این شهر حفظ نمایم. این مرجع بزرگوار به دوستم فرمود: بر شما واجب است به شهر دیگری مثل قم هجرت نمایید.
باورهای دینی طوری در برخی از مردمان این شهر رسوخ کرده است که سعی می‌کنند در مستحبات از یکدیگر سبقت بگیرند، مثلاً سبقت در سلام کردن، نماز جماعت، حضور در صف اول نماز جماعت، کارهای خیرخواهانه و صدقه، حفظ حجاب اسلامی، احترام به بزرگتر، حضور در مراسمات مذهبی و ملی، تعصب به ولایت فقیه. بی‌جهت نیست که امام صادق علیه السلام فرمود:  وقتى كه فتنه و بلا عمومى شد و همه جا را گرفت، به قم و اطراف قم برويد، زيرا از قم بلاها برداشته شده است. (سفينة البحار ج 2 صفحه 442) یا حضرت در جای دیگر فرمود: قم را بدان جهت قم ناميده‏اند كه مردم آن با قائم آل محمّد(ص) گرد مى‏آيند و با او قيام مى‏كنند و بر محور او درستى را مى‏جويند و او را يارى مى‏كنند. (سفينة البحار، ج2/ ص446)

البته با تأسف امروز به جهت مهاجرت از شهرهای مختلف به شهر مقدس قم، وضعیت کمی تغییر کرده زنان قمی‌ای که  زمان طاغوت بحث می‌کردند که آیا یک پوشیه کافی است یا باید از دو پوشیه استفاده کنند، اکنون با لباس‌ها و آرایش‌های نامناسب ظاهر می‌شوند و این تلنگری محکم برای مسئولین و اهالی این شهر مقدس است.
بسیجی اهل قلم: حجت شعبانی
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار