به مناسبت ۱۸ تیر ماه.

کشف و شکست کودتای نقاب

در تقویم جمهوری اسلامی ایران، هجدهم تیر ماه سال ۵۹، سالروز کشف کودتای آمریکایی با هدف بازگرداندن شاپور بختیار و نابودی نظام نوپای جمهوری اسلامی در پایگاه هوایی شهید نوژه است که این کودتا با شکست مواجه شد.
کد خبر: ۹۳۵۶۲۴۵
|
۱۸ تير ۱۴۰۰ - ۱۱:۰۰

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از قم، هجدهم تیرماه سال ۱۳۵۹ سالروز شکست کودتای آمریکایی یا همان کودتای نافرجام نقاب با هدف بازگرداندن شاپور بختیار و نابودی نظام نوپای جمهوری اسلامی در پایگاه هوایی شهید نوژه است که این روز در تقویم جمهوری اسلامی به این نام نامگذاری شده است.

پایگاه هوایی شهید نوژه در ۵۰ کیلومتری شهر همدان و در کنار شهر کبودرآهنگ، دور از دسترس مردم بود. این پایگاه قبل از انقلاب به نام پایگاه شاهرخی نامیده می‌شد، ولی بعد از انقلاب به مدت کوتاهی به پایگاه حر نام گرفت.
اما به دنبال شهادت سرهنگ دوم خلبان محمد نوژه از خلبانان فداکار این پایگاه که در پاسخگویی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) برای کمک رسانی به شهید چمران و جلوگیری از سقوط پاوه در تاریخ ۱۳۵۸/۰۵/۲۵ به شهادت رسید، نام این پایگاه به پایگاه شهید نوژه تغییر پیدا کرد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در روز‌های نخستین آن، ابر قدرت‌ها و به ویژه آمریکا در پی نفوذ و تضعیف این نظام در جهت تامین منافع خویش برآمدند. سرویس‌های جاسوسی بیگانه با ابزار‌هایی نظیر تاسیس حزب و گروه، یا حمایت از احزاب و سازمان‌های موجود و یا با نفوذ در دولت موقت و جاسوسی از طریق سفارتخانه‌ها، دامن زدن به تنش‌های مذهبی و قومی، تجزیه طلبی و براندازی مسلحانه، ترور رهبران، شورش و آشوب، تلاش‌های گسترده‌ای نمودند که کودتا یکی از راه‌های پیش رو برای براندازی بود.

طی این کودتا قرار بود مراکز حساس تهران را بمباران و اشغال کنند که بیت امام در جماران نخستین هدف و مرکز ثقل عملیات کودتا بود.

در این کودتا آمریکا و متحدانش با استفاده از چند تن از افسران ارتش رژیم شاهنشاهی که در گروهی با نام (نقاب) متشکل شده بودند، کودتایی با هدف بازگرداندن شاپور بختیار و نابودی نظام نوپای جمهوری اسلامی طرح ریزی کردند. به همین جهت هواپیما‌ها و مهمات سنگینی برای این هدف در نظر گرفته شده بود. اما با عنایت خداوند متعال در صبح روزی که قرار بود کودتا انجام گیرد، این توطئه توسط یکی از خلبانان و اعضای کودتا که قرار بود بیت امام (ره) در جماران را بمب باران کند، افشا شد و در نتیجه علی رغم تلاش کودتاگران، این توطئه قبل از عملیاتی شدن، کشف و خنثی شد.

ستوان دوم ناصر رکنی، یکی از عوامل کودتا از نقش آمریکا در اعترافات خود می‌گوید:
اگر آمریکا در این کودتا نقشی نداشت اصلا کودتا تشکیل نمی‌شد.
وی ادامه داد: دو الی سه ماه بعد از پیروزی انقلاب، اولین تماس بین ماموران سیا و یکی از دوستان بنی عامری در اروپا برقرار شد و آن‌ها بنی عامری را در خط بختیار قرار دادند. تمام هماهنگی‌های لازم بین کشور‌های عضو بازار مشترک اروپا و ستاد بختیار در پاریس از طریق سیا انجام می‌گرفت.

بدون تردید کودتای نوژه یکی از رویداد‌های مهم در ایام پرالتهاب و حساس پس از انقلاب اسلامی است. در روز‌هایی که این نهال نو پا اولین گام‌های خود را بر می‌داشت ناگهان مشخص شد در کنار انواع و اقسام تحرکاتی که برای به زمین زدن آن انجام شده بود و می‌شد، نقشه‌ای خطرناک کشیده شده است.

انتهای پیام/ع/مختاری بیات
ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار