دره گردو پروژه ای قفل شده در کلانشهر اراک/نیشتری به جای مرهم بعد از۱۵سال بلاتکلیفی!
به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی از اراک، یکی از مشکلاتی که صنعتی شدن در هر جامعهای به همراه داشته سلب آرامش و آسایش انسان است.
زندگی ماشینی اغلب با ناراحتیهای روحی توأم است؛ از این رو مشکلات ناشی از صنایع دست ساخت بشر در ارتباطی تنگاتنگ با دیگر مشکلات اجتماعی و اقتصادی قرار دارد. بهترین راهکار برای حل این معضل ایجاد بسترهای سالم برای تفریح و تفرج است.
راهکاری که طی این سالها از سوی مسئولان برای کاهش میزان آسیبهای اجتماعی مورد بیتوجهی قرار گرفته است و به رغم داشتن ظرفیت ملی در این بخش همیشه نگاه خود را به علاج بعد از واقعه معطوف داشتهاند.
با نگاهی به آمار آسیبهای اجتماعی در شهرستان اراک که نام کلانشهر صنعتی را به یدک میکشد، درمییابیم که پیشرفت صنعت در این شهر بدون توجه به روح و روان ساکنانش رقم خورده است و تا به امروز هم به جرأت میتوان گفت که برای هیچ یک از مدیران و مسئولانش این مهم در اولویت قرار نداشته است که اگر چنین بود با دارا بودن یک ظرفیت ملی در حوزه سلامت اجتماعی با گذشت 15 سال مورد بیمهری آنان قرار نمیگفت.
"دره گردو" یک منطقه نمونه گردشگری با وسعت ۱۰۰ هکتار در جنوب شهر اراک است که از آب و هوای مناسب، طبیعت بکر و مسیر دسترسی آسان برخوردار است. درهای که روزی از سوی هیات وزیران به عنوان منطقه نمونه گردشگری اعلام شد ولی در طول این سالیان، تنها درگیر موازی کاریها و کوتاهیهای بسیار بوده است.
از اجرا تا اغماء
طرح توسعه گردشگری که بین ادارات مختلف دست به دست میشود بدون اینکه به نیاز مردم این شهر در بخشهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، تفریحی و ... مورد توجه قرار گیرد و تا به امروز هم جز وعدههای مکرر از سوی مدیران اقدام خاصی برای اجرای طرح در این دره نشده است.
به گفته معاون هماهنگی امور عمرانی استاندای مرکزی طرح ساماندهی دره گردو از سمت شمال تا روستای نظم آباد و از سمت غرب تا تخت سادات منطقه کرهرود ظرفیت پیشروی دارد و فعالیتهای تجاری و تفریحی، خدمات مذهبی و بین راهی، ساخت مجموعه فرهنگی و خانه هنرمندان شهر اراک، مجموعه بازی کودکان و ایجاد امکانات ورزش های فضایی و مهیج، موتورسواری، دوچرخه سواری، آفرود( زمین مسابقات موتور کراس و خودورهای شاسی بلند)، باغ مجسمه مشاهیر استان مرکزی و شهر اراک، کانون گردهمایی ورزش همگانی و مجموعه پذیرایی در طرح جامع دره گردو در نظر گرفته شده است.
سال 1394 بود که برای اجرای طرح توسعه این دره، تفاهم نامهای بین اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی و شهرداری اراک با استناد به بند (ج) ماده 147 قانون برنامه پنجم توسعه، منعقد و شهرداری به عنوان سرمایهگذار مادر در منطقه نمونه گردشگری دره گردو، متولی مدیریت اراضی این منطقه شناخته شد.
مهدی زندیه وکیلی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری مرکزی در همان سال از تخصیص 20 میلیارد ریال اعتبار استانی برای آغاز عملیات اجرایی طرح این منطقه خبر داد،اما باز هم اقدام خاصی صورت نگرفت چرا که این اراضی متعلق به شهرداری اراک نبود و از طرفی دیگر اراضی دره گردو در حریم شهر واقع است و به لحاظ قانونی شهرداریها نمیتوانند در حریم شهر فعالیت های عمرانی و زیرساختی انجام دهند لذا اجرای طرح متوقف شد.
دو سال بعد با ایجاد تغییراتی در برخی از بندهای توافق نامه بین میراث فرهنگی و شهرداری، مجددا توافق نامه جدیدی به امضای دو طرف رسید و گویا انتظار به حق شهروندان اراکی برای به سرانجام رسیدن طرح توسعه این منطقه یک گام به تحقق نزدیکتر میشد اما شورای شهر دوره پنجم در مدت مسئولیت خود به غیر از ایجاد تغییرات پی در پی در شهرداری اراک، نتوانست گام موثری در این زمینه بردارد.
خرداد 1399 بالاخره در بازدید استاندار مرکزی از این منطقه گردشگری خبر از رفع مشکل و تخصیص اعتبار جدید برای اجرا به گوش رسید،سید علی آقازاده، استاندار مرکزی در این بازدید با بیان اینکه در بودجه امسال شهرداری اراک، 150 میلیارد ریال برای منطقه گردشگری گردو پیشبینی شده و استانداری مرکزی نیز با وجود تنگنای اعتباری، 50 میلیارد ریال برای آبرسانی به مناطق بالادست و فضای سبز این منطقه در نظر گرفته است، از بهرهبرداری این رح تا پایان سال خبر داده بود.
وی افزوده بود: قرار است که عملیات عمرانی از سوی شهرداری اراک در چهار جبهه منطقه گردشگری گردو اراک کلید بخورد و در راستای ایجاد راه و جاده دسترسی، ایجاد زیرساخت های لازم برای کاربری های تجاری، فرهنگی و گردشگری، آبرسانی به منطقه بالادست 97 هکتاری و فضای سبز اقدامات موثری صورت بگیرد.
ظرفیت بیسامان گردشگری "دره گردو"
شورای شهر دوره پنجم هم در آخرین ماههای عمر کاری خود طی گزارشی به رسانهها جز تخصیص بودجه و تعیین پیمانکار برای اجرای پروژه دستاورد دیگری برای امیدبخشی به شهروندان برای اجرای این طرح نداشت و در نهایت آخرین توافق نامه منعقد شده نیز روی اجرا به خود ندید
طی سالهای گذشته اجرای این طرح توسعه گردشگری، درحالی درگیر عدم تفاهم و تبادل، بین سازمانها و ادارات استان مرکزی مانده است که در وضعیت نابسامانی بسر میبرد و بارها اخبار متعددی در رسانهها و فضای مجازی از ناهنجاریهای موجود در این منطقه منتشر میشود و تا به امروز این منطقه تفرجگاهی نه تنها نتوانسته مرهمی بر زخمهای روحی شهروندان و خانوارهای اراکی باشد که خود به عاملی برای افزایش آسیبهای اجتماعی و درنهایت خراش روح و روان خانوادهها شده است و مسئولان همچنان غافل از ایجاد زیرساختهای لازم برای ایجاد نشاط اجتماعی تکلیف و مسئولیت خود را تنها در برگزاری گاه و بیگاه برنامههای ورزشی خانوادگی در این منطقه میبینند.
اگر نگاه مسئولان و مدیران شهری به حوزه پیشگیری بیش از درمان معطوف بود میشد با اجرا و بهرهبرداری از طرح توسعه گردشگری منطقه"دره گردو" بستر لازم برای فرصتهای اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی را برای خانوارهای اراکی را ایجاد کرد و نشاط اجتماعی را افزایش داد.
انتهای پیام/