مجمع‌بران نماد ارادت گیلانی‌ها به سیدالشهدا(ع)

نثار و مجمع‌بران یکی از سنت‌های قدیمی مردم استان گیلان به ویژه در مناطق شرقی این استان است، در این آئین درب‌ خانه‌‌‌ها در شب‌های ماه محرم به ویژه در شب‌های تاسوعا وعاشورا به روی عزاداران حسینی باز است.
کد خبر: ۹۴۴۸۷۲۹
|
۱۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۲:۵۳

به گزارش خبرگزاری بسیج از رشت، باور و ارادت مردم گیلان از دیرباز تاکنون با دین مبین اسلامو عشق و ارادت به اهل بیت(ع) گره خورده و هر ساله در مناسبت‌های مذهبی مراسمات و آداب و رسوم خاصی در تک تک شهرستان‌های دیار میرزا برگزار می‌شود.

بعد از گذشت ۱۴۰۰ سال از قیام سید‌الشهدا (ع) هنوز داغ شهدای این حماسه بزرگ تازه است و این امر در عزاداری‌های عاشقانه امام حسین (ع) کاملا مشهود بوده و هر روز این داغ تابنده‌تر و فروزان‌تر شده است.

وقتی به روزهای ماه محرم و اتفاقات روز عاشورا می‌نگری، وقتی به آن جوان ۱۳ ساله امام حسن مجتبی(ع) می‌نگری که به عموی خود امام حسین (ع) فرمود: شهادت از عسل برای من شیرین‌تر است، به عظمت این قیام عظیم پی‌میبری، حماسه عاشورا به اندازه‌ای بزرگ است که در آن مردان خدا شهادت را بر زندگی ذلت‌‌بار ترجیح دادند.

در روزهای ماه محرم، بیشتر شهرهای کشور عزادار و سیاه‌پوش سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین(ع) است، آداب و رسوم روزهای محرم در هر شهر گیلان حال‌و‌هوای خاصی دارد و عزاداری به شیوه‌های گوناگونی در گیلان صورت می‌پذیرد.

در روزهای ماه محرم دل مردم هر استانی بی‌تاب حضور در کربلا و دیدن صحن و سرای آقا اباعبدالله الحسین(ع) است، افرادی که در این ایام نتوانستند خود را به شهر عشق و جنون یعنی کربلا برسانند، در شهر و دیار خود همراه با قافله کربلا به کربلای دل آمده و همراه حسینیان حماسه‌سازی می‌کنند.

هزاران شیفته اهل‌بیت(ع) و امام حسین(ع)  با شروع ماه محرم، کاروان دل را به هوای کربلا آن چنان روان می‌کنند که  با حضور در امام‌زاده‌ها، مساجد و اماکن مقدس نقاط تمرکز عزاداری در گیلان با اجرای مرثیه‌خوانی و مراسمات مختلف به زبان گیلکی، فارسی و در برخی نقاط تالشی و ترکی به عزاداری می‌پردازند.

از قدیم مردم گیلان به مهمان‌نوازی شهره بودند و در ماه محرم این ویژگی و شهرت بیشتر به چشم می‌خورد، مردمان گیل و دیلم در ماه سوز و اندوه به دلیل مظلومیت امام حسین(ع) و یاران با وفایش در مبارزه با ظلم و ستم یزیدیان و مصیبتی که بر اهل بیتش روا شد با برپایی آداب و رسومی خاص مفاهیم قیام حسینی را زنده نگه می‌دارند.

مجمع‌بران یکی از سنت‌های قدیمی مردم استان گیلان به ویژه در مناطق شرقی این استان است، در این آئین درب‌های هر خانه‌‌ در شب‌های ماه محرم الخصوص در شب‌های تاسوعا وعاشورا به روی عزاداران حسینی باز است و خانواده‌ها با توزیع غذا پذیرای مهمانان حسینی می شوند و از این طریق عشق و وفای خود را تقدیم سیدالشهدا(ع) و عزاداران این امام راستین می‌کنند.

زنان و دختران حسینی در این ایام در منازل خود به تعداد عزادارن مسجد، حسینیه و یا هیئتی که در نزدیکی محل زندگی آنان است انواع غذاهای متفاوت محلی را تدارک دیده و گرد هم جمع می‌شوند و با خواندن دعا و زیارت عاشورا غذای نذری را هر شب به نیت یکی از شهدای کربلا طبخ می‌کنند.

مردم مناطق نقاط شرقی گیلان طبق نذری که دارند غذاهای محلی هم‌چون فسنجان، شیرین خورشت،کوکو، خورشت آلو قیصی را طبخ کرده و در سینی‌های بزرگ مسی که به آن مجمع می‌گویند، می‌چینند و جوانان این سینی‌های غذای نذری را روی سر خود گذاشته و به مسجد روستا روانه و با آن غذاها عزاداران حسینی را اطعام می‌کنند.

فرقی ندارد گیلک باشی یا دیلم، تالشی زبان باشی یا ترک زبان، وقتی در روزهای ماه محرم به هر نقطه از استان گیلان قدم می‌گذاری آداب و رسوم خاصی را مشاهده می‌کنی که به نوعی نشان‌دهنده اراده خالصانه به سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسن(ع) است.

انتهای پیام/

ارسال نظرات
آخرین اخبار