خزعلی: باید به زنان جامعه بابت ایفای مسئولیتهای اجتماعی امتیازاتی داده شود
به گزارش سرویس خبری بسیج جامعه زنان خبرگزاری بسیج-انسیه خزعلی روز سه شنبه در آیین گشایش نخستین دوره آموزش زنان و حکمرانی که در سالن شیخ فصل الله نوری مجلس شورای اسلامی به اهتمام نمایندگی یونسکو در ایران، برگزار شد، اظهار داشت: همه دستگاه ها باید با همکاری و همافزایی در راستای شناساندن و مطالبه گری جایگاه زنان در کنار هم قرار گیرند و در دنیایی که تمام هستی زن را به چالش می کشد و برای معرفیاش خواستار قرار دادن جایگاه زن در قالب مردانه است، وظیفه همگان است که نقش و هستی واقعی زن را با تمامی ویژگی آن معرفی کنیم.
خزعلی تاکید کرد: وظیفه ما این است که از بهرهبرداری از زن که در مسیر سرمایهداری اتفاق می افتد، تغییراتی را ایجاد کنیم به گونهای که در داخل برای پیشرفت روزافزون نقش زن تلاش کنیم و موانع بر سر راه استعداد و نقش زن را برطرف کنیم و ترمیم تمامی نقص ها در نگاه، فرهنگ و قوانین، مسئولیت زنان است و بانوان برای به رسمیت شناساندن حقوق و جایگاه خود باید تلاش کنند.
وی گفت: زنان در بسیاری از عرصه های پژوهشی و کارآفرینی پیشتاز و پیشرو هستند که نشاندهنده جایگاه و فرصت زنان و آموزش و پرورش مطلوب است که البته نباید به این مساله اکتفا کنیم.
معاون رئیس جمهور افزود: زنان دارای مسئولیتهای چندگانه هستند که باید در این مسیر به آنان امتیاز و فرصت داده شود و نباید اجازه دهیم که نگاه مردانه بر آن حاکم شود زیرا باید کشور از مدیریت زنان بهرهمند شود و این مساله در تاکیدات رهبر معظم انقلاب به دفعات دیده شده است.
وی ادامه داد: زن و مرد ولی یکدیگر هستند و باید در کنار هم برای پیشرفت جامعه و امر به معروف تلاش کنند و گام بردارند.
به گفته او، برگزاری دوره های حکمرانی، گامی موثر در نقش آفرینی زنان است و معتقد نیستیم که این مساله مختص به زنان باشد و لازم است که آقایان هم در این حوزه، دوره هایی ببینند تا از استعداد بانوان و توانمندی آنها مطلع شوند و آن را نیروی محرکه زنان بدانند.
خزعلی گفت: امیدواریم نگاه الگوی سومی و رفع نواقص و ارایه الگوی جدید ترقی زنان به جهان و یونسکو به حقیقت بپیوندد و در کشورهای همسایه نیز الگویی که در ایران اسلامی شکل و تجربه شده است گسترش یابد که زن را نه به عنوان یک ابزار بلکه به عنوان نیروی پیشبرنده توسعه اجتماعی بپذیرند.
وی افزود: همچنین در برنامه هفتم نیز برای ارتقای زنان و وضعیت خانواده و حمایت از زنان در مسئولیت کاری توجه خاصی شده است و امیدواریم این برنامه به مرحله نهایی و تصویب برسد.
۲۵ درصد پست های مدیریتی و اجرایی کشور در دست بانوان است
رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز در این مراسم، اظهار کرد: ۲ هزار و ۳۰۰ عضور هیات مدیره مجموعههای اقتصادی را زنان تشکیل می دهند ضمن اینکه هشت تن از شهرداران کشور از بانوان هستند و بیش از ۴۲ درصد ورودی دانشگاه ها در ایران نیز مختص بانوان است.
بابک نگاه داری افزود: ۲۵ درصد پست های مدیریت و اجرایی کشور در دست زنان قرار دارد و ۱۶ کرسی مجلس نیز در دست زنان است، همچنین یک هزار و ۱۲۱ قاضی زن در کشور داریم که نسبت به گذشته و روزهای نخست انقلاب جای افتخار دارد.
وی افزود: غرور ملی و آرمان ملی از سرمایه های هر کشور به شمار می آید اما شاهد آن هستیم که دشمنان در این حوزه ها و با هدف تخریب، سرمایه گذاری بزرگی انجام داده اند. غرور ملی در نسل فعلی برای تداوم پیشبرد اهداف پیشینیان یک ضرورت است.
رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی گفت: در فرایند حکومتداری، رویکرد از بالا به پایین است اما در حکمرانی، این نگاه شبکه ای است که بر نگاه دستوری ارجحیت دارد و عمدتا از پایین به بالا است. در حکمرانی برخلاف قدرت سخت حکومت داری، قدرت نرم کارایی دارد و قدرت و اختیار انسان نقش بیشتری دارد، همچنین در حکمرانی انعطاف حکمرانان نسبت به جامعه به حداکثر می رسد و اکنون در حال گذار کشورها از حکومتداری به سمت حکمرانی هستیم.
وی گفت: جمهوری اسلامی مبتنی بر مبانی اسلامی و اعتقادی، مدل جدیدی از نقشآفرینی زنان را شکل داده و این مساله در اسناد بالادستی به وضوح قابل مشاهده است. البته موانعی هم وجود دارد که می توان به بخشی از موانع فرهنگی و اجتماعی و به خصوص کلیشه های جنسیتی و بی اعتمادی به عملکرد زنان اشاره کرد.
به گفته او، شکل گیری ساختارهای اجرایی مردانه و عدم لابیگری زنان در تحولات سیاسی و سقف شیشه ای در سازمانها و نپذیرفتن مدیریت زنان از جمله موانعی است که می توان به آن در نظام سیاسی اشاره کرد.
نگاه داری یادآوری کرد: حمایت از بانوان نباید در شعار و سخنرانی ها متوقف شود و باید در عمل برای نقش آفرینی زنان ظهور یابد. تعارضات گفتمانی نسبت به عملکرد زنان در حوزه مدیریت کشور از دیگر موانع است که باید در ذهن و میدان و در عمل اصلاح شود و در همسو کردن جامعه کمک خواهد کرد.
رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه در زمان حیات انقلاب اسلامی شاهد تحولات خوبی در جایگاه زنان بودیم، گفت: استفاده از مدیریت زنان در حکمرانی کشور میتواند سر منشا بسیاری از تحولات مثبت باشد.
نگاه داری اظهار کرد: هموارسازی راه بانوان در بسترهای مختلف دارای ۲ وجه اجتماعی و احقاق حقوق بانوان است و تمام مکاتب علمی هم به سمت افزایش نقش زنان به خصوص تربیت نسل جدید و اثرگذاری مطلوبتر حرکت می کنند.
وی افزود: نه در جامعه ما بلکه در تمامی کشورها، زنان با نقشآفرینی مطلوب در عرصه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی فاصله دارند که امیدواریم شاهد این تحول باشیم.
هر قانون حوزه زنان و خانواده پروسه ۱۰ ساله طی کرده است
رییس فراکسیون بانوان مجلس مجلس شورای اسلامی نیز، گفت: هر قانونی که در حوزه زنان و خانواده داریم، فرایندی ۱۰ ساله را سپری کرده است که همین مساله نقطه ضعف بزرگی است و باید گفتمان آن را شکل بدهیم.
فاطمه قاسمپور اظهار داشت: آنچه در جمهوری اسلامی برای جایگاه زن اتفاق افتاد، بسیار متفاوت است و در کنار این مساله راهبری امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب هم بسیار راهگشا بوده و فضای متفاوتی را در موضوع زن ایجاد کرده است.
وی افزود: اما خلاء اصلی این است که امروز بعد از ۴۴ سال باید درباره حکمرانی زنان صحبت کنیم و برای این امر ابتدا باید نگاه فرا جنسیتی به زن داشته باشیم در عین حال زن باید در جامعه از ساحت خانواده برخوردار شود.
قاسمپور ادامه داد: گفتمان انسان دوساحتی در انقلاب اسلامی به ایده سیاستی تبدیل نشده است و تصور می کنیم اولین اتفاق باید از حکمرانی آغاز شود و بازیگران تصمیمگیر و تصمیمساز باید توسعه عقیدتی پیدا کنند و ایده گفتمانی در این افراد خلق شود.
وی گفت: در موضوع زنان جریان اجتماعی موثر متعلق به جریان انقلاب اسلامی خلق نشده و اینها باعث شده است که در حکمرانی زنان با محدودیت و خلاهای تقنینی و دستوری مواجه باشیم.
اطلس سیمای زنان ایران از ابتدای انقلاب تدوین میشود
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو- ایران نیز، گفت: تصمیم داریم اطلس سیمای زنان جمهوری اسلامی را از ابتدای انقلاب تاکنون راهاندازی و تدوین کنیم و امیدواریم تمامی نهادها به خصوص حوزه های اجرایی ریاست جمهوری در این خصوص وارد شوند.
علی اکبر متکان اظهار کرد: در مرحله نخست این اطلس، به دنبال روند پیشرفت بانوان در طول حیات جمهوری اسلامی هستیم و لازم است تاکید شود که نظام جمهوری اسلامی بنیانگذار فقید آن، هیچگاه تفاوتی بر نقش زنان قائل نبوده است و این مسئله در قوانین ما به خصوص قانون اساسی هم دیده شده است.
متکان یادآوری کرد: امروز شاهد بالاترین جایگاه زن در طول تاریخ هستیم و به ما ثابت می کند که زنان چه میزان توانمندی دارند. علاوه بر این باید اظهار داشت امروز زنان در تمامی عرصه هایی که وارد شدند، موجب سربلندی و افتخار کشور و نظام شدند.
زیرساخت های حکمرانی زنان در جامعه فراهم نشده است
نماینده مجلس شورای اسلامی گفت: حقیقت ماجرا اینجاست که خیلی از این زیرساخت ها برای حضور بانوان در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی فراهم نشده و یا فاصله طولانی داریم.
سمیه رفیعی اظهار کرد: کلیدیترین مساله حکمرانی زنان این است که اکنون کجا ایستاده ایم و قرار است به چه هدفی برسیم. اساسا تعریف ما از حکمرانی زنان و پیش نیازهای آن چیست و چه بسترهایی برای آن باید آماده شود.
وی افزود: موضوع مهم فراهم کردن زیرساخت هایی است که بتوانیم مسائل زنان و نیازهای حکمرانی زنان آنان را در آن بستر مطرح کنیم. حقیقت ماجرا اینجاست که خیلی از این زیرساخت ها برای حضور بانوان در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی فراهم نشده است یا تا رسیدن به آن فاصله طولانی داریم.
رفیعی گفت: چگونه می خواهیم شبکه سازی را در حکمرانی زنان ایجاد کنیم در حالی که زیرساخت و مهارت های حکمرانی های زنانه فراهم نیست و آنگاه که موضوع زنان مطرح می شود، ناخودآگاه بیشتر افکار عمومی به سمت آسیب ها متمایل می شود که هم خطرناک و هم غلط است.
وی ادامه داد: انقلاب اسلامی شکل ویژه ای از زنان را به منصه ظهور گذاشته اما سئوال اینجاست که چقدر توانستیم این شکل را به جامعه ارایه دهیم در حالی که در الگوسازی شکل زنانه بسیار نامناسب عمل کرده ایم.
به گفته وی، ۲ اقدام انجام شده برای نمایش مسائل و مشکلات زنان که یکی از آن لایحه حفظ کرامت بانوان و دیگری ایجاد تشکیلاتی برای نمایش چهره تخصصی بانوان بود که این تشکیلات انجام شد و موضوع حضور خانواده در دوره های حکمرانی در دانشگاه عالی دفاع ملی بود که متاسفانه پذیرش آن کاملا مردانه بود.
این نماینده مجلس گفت: متاسفانه می بینیم که بانوان، عالی ترین درجات علمی و دانشگاهی را کسب می کنند ولی الزامات حکمرامی را طی نمی کنند که خوشبختانه با تحولی که در دانشگاه دفاع ملی صورت گرفت امکان حضور بانوان در دوره های آموزش دفاع ملی مهیا شد و امسال حدود هشت نفر از بانوان در حال سپری کردن دوره حکمرانی هستند و باید تاکید کرد تا زمانی که بانوان حکمرانی زنانه را طی نکنند، حکمرانی مردانه برای جامعه امروز محقق نخواهد شد.