ازدواج؛ قربانی تجملات و فرهنگ وارداتی

ازدواج امام علی(ع) و فاطمه زهرا(س) یکی از شایسته‌ترین و مستحکم‌ترین پیوندها و الگوی موفقی، که جوانان در هر دوره‌ای می‌توانند با الهام گرفتن از ساده زیستی آنان ازدواجی آسان را سرلوحه زندگی خود قرار دهند.
کد خبر: ۹۶۰۴۷۷۰
|
۲۰ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۴۶

به گزارش خبرگزاری بسیج استان مرکزی؛ عاطفه محمدی: در فرهنگ اسلامی – ایرانی کشورمان، ازدواج امری مبارک، مقدس و مقدمه تشکیل خانواده است. سنتی حسنه که مورد تأکید دین اسلام، اهل بیت(ع) و حتی قرآن کریم است؛ کمتر مسلمانی را می‌توان مشاهده کرد که این حدیث پیامبر اسلام(ص) «ازدواج سنت من است پس هر که از سنت من روی بر گرداند از من نیست» را نشنیده باشد.

پیوندی که در گذشته‌های دور بدون هیچ تشریفات و تجملاتی با شیرینی خاصی برگزار می‌شد و ماندگاری بسیاری داشت؛ اما سال‌هاست که همین سنت مبارک در سایه شوم تغییر سبک زندگی و رفتن به سمت زندگی‌های لاکچری و تجملاتی رنگ باخته است.

تاریخ اسلام از ازدواج امام علی(ع) و حضرت فاطمه(س) به عنوان یکی از شایسته‌ترین و مستحکم‌ترین پیوندها یاد می‌کند و الگوی موفقی که جوانان در هر عصر و دوره‌ای می‌توانند با الهام گرفتن از ساده زیستی آنان ازدواجی آسان را سرلوحه زندگی خود قرار دهند.

ازدواج جوانان از جمله چالش‌های این روزهای کشور است؛ از سال 1389 آمار ازدواج در کشور روند نزولی به خود گرفت و هر ساله به دلایل متعددی شاهد کاهش نرخ ازدواج و افزایش سن ازدواج هستیم. هرچند دولت‌های مختلف طی این سال‌ها، سعی کرده‌اند با فرهنگسازی ازدواج آسان و افزایش نرخ تسهیلات ازدواج گره‌ از بخت جوانان باز کنند ولی همچنان شاهد به نتیجه نرسیدن این تلاش‌ها هستیم.

مسائل زیاد و به هم‌تنیده‌ای باعث شده تا امروز شاهد این آمار تلخ و نگران کننده در جامعه باشیم. برخی بُعد اقتصادی و برخی دیگر ز کارشناسان بُعد فرهنگی و اجتماعی را در این امر دخیل می‌دانند. نمی‌توان منکر درستی هیچ یک از نظریات شد ولی مهم این است که نقش هر یک از این مسائل و چگونگی اثرگذاری آن‌ها بر روی یکدیگر به درستی روشن شود، تا فضا برای تحلیل، برنامه‌ریزی و عمل روشن باشد و از ابهامات کاسته شود. این که کدام عامل نقش کلیدی‌تری نسبت به عوامل دیگر دارد، کدام عامل از فراوانی بیش‌تری برخوردار بوده و رفع و حل کدام عامل در کوتاه‌مدت و کدام‌ یک در بلند‌مدت می‌تواند در رفع این معضل اثرگذار باشد.

طرح تسهیل ازدواج همچنان خاک می‌خورد

برای رفع مشکلات اقتصادی در سال 1384 مجلس هفتم قانون «تسهیل ازدواج جوانان» را مصوب کرد؛ قانونی که شامل مواردی اعم از تأمین مسکن موقت به مدت سه سال و کمک هزینه زندگی به مدت دو سال برای زوج‌‌هایی است که محل درآمد ندارند؛ قانونی که طی این سال‌ها هرگز به درستی اجرا نشده است. تا جایی که مقام معظم رهبری نیز در سلسله جلسات آسیب‌های اجتماعی در بهمن ماه 1397 از اجرایی نشدن قانون تسهیل ازدواج جوانان گله‌مند شدند.

هر چند نمی‌توان منکر مسائل اقتصادی شد ولی باید پذیرفت که بُعد فرهنگی در این عرصه بیش از دیگر موارد یکه‌تازی می‌کند. وقتی پای صحبت گذشتگان می‌نشینیم همه از شروع زندگی ساده صحبت می‌کنند در حالیکه امروز مسائلی از قبیل داشتن شغلی با حقوق ثابت، مسکن با تمام امکانات و جهیزیه‌ای بدون ذره‌ای کم و کاست از عرف روز جای سنت‌های اصیل ایرانی اسلامی را گرفته است. سنت‌های غلطی که ارمغان فرهنگ غربی است و باعث شده جوانان بسیاری در حسرت یک زندگی مشترک و ساده باشند.

یکی از جوانان شهر اراک در گفتگو با خبرنگار بسیج گفت: امروز بزرگ‌ترین آفت ازدواج و زندگی جوانان موضوع «چشم و هم چشمی» است.

این جوان اراکی که کمتر از یک سال از ازدواجش می‌گذرد، افزود: همه ما می‌دانیم که امام علی(ع) و حضرت زهرا(س) چه شخصیت والایی داشتند اما با وجود این مقام عظیم، چنان ساده و بی‌آلایش ازدواج کردند که زبان‌زد تاریخ شدند، خوب سؤال این است که چرا مانند آن عزیزان رفتار نکنیم؟

وی افزود: البته که باید شرایط زمان حال را در نظر داشت و بر اساس آن اصل ساده‌اندیشی و ساده زیستی را نیز فراموش نکرد، فراموشی این مسائل حقیقتاً ما را از راه اولیای خدا دور می‌کند، باید بدانیم که مسلمانی تنها به نماز و عبادت نیست.

تغییر نگرش جوانان به واسطه رسانه‌های داخلی و خارجی باعث شده تا امروز شاهد این باشیم که تجمل‌گرایی، فرهنگ اسراف و مصرف‌گرایی، سخت‌گیری در مراسمات ازدواج و ازدواج در سنین بالا و انتخاب همسر مناسب با ملاک‌های رؤیایی خود مانعی بزرگ برای ازدواج جوانان باشد.

فرهنگ غلطی که متأسفانه رسانه ملی و پرده سینما نیز در ترویج آن نقش بی‌بدیلی دارند تا جایی که در جوامع کوچک روستایی و قومیتی نیز رسوخ کرده‌ است. از تبلیغات بازرگانی که وسایل خانه لوکس، خانه‌هایی با ابعاد وسیع و مُد گرایی و رفاه‌ پرستی را ترویج می‌کنند تا سریال‌ها و فیلم‌هایی که مراسمات خواستگاری و عروسی‌های لاکچری را نمایش می‌دهند.

رهبرِ انقلاب در بیانیۀ گام دوم انقلاب، از «سبکِ زندگیِ غربی» سخن گفته‌اند.  در بندِ پایانیِ بیانیۀ گام دوم، به مقولۀ «سبکِ زندگی» پرداخته و اشاراتی به آن کرده‌اند. نخستین‌بار، ایشان در سال 1391 از مقولۀ سبک زندگی سخن گفتند و به آسیب‌شناسی وضع سبک زندگی پرداختند و توصیه نمودند که اصحاب فکر و نظر، هم «مقوّمات» و «معیارهای» سبک زندگی اسلامی را تبیین کنند، هم ریشه‌ها و خاستگاه‌های شکل‌گیری «عیوب» و «نقصان» در سبک زندگی را بیابند و هم «سازوکارها» و «راهکارها» ایجاد تغییر در سبک زندگی کنونی و حرکت شتابان به‌سوی سبک زندگی اسلامی را مشخص کنند. 

احمدی دیگر جوان اراکی با بیان اینکه خانواده‌ها و جوانان شیوه ائمه در امر خواستگاری و درخواست ازدواج را سرلوحه خود قرار دهند، گفت: من و همسرم از طریق خانواده‌ها و به شیوه کاملاً سنتی با یکدیگر آشنا شدیم، بسیار عاقلانه در یکی دو جلسه صحبت‌هایمان را انجام دادیم و صادقانه انتظارات و دغدغه‌هایمان را بیان کردیم، همین امر موجب شد بدون تعارف بتوانیم به شناختی از کلیت شخصیت یکدیگر برسیم.

وی با بیان اینکه هیچ کسی نمی‌تواند مدعی شود مسائل اقتصادی تأثیری در ازدواجش ندارد، گفت: البته که اقتصاد نقش مهمی در زندگی انسان دارد و اگر به آن توجه نشود زیان‌هایی در پی خواهد داشت، اما نحوه برخورد با مسائل اقتصادی و تصمیم گیری برای آن مسئله دیگری است که به فرد، قدرت تعقل و الگوهایی که دارد برمی‌گردد.

احیای سنت واسطه‌گری در امر ازدواج

تغییر ملاک‌های ازدواج یکی دیگر از مباحث متأثر از بُعد فرهنگی و اجتماعی بوده که منجر به سخت شدن فرایند انتخاب همسر شده است؛ بنابراین به نظر می‌رسد برای یافتن فرد مناسب، نیازمند احیای سنت واسطه‌گری است. سنتی که رهبر معظم انقلاب نیز بارها نسبت به آن تاکید داشته‌اند و فرمودند: «یکی از مسائل مهم این است که رسم خواستگاری رفتن و وساطت کردن برای ازدواج دخترها، متأسّفانه کمرنگ شده؛ این چیز لازمی است. افرادی هستند و سابق‌ها همیشه معمول بود، حالا هم با کثرت نسل جوان در جامعه‌ی ما، باید این رواج داشته باشد- پسرهایی را می‌شناسند، به خانواده‌ی دختر معرّفی می‌کنند؛ دخترهایی را می‌شناسند، به خانواده‌ی پسر معرّفی می‌کنند؛ تسهیل می‌کنند و آماده‌سازی می‌کنند ازدواج را؛ این کارها را بکنند. هرچه که ما بتوانیم در جامعه مسئله‌ی مشکل جنسی جوان‌ها را حل کنیم، این به نفع دنیا و آخرت جامعه و کشور ما است.»

حال در کنار واسطه گری‌های مستقیم و فردی، روش‌های دیگری نیز متناسب با پیشرفت فناوری جامعه برای این مورد ایجاد شده است. از جمله مراکز همسان‌گزینی که در این زمینه می‌تواند یاری‌گر جوانان و خانواده‌ها باشند.

انتهای پیام/

ارسال نظرات
پر بیننده ها
آخرین اخبار