امین نواختی مقدم روز جمعه در گفت و گو با خبرنگار بسیج با تشریح ابعاد عملیات وعده صادق ۲ اظهار کرد: برای تبیین رخدادهای منطقه و مناسبات ایران و رژیم اسرائیل لازم است عقبه تاریخی این مناسبات مد نظر قرار بگیرد تا ارزیابی درستی از مسائل داشته باشیم.
وی اضافه کرد: رژیم اسرائیل به نوعی عامل و بازوی نیابتی استکبار جهانی در منطقه است و اساسا با این هدف تاسیس شده است که منافع استکبار را در منطقه تامین و تضمین کند.غربیها تلاش کردند با تاسیس این کشور یک مسئله تاریخی را از سر خود به اصطلاح باز کرده و از آن در راستای منافع خود در منطقه خاورمیانه استفاده کنند.
این استاد دانشگاه افزود: از سوی دیگر جمهوری اسلامی هم آرمان رهاییبخش دارد و حاضر به پذیرش ظلم و سلطه نیست. برای همین دو طرف در دو سر یک طیف در یک منطقه بسیار بحرانی و مهم قرار دارند.
تنبیه اسرائیل اجتناب ناپذیر بود
نواختی مقدم اضافه کرد: اقدامات اسرائیل طی سالهای اخیر اعم از حمله به سایتها و مراکز حساس و نقض حاکمیت ایران و شهادت اسماعیل هنیه در تهران و تداوم رفتارهای خصمانه آن در منطقه عملا شرایط را به مرحله غیرقابل بازگشت رسانده بود به طوری که اگر ایران اقدام به تلافی این رفتارها نمیکرد ممکن بود در چرخه خشونت و گرفتار شده و بر اساس تئوری نردبان در سایه قدرت این رژیم ادامه حیات داشته باشد رویکردی که ظاهرا برخی کشورهای منطقه آن را پذیرفتهاند.
این کارشناس روابط بین الملل یادآورشد: اینکه بن سلمان اخیرا گفته است مسائل فلسطین و لبنان به آنها ربطی ندارد موضوع بسیار مهمی است که پیامدهای آن در آینده دامن عربستان را خواهد گرفت.
نواختی مقدم اضافه کرد: بن سلمان با این اقدام در واقع با دست خودش، خود را از مهمترین معادلات منطقه کنار میگذارد. در حالی که فارغ از اینکه در هر کشوری چه کسی بر سر کار باشد، این واقعیات روی زمین است که مناسبات قدرتها را به اصطلاح به آنها دیکته میکند.
وی با اشاره به عملیات وعده صادق در ۲۶ فروردین ۱۴۰۳اظهار کرد: در عملیات فروردین ماه تهران به نوعی این پیام را به دنیا داد که توان بازدارندگی و دفاع از منافع خود را دارد البته به شرطی که طرف مقابل از عقلانیت سیاسی و ژئوپلتیک برخوردار باشد اما حاکمان اسرائیل نشان دادند که از عقلانیت بیبهره هستند.
استاد روابط بین الملل دانشگاه محقق اردبیلی خاطرنشان کرد: آمریکا و قدرتهای غربی با توجه به انتخابات پیش روی آمریکا و جنگ در اوکراین سیاستهای جنگ افروزانه نتانیاهو را تایید نمیکنند و معتقد هستند که سیاستهای نتانیاهو به منافع آنها هم آسیب می زند.
نواختی مقدم با اشاره به عدم موفقیت اسرائیل در تحقق سیاستهای اعلامی در غزه طی یک سال اخیر، گفت: اینکه طی روزهای اخیر حملات زمینی اسرائیل به لبنان هر بار به تعویق میافتد نشان میدهد که اسرائیلیها نمیتوانند به صورت قاطع و منسجم وارد عمل شوند چرا که به خوبی میدانند که حزب الله در نبردهای زمینی توان بالایی دارد و اسرائیل در صورت ورود به لبنان باید هزینههای بسیار سنگینی بدهد.
وی در ادامه موضوع آوارگان را از دیگر مسائل بسیار بغرنج پیش روی نتانیاهو و دولت وی عنوان کرد و گفت: اسرائیل باید همزمان در جبهههای متعدد نظامی، امنیتی، اقتصادی و مناطق مختلف لبنان، فلسطین، یمن، عراق و ایران بجنگد و ادامه این وضعیت برای اسرائیل امکان پذیر نیست.
این استاد دانشگاه یادآورشد: امنیت اسرائیل حتی قبل از حملات موشکی هم مشکلات بسیار جدی داشته است و باید توجه داشت که امنیت پیش شرط هر گونه توسعه اقتصادی است و تداوم این روند اسرائیل را با مشکلات بیشتری مواجه می سازد.ضمن اینکه باید توجه داشت که اسرائیل تا همین الان هم ۱۰۰ میلیارد دلار با کمک آمریکا در جنگ غزه هزینه کرده است.
وی در خصوص علت خویشتن داری ایران طی ماهها و هفتههای اخیر در قبال اقدامات تروریستی اسرائیل گفت: به زعم من این تصور بین مسئولین سپاه و دولت وجود داشت که به هر حال اسرائیل رفتار عقلانی میکند اما بعد از ترور سید حسن نصرالله مشخص شد که اسرائیل مانند گاو نری است که رها شده و هر چیزی بر سر راه خود را خراب میکند. سخنان رئیس جمهور هم نشان دهنده این امر بود که این رژیم باید مهار شود و اگر کسی این رژیم را مهار نکند، ما این کار را خواهیم کرد.
ایران توان و اراده دفاع از منافع خود را دارد
کارشناس روابط بین الملل ادامه داد: هدف عملیات وعده صادق فروردین ماه انتقال این پیام به دنیا بود که توان تلافی اقدامات مخرب اسرائیل را دارد و اگر سران رژیم صهیونیستی درک درستی از اتفاقات داشتند باید می دانستند که ایران که تا این مرحله پیش رفته توان و اراده ورود به مراحل بعدی را هم دارد.
این استاد دانشگاه اضافه کرد: در عین حال باید توجه داشت که ایران در مقایسه با این رژیم یک سری محذوریتهای اخلاقی هم دارد و این برخلاف فلسفه و باور ایران است که غیرنظامیان را هدف قرار دهد اما تاریخ ۷۰ ساله اخیر اسرائیل به ویژه رخدادهای یک سال گذشته غزه و بمباران جنوب لبنان نشان داد که اسرائیل حاضر است هزاران تن بمب بر سر غیر نظامیان بریزد تا به اهداف خودش برسد.
وی خاطرنشان کرد: ایران در عملیات اخیر خود از موشک مافوق صوت فتاح استفاده کرد که از دستاوردهای جدید هوافضای سپاه است و بیش از یک هزار کیلومتر را در فاصله ۹ دقیقه طی میکند و غیر قابل رهگیری است. ایران در واقع در این عملیات نشان داد که دستانش آنقدر بلند است که هر جای اسرائیل را هدف قرار دهد.
این کارشناس روابط بین الملل با اشاره به اصابت ۹۰ درصد موشکها به اهداف تعیین شده راهبردی در سرزمینهای اشغالی اظهار کرد: اسرائیل یا از این قابلیت ایران اطلاع نداشته است که یک شکست اطلاعاتی فاحش است و یا اطلاع داشته که به نوعی مرتکب حماقت استراتژیک شده است.
نواختی مقدم در خصوص زمان حمله موشکی سپاه به سرزمینهای اشغالی گفت: این اقدام سپاه علاوه بر اسرائیل به دیگران هم این هشدار را داد که ایران این قدرت و اراده را دارد که از منافع خود دفاع کند و اگر قرار باشد امنیت ایران خدشه دار شود ایران دست بسته نیست و حتما واکنش نشان میدهد.
وی خاطرنشان کرد: حمله موشکی به اهداف راهبردی اسرائیل نشان داد که ایران به عنوان یک کنشگر عقلانی و محاسبه گر توان تغییر معادلات و حفظ بازدارندگی به نفع خود را دارد و این اقدام سپاه بازدارندگی ایران را در سطح عالی احیا کرد.
تصمیم گیری درباره مسائل کلان امنیتی در حیطه اختیارات رهبری است/ حمله موشکی در بهترین زمان انجام شد
کارشناس روابط بین الملل با اشاره به رویکرد رسانه ای برخی جریانات علیه دولت در هفتههای اخیر گفت: دولت مستقر با شعار وفاق ملی بر سر کار آمده و سیاستها و برنامههای خود را در چهارچوب آن پیش میبرد از این جهت موضوع وفاق یک مسئله حاکمیتی است نه صرفا یک شعار در سطح قوه مجریه و دستگاههای اجرایی.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اجماع و اتفاق نظر بی سابقهای بین ارکان مختلف قدرت شکل گرفته است و هماهنگی بین آنها در عالیترین سطح برقرار است، یادآورشد: موضوعی که در روزهای گذشته برخی از افراد و جریانات یاآگاهانه و یا ناآگاهانه درباره نحوه واکنش ایران نادیده میگرفتند این است که اساسا مسائل امنیتی و کلان در حیطه اختیارات رهبری است و نه رئیس جمهور و در سطح کلان تصمیم گیری میشود که چه زمانی چه اقدامی انجام شود.
استاد دانشگاه محقق اردبیلی با بیان اینکه هر اقدامی در عرصه بین الملل باید بر اساس مقدورات و محذورات انجام شود، ادامه داد: نظام در این مقطع تمام ابعاد مسئله را بررسی و طبق آن عمل کرد و به نظر من این اقدام در بهترین زمان و بهترین مکان انجام شد.
وی یادآورشد: ایران این توان و قدرت را دارد که افکار عمومی را در دنیا تحت تاثیر قرار داده و دشمن را تحت فشار قرار دهد کما اینکه بعد از حمله موشکی به اسرائیل افکار عمومی به ویژه در دنیای اسلام از این اقدام حمایت کرد.
وی در پایان تصریح کرد: نکته بسیار مهمی که نباید نادیده گرفته شود این است که حمله ایران یک دلگرمی برای جریانات محور مقاومت بود و نشان داد که ایران هیچ گاه پشت متحدین خود را خالی نمی کند و در دفاع از آنها کاملا جدی است.