به گزارش خبرنگار بسیج، آیتالله سید حسن عاملی شامگاه یکشنبه در جلسه شورای فرهنگ عمومی استان ضمن تبریک به مسئولان جدید استان، اظهار کرد: امیدواریم مسئولان جدید استان، مسائل فرهنگی را در اولویت برنامههای خود قرار دهند و بدانند که حتی اقتصاد نیز به فرهنگ وابسته است.
وی افزود: اگر فرهنگ شایسته قناعت در جامعه نهادینه شده بود، شاهد مشکلات اقتصادی مانند قطعیهای اخیر نبودیم.
عاملی در ادامه سخنان خود، ضمن اشاره به افزایش مصرف برق و گاز در سالهای اخیر، گفت: توسعه صنعتی و افزایش جمعیت، باعث افزایش مصرف انرژی شده است اما با این حال، باید به فرهنگ مصرف در جامعه توجه بیشتری شود.
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل، توسعه صنعتی را یک پیشرفت بزرگ دانست و افزود: افزایش تولید و اشتغال، از نتایج توسعه صنعتی است. اما باید به موازات آن، به فرهنگ مصرف نیز توجه شود تا بتوانیم از منابع موجود به بهترین نحو استفاده کنیم.
فرهنگ مصرف ریشه بسیاری از مشکلات است
امام جمعه اردبیل با اشاره به وضعیت کشور در گذشته و حال، گفت: در زمان گذشته، به دلیل کمبود امکانات، مردم به فرهنگ مصرف صحیح و قناعت عادت داشتند اما امروزه با افزایش امکانات، اگر فرهنگ صحیح همراه نباشد، شاهد مشکلات بسیاری خواهیم بود.
آیتالله عاملی با بیان اینکه آلودگی اداری، یکی از بزرگترین چالشهای پیش روی جامعه است، ادامه داد: اختلاس و فساد اداری، باور مردم به نظام را تضعیف میکند و به جامعه آسیب میزند. برای مقابله با این معضل، باید به دنبال راهکارهای فرهنگی باشیم و افراد شایسته و پاکدست را در مسئولیتها قرار دهیم.
وی خطاب به استاندار و معاون سیاسی جدید با بیان اینکه در انتصابات، به هیچکس جز وجدان خودتان گوش ندهید، تصریح کرد: شایستهسالاری، مهمترین اصل در انتخاب افراد برای مسئولیت است، پستها و مسئولیتها، امانت مردم هستند و باید به دست شایستهترین افراد سپرده شوند.
دهه فجر فرصتی برای تبیین دستاوردهای انقلاب است
وی با اشاره به فرا رسیدن دهه فجر، بر لزوم برنامهریزی گسترده برای تبیین این دو موضوع مهم تاکید کرد و گفت: دهه فجر فرصتی طلایی برای ماست تا دستاوردهای بزرگ انقلاب اسلامی را به نسل جوان معرفی کنیم و در مقابل، جنایات رژیم پهلوی و توطئههای دشمنان انقلاب را افشا کنیم.
آیتالله عاملی خواستار حمایت بیشتر کمیسیون فرهنگی از برنامههای فرهنگی استان شد و اضافه کرد: کمیسیون فرهنگی مجلس باید به صورت عملی و مادی از برنامههای تبیینی ما حمایت کند، انتظار داریم با همکاری این کمیسیون، بتوانیم مسابقهای بزرگ و سراسری را برای تبیین دستاوردهای انقلاب و افشای جنایات رژیم پهلوی برگزار کنیم.
وی همچنین از آمادهسازی ۲۰۰ سوال تستی درباره جنایات رژیم پهلوی خبر داد و بیان کرد: این سوالات با هدف آشنایی جوانان با جزئیات جنایات رژیم پهلوی و افزایش آگاهی آنها طراحی شده است که امیدواریم با برگزاری این مسابقه و اهدای جوایز ارزنده، بتوانیم مشارکت گستردهای را از سوی جوانان داشته باشیم.
دهه فجر فرصتی برای تبیین چرایی انقلاب برای نسل جدید است
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل، با اشاره به فرا رسیدن دهه فجر، پیشنهاد کرد که در مدارس و دانشگاهها این پرسش اساسی برای نسل جدید مطرح و تبیین شود که «نسل انقلاب چرا انقلاب کرد» و خاطرنشان کرد: در این زمینه حرفهای بسیار مهم، اثرگذار و تکاندهندهای برای گفتن داریم.
آیتالله عاملی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله طلاق و اهمیت نهاد خانواده پرداخت و گفت: جامعه به ۲ چیز نیاز دارد اول، پمپاژ عواطف و دوم، پمپاژ معنویت؛ پمپاژ عواطف از طریق نهاد خانواده است که مقام معظم رهبری خانواده را سلول جامعه میدانند که اگر فاسد شود کل جامعه فاسد خواهد شد.
افزایش سن ازدواج زنگ خطری برای جامعه است
وی با اشاره به اهمیت ازدواج در سلامت جامعه، اظهار کرد: مسئله مهم دیگر، بحث ازدواج است که متأسفانه سن ازدواج به شدت بالا رفته و نیازمند اقدامات فرهنگی جدی در این زمینه هستیم.
امام جمعه اردبیل با انتقاد از رسوم دست و پاگیر و هزینههای سنگین ازدواج که فراتر از توان جوانان است، افزود: آداب کمرشکن و خارج از استطاعت جوان، رفته رفته شیوع پیدا میکند و ازدواج را شبه محال مینماید. غریزه جنسی اگر به صورت عقلانی ارضا نشود، میتواند در تمام شئون جامعه اثر بگذارد.
آیتالله عاملی با استناد به این بیت شعر «خشم و شهوت مرد را احول کند / ز استقامت روح را مبدل کند»، به پیامدهای عدم ارضای صحیح نیازهای جوانان اشاره کرد و گفت: اینکه جوان نتواند ازدواج کند و جامعه تماشا بکند، بسیار مذموم است و در این باب همه مسئول هستند.
وی در ادامه سخنان خود، خواستار توجه ویژه مجلس شورای اسلامی به این موضوع شد و تصریح کرد: ما انتظار داریم کمیسیون فرهنگی مجلس حداقل در خصوص وام ازدواج، اقدامات اساسی انجام دهد.
فرزندآوری و کاهش نزاع، از اولویتهای شورای فرهنگ عمومی است
وی با بیان اینکه در موضوع فرزندآوری از کارشناسان زبده بهره گرفته خواهد شد، افزود: اگر به پیشبینیهای علمی در خصوص روند جمعیتی کشور توجه شود، یقیناً کسی با فرزندآوری مخالفت نخواهد کرد و تبعات منفی کاهش جمعیت در آینده بسیار بیشتر از مشکلات معیشتی احتمالی ناشی از تربیت فرزند خواهد بود.
امام جمعه اردبیل ادامه داد: نگرانی از تربیت و معیشت فرزند قابل درک است، اما باید به بحرانهای غیرقابل مهار ناشی از کاهش جمعیت در آینده نیز توجه داشت.
آیتالله عاملی همچنین مسئله نزاع را از دیگر اولویتهای این شورا دانست و اظهار کرد: متأسفانه در این زمینه وضعیت مطلوبی نداریم و نیازمند اقدامات جدی هستیم.
وی ارائه قواعد تربیتی مدون و دستهبندی شده به خانوادهها را از دیگر برنامههای شورای فرهنگ عمومی برشمرد و گفت: امروزه فاصله فکری و اعتقادی زیادی بین والدین و فرزندان ایجاد شده که منشأ اختلافات بسیاری است و والدین گاهی از ناتوانی در تعامل منطقی با فرزندان خود گلایه میکنند و نیازمند کمک هستند. لذا شورای فرهنگ عمومی باید به صورت علمی و تخصصی در خدمت خانوادهها باشد.
صرفهجویی، قدردانی و تبیین عقلانیت حجاب از اولویتهای شورای فرهنگ عمومی است
امام جمعه اردبیل با تأکید بر اهمیت صرفهجویی و قناعت در مصرف منابع کشور، تصریح کرد: همه باید در حفظ ثروت کشور کوشا باشند. هرگونه اسراف در مصرف نعمتها، مدیون شدن به کل ملت است و با پرداخت پول جبران نمیشود.
آیتالله عاملی از دولتمردان و ملت خواست تا ضمن توجه به نارساییها، قدردان اقدامات بزرگ انجام شده در کشور نیز باشند.
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل، موضوع حجاب و عفت را نیز از دیگر اولویتهای مهم دانست و اظهار کرد: وظیفه اصلی شورای فرهنگ عمومی در این زمینه، باز کردن گرههای ذهنی در مورد حجاب است.
وی با اشاره به تألیف کتابی با عنوان «عقلانیت حجاب و قدسیت عفاف» در پاسخ به شبهات این حوزه، افزود: در این کتاب به ۲۶ شبهه حجاب پاسخ داده شده و در بیان هر شبهه، سرگذشتهای تکاندهنده و عبرتآمیز ذکر شده است. این اثر به زودی منتشر خواهد شد.
جمهوری اسلامی، متولی امور فکری و فرهنگی آذریهای جهان است
امام جمعه اردبیل با بیان اینکه نباید حادثه ۱۹ ژانویه را دست کم گرفت، تصریح کرد: موضوع صرفاً جلوگیری از تحریف تاریخ نیست، بلکه ۱۹ ژانویه، روز مسلمانان آذری جهان است، این مناسبت، تریبونی برای ارتباط و گفتوگو با آذریهای سراسر دنیاست و جمهوری اسلامی باید از این ظرفیت که اکثریت آذریهای جهان در ایران حضور دارند، بهرهبرداری کند و متولی امور فکری، فرهنگی و تربیتی آنان باشد.
آیت الله عاملی، تجلیل از مفاخر آذری، هشدار نسبت به خطراتی که آذریهای دنیا را تهدید میکند، حساسیت نسبت به نفوذ صهیونیسم بینالملل و استکبار جهانی در بین آذریها و لزوم مبنا قرار گرفتن تفکرات مقام معظم رهبری در زندگی آنان را از جمله اقدامات شایسته در این راستا برشمرد.
ساماندهی محیطهای بازیهای رایانهای ضروری است
عضو مجلس خبرگان رهبری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به رواج بازیهای رایانهای در بین نسل جوان، از مسئولان فرهنگی خواست تا نسبت به ساماندهی مراکز ارائه این بازیها اقدام کنند.
وی با بیان اینکه متأسفانه در برخی از این مکانها اتفاقات ضد تربیتی رخ میدهد، گفت: محیطهای سالم و تحت نظارت مربیان دلسوز ایجاد شود تا جوانان و نوجوانان در فضایی مناسب به انجام این بازیها بپردازند و از آسیبهای احتمالی مصون بمانند.
امام جمعه اردبیل افزود: نباید جوانانی که خانوادههایشان سالها برای تربیت آنان زحمت کشیدهاند، در چنین محیطهایی دچار آسیبهای تربیتی شوند لذا اختصاص یک مکان بزرگ با تمام امکانات و حضور مربیان تربیتی دلسوز برای جوانان ضروری است.
پذیراییهای بیمورد در ادارات، تضییع بیتالمال است
وی با اشاره به درخواست قبلی خود مبنی بر خودداری از خرید میوه در پذیراییها، گفت: متأسفانه شاهد هستیم که به جای میوه، از کیک و آبمیوه استفاده میشود، در حالی که شرکتکنندگان در جلسات، عموماً نیازی به این پذیراییها ندارند و این امر صرفاً موجب تضییع بیتالمال میشود.
نماینده ولی فقیه در استان اردبیل در بخش دیگری از سخنان خود، از فعالیتهای سپاه پاسداران در حوزه نرمافزاری تقدیر کرد و گفت: از سپاه محترم تشکر میکنم که به مساله نرمافزاری وارد شده و نمایشگاه بسیار خوبی افتتاح کرده است. از زحمات آنها نیز تجلیل میکنیم.
وی با اشاره به اهمیت تولید فیلم شاه اسماعیل، خواستار همت مسئولان برای رفع موانع تولید این اثر فاخر شد و ادامه داد: در این زمینه، مسئله اصلی، تأمین بودجه است و باید از تمام ظرفیتها استفاده کنیم تا ساخت این فیلم به تأخیر نیفتد.
طرح «تاریخ ایستاده» هویت اردبیل و صفویه را به نمایش میگذارد
آیتالله عاملی با تشریح جزئیات طرح «تاریخ ایستاده»، اظهار کرد: در شورای فرهنگ عمومی تصویب کردیم که ایجاد «تاریخ ایستاده» در بقعه شیخ صفی بسیار ضروری است به همین منظور، به میراث فرهنگی پیشنهاد دادیم که یکی از محققان، مقاطع مختلف زندگی شاه اسماعیل از بدو حرکت از گیلان در ۱۳ سالگی تا نبرد چالدران را به صورت تصویری تألیف کند، قرار بود این تصاویر و نوشتهها بر روی سکوهای ایستاده در محل بقعه نصب شود، بدون آنکه هیچگونه تخریبی به محوطه وارد شود.
وی هدف از اجرای این طرح را آشنایی بازدیدکنندگان با تاریخ فاخر صفویه و صحنههای غرورآفرین زندگی شاه اسماعیل و در نهایت، آشنایی با تاریخ و هویت اردبیل عنوان کرد و افزود: با این روش، بازدیدکننده صرفاً به در و دیوار و آجر و کاشی نگاه نمیکند، بلکه از بدو ورود تا انتها، در یک سفر تاریخی سیر میکند.
رئیس شورای فرهنگ عمومی با ابراز تأسف از مخالفت مسئولان میراث فرهنگی در تهران با این طرح، گفت: با وجود تلاشهای بسیار و با وجود اینکه این اقدام نه ساخت تأسیسات بود و نه تخریبی را در پی داشت، متأسفانه با آن مخالفت شد.
وی در پایان سخنان خود، از نمایندگان و مدیران ارشد استان خواست تا در این زمینه مداخله کرده و برای اجرای این طرح فرهنگی تلاش کنند.