شناسایی بیش از ۷۹ هزار بیمارِ فشارخون بالا در اردبیل

اردبیل جزء ۱۰ استان با فشار خون بالا در کشور بوده و حدود ۷۹ هزار و ۱۴۴ بیمار با فشار خون بالا در سطح استان شناسایی شده‌اند که از خدمات درمانی مستمر در این حوزه بهره‌مند هستند.
کد خبر: ۹۶۶۱۱۲۹
|
۲۹ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۱۳
شناسایی بیش از ۷۹ هزار بیمارِ فشارخون بالا در اردبیل
به گزارش خبرگزاری بسیج از اردبیل، فشارخون بالا یکی از رایج‌ترین مشکلات و بیماری‌هایی است که می‌تواند زمینه ابتلا به بیماری‌های قلبی، نارسایی کلیوی و سکته را ایجاد کرده و موجب بروز اختلال در عملکرد طبیعی بدن شود.به‌طور‌ معمول، فشارخون بالا در طی چند سال ایجاد می‌شود و معمولاً بدون هیچ‌گونه علامتی است؛ اما حتی بدون علائم نیز می‌تواند به عروق خونی و اندام‌ها، به‌خصوص مغز، قلب، چشم‌ها و کلیه‌ها آسیب بزند.
اردبیل جزء ۱۰ استان با فشار خون بالا در کشور است
مهران آسایشی، مدیرگروه بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگاری خبرگزاری فارس در خصوص علل شیوع فشارخون بالا اظهار کرد: وضعیت فشارخون در استان اردبیل از میانگین کشوری فراتر بوده و بر اساس آمار اکتسابی در بین ۱۰ استان با فشارخون بالا قرار داریم.
مدیرگروه بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بیان کرد: بیماری فشارخون در استان اردبیل به‌مانند اغلب استان‌های کشور، در بانوان بیش از مردان شایع بوده و این مقدار در افراد شهرنشین، بیش از روستائیان مشهود است.
سهم بالای فشار خون در بیماری‌های قلبی و عروقی
 وی با ذکر اینکه فشارخون یکی از اصلی‌ترین عوامل ایجاد بیماری‌های قلبی و عروقی در کشور بوده گفت: اولین علت مرگ‌ومیر در استان، مربوط به بیماری‌های قلبی و عروقی بوده و فشارخون بالا نیز سهم بالایی در ایجاد این نوع بیماری دارد.
آسایشی بیان کرد: طبق بررسی کشوری که در سال ۱۴۰۰ انجام شد، حدود ۶۰ درصد بیماران از ابتلای خود به فشارخون بالا باخبر بوده‌اند و ۴۰ درصد افراد از وجود این بیماری که معمولاً بدون علائم رخ می‌دهد، آگاهی نداشتند.
 ۷۹ هزار و ۱۴۴ بیمار فشار خون بالا، خدمات درمانی دریافت می‌کنند
مدیرگروه بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با اشاره به شناسایی بیماران فشارخون بالا در سطح استان گفت: در جمعیت استان اردبیل حدود ۷۹ هزار و ۱۴۴ بیمار فشارخون بالای شناسایی شده و تحت مراقبت وجود دارند و به طور ماهانه تحت مراقبت‌های پزشکی و تجویز دارو قرار می‌گیرند.وی تشریح کرد: به طور یقین تعداد افراد مبتلا به بیماری فشارخون عددی بالاتر بوده که از ابتلای خود به این بیماری، باخبر نیستند.
آسایشی افزود: فشار خون به دو نوع اولیه و ثانویه تقسیم می‌شود که در بین آنها فشار خون اولیه بدون بیماری زمینه‌ خاصی از سنین ۱۸ سالگی به بعد به وجود می‌آید.مدیر گروه بیماری‌های معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل بیان کرد: فشار خون ثانویه نیز معمولا بر اساس بیماری‌های هورمونی، ریوی یا قلبی به وجود آمده و با درمان عامل بیماری نیز درمان می‌شود.
اضافه وزن و چاقی عوامل اصلی فشار خون بالا در اردبیل هستند
آرش سیادتی، مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در خصوص عوامل ایجاد فشارخون بالا اظهار کرد: پر فشاری خون یکی از بیماری‌های مزمن بسیار شایع در جهان امروزی بوده که متأسفانه بسیاری از افراد مبتلا به آن، از بیماری خودآگاه نیستند و اغلب پس از اینکه عوارض جدی بر روی سلامتی فرد گذاشته، نسبت به درمان و کنترل آن اقدام می‌کنند.وی افزود: علت عمده ابتلا به فشارخون را می‌توان به عوامل ژنتیکی، تغذیه غلط، بی‌تحرکی، افزایش سن و مصرف دخانیات و عواملی مانند استرس مربوط دانست.
سیادتی عنوان کرد: در استان اردبیل، اضافه‌وزن و چاقی در تمامی گروه‌های سنی بسیار بالا بوده که می‌تواند در ابتلای به پرفشاری خون مؤثر باشد. مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل تشریح کرد: همچنین الگوی نامطلوب مصرف مواد غذایی به‌خصوص مصرف زیاد چربی و قندهای ساده و مصرف زیاد نمک در بررسی‌های مختلف استانی دیده شده است.
آگاهی از تغذیه سالم در کنترل فشار خون موثر است
پزشک تغذیه اردبیلی با اشاره به عوارض فشارخون بالا عنوان کرد: فشارخون بالا یکی از بیماری‌هایی است که ارتباط آن با نوع تغذیه در تحقیقات زیادی به اثبات رسیده است؛ همچنین تغذیه صحیح تا حد زیادی می‌تواند در پیشگیری و کنترل عوارض ناشی از پرفشاری خون مناسب باشد.
سیادتی تشریح کرد: در صورت عدم کنترل پر فشاری خون، آسیب‌های زیادی به اندام‌های مختلف بدن به خصوص چشم، کلیه و قلب وارد می‌شود و با کنترل فشارخون از طریق تغذیه صحیح و سبک زندگی سالم می‌توان تا حدود زیادی از آسیب‌ها جلوگیری کرده یا وقوع آن‌ها را به تأخیر انداخت.وی بیان کرد: تحقیقات نشان داده آگاهی افراد در مورد تغذیه سالم می‌تواند به جلوگیری از ابتلا به فشارخون یا کنترل آن کمک کند؛ همچنین نشان‌داده‌شده که تغذیه دوران کودکی حتی دوران شیرخوارگی بر احتمال ابتلا به پر فشاری خون در بزرگسالی نیز مؤثر است.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با اشاره به عوامل بازدارنده ایجاد فشارخون بیان کرد: تحقیقات نشان داده که اصلاح شاخص‌های تن‌سنجی نظیر اضافه‌وزن، چاقی، اندازه دور کمر، چاقی شکمی از عوامل پیشگیری فشارخون بالا هستند.سیادتی تشریح کرد: همچنین عادات غذایی مانند خوردن صبحانه و استفاده از نان کامل و سبوس‌دار به‌جای نان‌های تهیه شده با آرد سبوس گیری شده و همچنین کاهش مصرف نوشیدنی‌های با قند افزوده و گازدار، می‌تواند در کاهش خطر ابتلا به پر فشاری خون تأثیرگذار باشد.
افزایش آمار فشار خون بالا با عدم تعادل در مصرف مواد غذایی
 پزشک تغذیه اردبیلی با بیان بررسی الگوی مصرف مواد غذایی در استان اردبیل بیان کرد: مطابق با آمار اکتسابی و غربالگری تغذیه‌ای گروه‌های سنی مختلف که به‌صورت مداوم در سطح استان انجام می‌شود، نشان داده که الگوی مصرف مواد غذایی در استان اردبیل، سطح مطلوب داشته و در اکثر گروه‌های سنی این عدم تعادل در مصرف مواد غذایی دیده می‌شود.
وی افزود: استفاده نامتعادل از گروه‌های غذایی مانند گروه نان و غلات و گروه متفرقه مثل نوشیدنی‌های گازدار شیرین، انواع شیرینی‌ها و مواد قندی و تنقلات کم‌ارزش غذایی مثل غلات حجیم شده پر نمک و انواع چیپس در کنار مصرف کمتر از اندازه گروه شیر و لبنیات و گروه میوه و سبزی در تمامی گروه‌های سنی دیده شده است. سیادتی عنوان کرد: مصرف بالای نمک و استفاده از نمکدان در سر سفره، مصرف زیاد فست‌فودها به‌خصوص فست‌فودهای تهیه شده با محصولات پروتئینی فراوری شده مانند سوسیس و کالباس، از دیگر عوامل ایجاد فشارخون بوده و متأسفانه روزبه‌روز در حال افزایش است.
 با رژیم غذایی سالم و حرکات ورزشی از بروز فشار خون جلوگیری کنیم
رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل با اشاره به پیشگیری از وقوع فشار خون بالا از طریق تغذیه سالم و ورزش گفت: رژیم غذایی مناسب در کنار فعالیت فیزیکی کافی و کنترل وزن و دیگر شاخص‌های تن‌سنجی مانند کاهش اندازه دور کمر به کمتر از ۹۰ سانتی‌متر می‌تواند تأثیر زیادی در جلوگیری از ابتلا یا کنترل پر فشاری خون داشته باشد.
وی افزود: میل‌کردن به موقع وعده‌های غذایی به‌خصوص صبحانه و میان‌وعده‌ها در طول روز در کنار انتخاب‌های صحیح غذایی مانند افزایش مصرف میوه و سبزی در رژیم روزانه غذایی و اضافه نمودن حبوبات و غلات کامل در برنامه غذایی در پیشگیری از وقوع فشارخون مهم هستند.سیادتی عنوان کرد: اصلاح الگوی روغن مصرفی و استفاده از روغن‌های غیراشباع و استفاده از روغن‌های مخلوط (ترکیب روغن کانولا، آفتاب‌گردان و ذرت) به‌جای روغن‌های تهیه شده از یک نوع گیاه، کاهش مصرف روغن‌های اشباع حیوانی و استفاده از روغن زیتون و همچنین به‌حداقل‌رساندن مصرف روغن‌های حاوی اسیدهای چرب ترانس می‌تواند تا حد زیادی به کنترل و کاهش فشارخون کمک کند. این کارشناس تغذیه متذکر شد: همچنین افراد مبتلا به پر فشاری خون باید مصرف غذاهای شور مانند گوشت‌های نمک‌سود شده، کنسروی، همبرگر، سوسیس، کالباس، سبزی‌های کنسروی، کراکرها، چیپس، پفک، خیارشور، ماهی‌های شور و دودی، سوپ‌های آماده، ترشی و آجیل شور را کاهش دهند.
 اندازه‌گیری متناوب فشار خون به همه افراد توصیه می شود
 رئیس گروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل در خصوص تشخیص بیماری فشارخونظهار کرد: تشخیص به‌موقع پر فشاری خون جهت جلوگیری از عوارض آن بسیار مهم بوده و اندازه‌گیری فشارخون در فواصل مناسب زمانی بسیار مهم است.وی عنوان کرد: عدم حذف وعده‌های غذایی و انتخاب صحیح در میان وعده‌ها در کنار مراجعه به موقع به مراکز بهداشتی جهت کنترل‌های روتین، می‌تواند در پیشگیری از ابتلا و کنترل پر فشاری خون موثر بوده و از بروز عوارضی مانند سکته‌های قلبی و مغزی، آسیب به قلب و عروق و آسیب‌های کلیوی و چشمی جلوگیری کند.
ارسال نظرات
آخرین اخبار