به گزارش خبرگزاری بسیج از اردبیل، عیسی شاهی زارع عصر چهارشنبه در همایش ترویج کشت چغندر بهاره در دشت اردبیل اظهار داشت: سیبزمینیکاران همچنان درگیر دریافت مبالغ خود از سال گذشته هستند به طوری که تعاون روستایی 400 میلیارد تومان به سیبزمینیکاران استان بدهی دارد.
وی تصریح کرد: قرار است 200 میلیارد تومان آن در روزهای آینده به حساب کشاورزان و سیبزمینی کاران واریز شود ولی همچنان از سالهای گذشته 200 میلیارد تومان بدهی تعاون روستایی را شاهد هستیم.
عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی اردبیل گفت: در این شرایطی که روز به روز کشت سیبزمینی شرایط بدتری پیدا میکند ما چارهای جز کاهش سطح زیر کشت این محصول نداریم و بهتر است به جای ضرر و زیان سطح زیر کشت خود را کاهش داده و به جای سیبزمینی، بخشی از اراضی دشت اردبیل را به کشت چغندر قند اختصاص دهیم.
شاهیزارع افزود: متأسفانه تحریمهای ظالمانه به مانع اصلی در صادرات سیبزمینی منجر شده و در کنار آن دلالبازی برای خرید محصول با هدف توسعه صنایع غذایی و فرآوری این محصول نیز با چالشی جدی روبهرو شده به طوری که سیبزمینی اردبیل با کیفیت ممتاز حتی به نرخ هفت تا هشت هزار تومان نیز به فروش نمیرسد.
وی ضرورت کاهش سطح زیرکشت سیبزمینی را بین 10 تا 20 درصد یادآور شد و خاطرنشان کرد: برای اینکه محصول سیبزمینی در کنار سایر ترهبار قیمت متعادل و مناسبی به خود بگیرد، بهتر است از افزایش تولید آن جلوگیری شده و با در نظر گرفتن هزینه بسیار سنگین به سمت تولید سایر محصولات گرایش پیدا کنیم.
عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی اردبیل در ادامه اضافه کرد: ما با خامفروشی این محصول نیز نمیتوانیم شرایط خوبی را داشته باشیم که ضرورت دارد به جای این محصول در تناوب کشت از چغندر قند استفاده کرده تا کارخانه قند مغان در استان اردبیل فعالیت چشمگیری داشته و منافع آن به جیب خود مردم استان برود.
شاهی زارع بیان کرد: البته کشاورزان دشت اردبیل به شرطی حاضر به کشت چغندر قند هستند که مجموعه کشت و صنعت کرایه حمل این محصول را از اردبیل به کارخانه عهدهدار شده و در کنار آن بتواند مشوقهای حمایتی را نیز برای چغندرکاران در نظر بگیرد.
وی در ادامه یادآور شد: برخلاف شمال استان، کشاورزان دشت اردبیل خرده پا بوده و تاب و توان چندین ماه انتظار برای تسویه حساب خرید محصول را ندارند و بهتر است به صورت نقدی محصول از سوی کشت و صنعت خریداری و مبالغ آن به سرعت به حساب زارعان واریز شود.
عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی اردبیل تصریح کرد: با توجه به اینکه کشت و برداشت این محصول به ادوات تخصصی نیاز دارد، بهتر است کشت و صنعت در تهیه این ادوات نیز به همراه تهیه بذر ورود خوبی را داشته و کشاورزان را ترغیب به تولید محصول بیشتر کنند.
شاهی زارع گفت: اگر این ادوات بهکارگیری نشود، هزینه برداشت محصول با کارگران کمرشکن خواهد بود و ضرورت دارد این فرآیند تسهیل شده و بهبود یابد.
عضو هیأت رئیسه اتاق بازرگانی اردبیل افزود: باید کارخانه فرآوری محصول نیز به محض تأمین چغندر قند فعالیت خود را آغاز کرده و بهتر است در قالب یک قرارداد کشاورزان با حمایتهای همهجانبه در کشت اردبیل به تولید این محصول اقدام کرده و اقتصاد تک محصولی وابسته به سیبزمینی را در دشت اردبیل پایان دهند.
در این نشست رئیس هیأت مدیره کشت و صنعت مغان نیز از آمادگی کشت و صنعت برای حمایت از کشاورزان در تنوع کشت خبر داد و خاطرنشان کرد: کشت و صنعت بنگاه اقتصادی بزرگی است که اهمیت دادن به آن و فعال کردن بخشهای مختلف میتواند فرصت تولید و اشتغال بیشتری را در استان مهیا کند.
علی رحیمی اضافه کرد: نقطه سیاه کشت و صنعت واگذاری آن به بخش خصوصی بود که متأسفانه برخی زمزمهها نشان از بازگشت این مجموعه به دوران سیاه واگذاری به بخش خصوصی است که انتظار میرود دولت مانع از این کار شده و کشت و صنعت را به عنوان یک بنگاه اقتصادی مورد صیانت قرار دهد.
وی بیان کرد: ما آمادگی داریم تا کشاورزان دشت اردبیل را به شکل همهجانبه مورد حمایت قرار داده و زمینه افزایش تولید را در این مجموعه و فعالیت کارخانه قند با قدمت و سابقه طولانی فراهم کنیم.
رئیس هیأت مدیره کشت و صنعت مغان در ادامه یادآور شد: کشت چغندر در دشت اردبیل میتواند کشت جایگزین سیبزمینی و تناوب کشت مناسب محسوب شده و ما بتوانیم با پیشنهاداتی که به زارعان خواهیم داد، فرصت تولید محصول شکر و رفع نیاز کشور را مهیا کنیم.
معاون کشت و صنعت مغان نیز در ادامه از دشت اردبیل و مغان به عنوان دشت مکمل در تولید محصولات متنوع یاد کرد و گفت: 12 هزار میلیارد تومان منابع کشاورزان دشت اردبیل از قبل تولید سیبزمینی است که ما انتظار داریم بخشی از این تولیدات و درآمدها به نفع استان و تولید چغندر قند تغییر پیدا کند.
احمد شهریاری به ویژگیهای کشت چغندر قند به عنوان محصول مقاوم به خشکسالی و تغییر شیوه زمینهای شورهزار اشاره کرد و افزود: این محصول میتواند جایگزین خوبی برای سیبزمینی باشد که قطعا با صرفه اقتصادی بیشتری نیز همراه خواهد بود.
وی تولید 850 هزار تن سیبزمینی را در دشت اردبیل با رقم معروف آگریا یادآور شد و تصریح کرد: ما باید بعد از گذشت سالهای طولانی در تولید و عرضه این محصول یک تعادل خوبی را برقرار کنیم وگر نه ضرر و زیان آن دامن همه را میگیرد.
معاون کشت و صنعت مغان در ادامه خاطرنشان کرد: کشت و صنعت تلاش میکند تا جایزه 200 تومان را به ازای هر کیلو تولید سیبزمینی به نفع کشاورزان در نظر گرفته و در کنار آن به افزایش کشت چغندر در 2 تا سه هزار هکتار اراضی دشت اردبیل اقدام کند.
شهریاری پایین بودن هزینه تهیه بذر و کاشت این محصول و پرهیز از ریسک تولید در این عرصه را یادآور شد و اضافه کرد: میزان آفت و بیماری نیز در چغندر قند بسیار پایین است و با قیمت مناسب میتوان به جای سیبزمینی به تولید این محصول اهتمام داشت.