اختصاص کمتر از نیم درصد اراضی کشاورزی استان اردبیل به کشت گندم دوروم

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل اعلام کرد: از ۲۸۰ هزار هکتار سطح زیر کاشت گندم در این استان کمتر از نیم درصد به کاشت گندم دوروم اختصاص یافته است.
کد خبر: ۹۶۶۲۵۸۱
|
۰۶ بهمن ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۰

اختصاص کمتر از نیم درصد اراضی کشاورزی استان اردبیل به کشت گندم دوروم

کمال شهبازی روز شنبه در مصاحبه با خبرنگار بسیج با اشاره به وسعت بالای دیمزارهای استان اردبیل و ظرفیت توسعه کشت گندم دوروم در این استان گفت: گندم دوروم با متحمل بودن به تنش خشکی و سازگاری زیاد با شرایط خشک و مقاومت بالا به بیماری‌ها و آفات منطقه، می‌تواند گزینه مناسبی برای افزایش و پایداری تولید در استان باشد.

وی از معرفی ۱۳ رقم گندم دوروم در موسسه تحقیقات دیم کشور با مشارکت محققان بخش غلات سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و سایر مراکز تحقیقاتی وابسته خبر داد و افزود: امسال پنج رقم گندم دوروم شامل آیسان، نقشین، دامون، بارین و آروین برای کاشت در دیمزارهای مناطق معتدل، معتدل گرم و گرمسیر دیم معرفی شده است.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل اظهار امیدواری کرد که با توجه بیشتر به ایجاد صنایع تبدیلی مرتبط، عملکرد بالای ارقام جدید و افزایش ضریب نفوذ این ارقام از طریق برنامه‌های ترویجی، میزان تولید گندم دوروم در این استان افزایش یابد.

وی اظهار کرد: گندم دوروم در تغذیه و صنعت از قبیل تهیه محصولات خمیری یا پاستا شامل ماکارونی، اسپاگتی و ورمیشل از آرد سمولینای گندم دوروم، ارزش‌افزوده صادراتی، وجود ژن‌های مقاوم به برخی از بیماری‌های شایع غلات از جمله زنگ‌ها و سیاهک‌ها مزیت‌های زیادی دارد ولی با این وجود، کشت این محصول به علت نبود صنایع تبدیلی هدف، جایگاه قابل‌توجهی در استان اردبیل نداشته است.

شهبازی با بیان این که صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی نقش و تأثیر بسیاری در توسعه کشاورزی داشته و موجب ایجاد افزایش ارزش‌افزوده، توسعه صادرات و کاهش ضایعات و نیز کاهش ریسک تولید در بخش کشاورزی می‌شود، گفت: اختلاف قیمت گندم دوروم در بازارهای جهانی نسبت به گندم نان، برخی از کشورها را بر آن داشته تا سطح زیر کشت و تولید این محصول را افزایش دهند.

وی اضافه کرد: اگر ۲۰ درصد افزایش قیمت دانه گندم دوروم نسبت به گندم نان را در نظر بگیریم توسعه و ترویج کشت آن در مناطق تنش‌دار می‌تواند بهره اقتصادی بیشتری را برای تولیدکنندگان و کشور فراهم آورد.

رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، شناخت توانمندی بالقوه زراعی و ظرفیت‌های موجود در امر اصلاح گندم دوروم در مناطق مختلف کشور و تأکید بر استفاده بهینه از یافته‌های تحقیقاتی به منظور گسترش سطح زیر کشت و استفاده از آن در صنایع غذایی و تبدیلی کشور را مهم خواند و افزود: سطح زیر کشت گندم دوروم در ایران با نوساناتی در برخی سال‌ها ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار هکتار است که از این سطح بالغ بر ۷۰۰ هزار تن محصول تولید می‌شود.

به گزارش بسیج، استان اردبیل کمتر از یک درصد مساحت ایران را دارد ولی با تولید سالانه ۴.۵ میلیون تن انواع محصول کشاورزی، چهار درصد تولیدات کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است.

این استان با تولید حدود ۵۷۰ هزار تن گندم، ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی و ۴۵۰ هزار تن انواع محصولات باغی، سهم عمده‌ای در تامین نیاز به محصولات کشاورزی کشور را دارد.

۷۵۰ هزار هکتار از اراضی استان اردبیل کشت می‌شود که ۲۷۰ هزار هکتار آن اراضی آبی و ۴۸۰ هزار هکتار نیز جزو اراضی دیم است.

محصول گندم با حدود ۲۸۰ تا ۳۰۰ هزار هکتار و محصول جو با حدود ۱۱۰ تا ۱۳۰ هزار هکتار، بیشترین سهم اراضی کشت محصول کشاورزی در استان اردبیل را دارد.

طبق پیش‌بینی انجام شده، در سال زراعی گذشته که اول مهر ماه به پایان رسید، کشاورزان استان اردبیل ۵۷۰ هزار تن محصول راهبردی گندم تولید کردند که به گفته مسئولان کشاورزی استان، ۳۷۱ هزار تن از این محصول به صورت تضمینی خریداری شد.

به گفته مسئولان کشاورزی استان اردبیل، این میزان تولید با اجرای موفق طرح جهش تولید در دیمزارها، مدیریت اصولی و فنی مزرعه توسط گندمکاران و با همکاری کارشناسان جهاد کشاورزی، تعدیل قیمت خرید تضمینی به رغم بروز پدیده آفات و خسارات مزارع گندم از جمله شته روسی، سرمازدگی و پدیده خشکسالی، محقق شده و این میزان گندم در استان اردبیل یک رکورد محسوب می شود.

استان اردبیل در زمان ترسالی در تولید گندم جزو سه استان برتر کشور بوده است ولی به علت خشکسالی این جایگاه به رتبه هشتم و نهم کشوری تنزل پیدا کرده است.

محصول گندم با ۴۷ درصد سطح زیر کشت، بیشترین سهم اراضی کشت محصولات کشاورزی در استان اردبیل را دارد و میانگین تولید گندم در مزارع آبی این استان چهار هزار و ۷۸۲ کیلوگرم در هر هکتار و میانگین تولید در مزارع دیم نیز یک هزار و ۱۷۳ کیلوگرم است.

میزان تولید گندم در استان اردبیل در سال‌های گذشته تا سطح ۶۰۰ هزار تن نیز افزایش یافته بود ولی به علت بروز خشکسالی و وضعیت جوی نامناسب و نیز نامتوازن بودن میزان و زمان بارش، طی ۲ سال گذشته میزان تولید گندم به شدت کاهش یافت.

استان اردبیل در تولید غلات گندم و جو، در رتبه هشتم کشوری قرار دارد.

ارسال نظرات
آخرین اخبار