اجراي کشاورزي حفاظتي در ۵۰۰ هزار هکتار از اراضي آذربايجان شرقي
به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی ، جلال رحيم زاده در گفتگو با خبرنگاران با بيان اينکه هدف از توليد محصولات کشاورزي ، تامين نيازهاي غذايي بشر است، گفت: امروزه به دليل افزايش بي رويه جمعيت و بهره برداري غيراصولي از منابع و نهاده هاي کشاورزي، مشکلات عديده زيست محيطي براي انسانها به وجود آمده و موجب به خطر افتادن امنيت غذايي شده است.
وي با اشاره به اينکه در حال حاضر حدود ۳۵۰ ميليون هکتار از اراضي جهان در اثر اجراي عمليات خاک ورزي سنتي و نامناسب دچار فرسايش و تخريب شده است، خاطرنشان کرد: به دنبال مساله فرسايش، کاهش ماده آلي خاک به چالشي ديگر براي کشاورزان تبديل شده است .
رحيم زاده با بيان اينکه شخم با استفاده از گاوآهن برگردان دار و نيز سوزاندن بقاياي گياهي نقش زيادي در تخريب خاکهاي زراعي دارد، اظهار کرد: تاثير نامطلوب کشاورزي معمول و سنتي باعث تخريب و متراکم شدن خاک هاي زراعي شده و بطور فزاينده اي موجب کاهش مواد آلي و حاصلخيزي خاک گرديده است و در نتيجه آن روان آب و فرسايش افزايش مي يابد و همچنين در چنين شرايط نامساعد تاثيرات نامطلوب خشکي نيز تشديد يافته و واکنش گياه به کودپذيري نيز کاهش مي يابد و خاک زراعي به کمترين ميزان حاصلخيزي مي رسد و در نهايت تخريب محيط زيست و توليد پايدار به مخاطره خواهد افتاد
وي گفت: بر همين اساس براي تامين امنيت غذايي و دستيابي به توليد پايدار، تغيير در روشهاي مرسوم توليد کشاورزي امري ضروري است و تنها راه آن کاربرد روشهاي نوين حفاظتي در عمليات کشاورزي است
رحيم زاده با بيان اينکه کشاورزي حفاظتي راهکار حفظ منابع کشاورزي با هدف افزايش و پايداري توليد محصولات کشاورزي همراه با حفظ محيط زيست است، گفت: بنابر نظريه فائو ، کشاورزي حفاظتي عامل قدرتمندي براي دسترسي به نيازهاي غذايي آينده است.
وي خاطرنشان کرد: کشاورزي حفاظتي با توليدات کشاورزي سودآور و پايدار ارتباط دارد، يعني افزايش سود حاصل از مزرعه در درازمدت که از طريق بهينه کردن توليدات کشاورزي، حفظ نهاده ها، کارگر ، سوخت ، بذر ، کود ، آفت کش ها ، و غيره ( و کاهش هر نوع اثري بر روي منابع طبيعي خاک ، آب و هوا ) تحقق مي يابد .
رحيم زاده با اشاره به اينکه در تعريف کشاورزي حفاظتي، سه اصل اساسي «کمترين بهم خوردگي خاک »، « پوشش دائمي خاک » و « تناوب هاي زراعي متنوع » وجود دارد، افزود: علاوه بر اين سه اصل اساسي، بکارگيري موفقيت آميز کشاورزي حفاظتي به بسياري از عمليات زراعي ديگر از جمله استفاده مناسب از زمان کاشت ، عمق کاشت ، ميزان بذر ، انتخاب رقم ، مديريت تغذيه ، مديريت علفهاي هرز ، آفات و بيماريها بستگي دارد.
رحيم زاده با اشاره به اينکه در خاورميانه و بسياري از مناطق ديگر دنيا بي خاک ورزي اساس توسعه کشاورزي حفاظتي است و دستگاه کاشت مستقيم بخش مهمي از ماشين آلات است، توصيه کرد کشاورزاني که مي خواهند کشاورزي حفاظتي را تجربه کنند مستقيم به سراغ روش بي خاک ورزي بروند که هزينه ها را کاهش داده و از مزاياي ديگري نسبت به کم خاک ورزي برخوردار است.
وي به مزاياي کشاورزي حفاظتي و استفاده از دستگاه هاي کشت مستقيم از نگاه حفظ منابع آب و خاک اشاره کرد و گفت: توقف فرسايش خاک، بهبود بهره وري آب چه در اراضي ديم و چه در اراضي آبي، افزايش کمي و کيفي محصولات از طريق افزايش کارايي مصرف نهاده ها و زمان، کاهش هزينه هاي توليد و بهبود وضعيت معيشتي کشاورزان از اهداف کشاورزي حفاظتي است.
مدير امور زراعت آذربايجان شرقي با اشاره به اينکه حفظ بقاياي گياهي موجب افزايش ماده آلي خاک و در نهايت موجب حاصلخيزي خاک و همچنين باعث حفظ رطوبت و افزايش ظرفيت نگهداري آب در خاک مي شود، گفت: حفظ بقاياي گياهي پس از برداشت محصول هر ساله در بيش از ۱۶۰ هزار هکتار از اراضي استان انجام مي شود.
وي از اجراي کشت مستقيم در ۱۳۵ هزار هکتار از اراضي زراعي آذربايجان شرقي خبر داد و گفت: با توجه به اينکه شخم زدن و برگرداندن خاک موجب هدررفت رطوبت خاک مي شود جهت جلوگيري از آن از بذرکارهاي کشت مستقيم و ادوات کم خاک ورزي که کمترين مقدار جابجايي خاک را به همراه دارد استفاده مي شود که در حدود ۳۰ درصد سطح کشاورزي حفاظتي را شامل مي شود.
رحيم زاده اعلام کرد: با توجه به اينکه رعايت تناوب زراعي يکي از اصول کشاورزي حفاظتي بوده و موجب افزايش و پايداري محصول مي شود، در سال زراعي جاري در۱۸۰ هزار هکتار از اراضي زراعي استان با اصلاح تناوب زراعي و همچنين تبديل آيش زرد به آيش سبز اجرا شده است.
وي افزود: علاوه بر اجراي اصول کشاورزي حفاظتي از اجراي اقدامات به زراعي مانند کشت عمود برشيب در سطح 178 هزار هکتار، يکپارچه سازي اراضي در سطح 8 هزار هکتار و نفوذ بذر اصلاح شده در سطح ۵۵۰ هزار هکتار از اراضي استان خبر داد.
رحيم زاده با اشاره به نقش ترويج در اجراي طرح هاي کشاورزي، از آموزش 41 هزار نفر روز شيوه هاي کشاورزي حفاظتي به بهره برداران استان خبر داد.
وي با اشاره به اينکه سطح ابلاغي اجراي کشاورزي حفاظتي در سال زراعي جاري ۵۸۵ هزار هکتار از اراضي استان است، گفت: کشاورزي حفاظتي نيازمند ماشين آلات و ادوات مناسب است و بر اين اساس هرساله اعتبارات قابل توجهي براي خريد ماشين آلات و ادوات دنباله بند تخصيص مي يابد.
وي اعلام کرد: از سال ۱۳۹۵ تاکنون بالغ بر يکهزار دستگاه از انواع مختلف ادوات کشاورزي(با تسهيلات چهار درصدي و اعتبارات فني و اعتباري مکانيزاسيون و يارانه اي) خريداري شده است، گفت: براي امسال از محل اعتبارات طرح جهش توليد در ديمزارها با اعتبار ۶۹۰ ميليارد ريال به تعداد ۷۴۵ دستگاه معرفي شده و در حال جذب است.
رحيم زاده با اشاره به اقدامات حمايتي و تسهيلاتي جهاد کشاورزي گفت: در طرح جهش توليد براي سال زراعي جاري تسهيلات چهار درصدي براي جذب ادوات دنباله بند، اعتباري معادل ۵۵۲ ميليارد ريال در نظر گرفته شده است.
وي با اشاره به اينکه يکي از اهداف طرح جهش توليد در ديمزارها در کليه عمليات اجرايي با هدف اجراي کشاورزي حفاظتي است، گفت: طرح جهش توليد در سال زراعي جاري در ۶۹۰ هزار هکتار از ديمزارهاي استان اجرا مي شود.