۱۸ / فروردين / ۱۴۰۴ - 07 April 2025
21:35
کد خبر : 9678440
۱۶:۳۲

۱۴۰۴/۰۱/۱۷

هشدار جهاد کشاورزی به تهدید آفت سن گندم در مزارع آذربایجان شرقی

تبریز- رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی با اشاره به تهدید جدی آفت سن گندم، از آغاز برنامه‌ریزی گسترده برای پایش، آموزش و مبارزه هدفمند با این آفت در مزارع گندم و جو استان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری بسیج از آذربایجان شرقی، شهرام شفیعی در جلسه هماهنگي ستاد سن گندم استان آذربایجان شرقی تأکید کرد: کنترل به‌موقع سن گندم مادر و پوره‌ها نقش حیاتی در حفظ عملکرد و کیفیت محصول دارد.

وی با بیان اینکه آفت سن غلات یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش عملکرد و کیفیت محصولات گندم و جو در استان است، گفت: در سال زراعی جاری به دلیل شرایط اقلیمی خاص و افزایش ریسک شیوع آفات، مبارزه دقیق، علمی و زمان‌بندی‌شده با سن گندم بیش از هر زمان دیگری اهمیت دارد.

شفیعی در تشریح اقدامات اجرایی سازمان، به چند محور مهم اشاره کرد و گفت: در تمام شهرستان‌های استان، اکیپ‌های پایش و نظارت برای کنترل عوامل خسارت‌زا در مزارع گندم و جو تشکیل شده و همزمان، عملیات نرم‌گیری و صدور اطلاعیه‌های فنی به ‌موقع انجام می‌شود و این اطلاعیه‌ها در معابر روستاها نصب خواهد شد تا کشاورزان از زمان دقیق مبارزه مطلع شوند.

وی ادامه داد: در مناطق سن‌خیز، کلاس‌ها و کارگاه‌های آموزشی با همکاری اداره ترویج برگزار می شود و همچنین ستاد سن در سطح شهرستان‌ها با مشارکت فرمانداری‌ها، بخشداری‌ها و سایر دستگاه‌های ذیربط جلسات منظم برگزار می‌کند.

وی تأمین آب مورد نیاز سمپاشی در مناطق دیم و صعب‌العبور را از چالش‌های پیش رو دانست و خواستار همکاری فرمانداری‌ها و سایر ارگان‌ها برای رفع این مشکل شد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی همچنین بر ضرورت تدارک سموم توصیه‌شده (شامل علف‌کش‌ها و حشره‌کش‌ها) در تمام داروخانه‌های گیاه‌پزشکی شهرستان‌ها تأکید کرد و افزود: سمپاش‌های موجود با مشارکت بخش خصوصی و کشاورزان آماده‌سازی و در مناطق سن‌خیز بکارگیری شوند.

وی در ادامه با اشاره به برخی زیرساخت‌های فنی و ترویجی گفت: یکی از مسائل فعلی، شکاف عملکرد میان تولیدکنندگان برتر و متوسط استان است. فاصله زیاد میان این دو گروه نشان می‌دهد که کار ما در حوزه ترویج و انتقال دانش، بسیار حیاتی و تعیین‌کننده است.

شفیعی تأکید کرد: ما باید نگاه سنتی را کنار بگذاریم و با تفکر دانش‌بنیان، مسیر کشاورزی استان را متحول کنیم. خرید خدمات فنی، استفاده از فناوری‌های نو از جمله پهپادهای کشاورزی، بهره‌گیری بیشتر از شرکت‌های دانش‌بنیان و مراکز خدمات حمایتی غیردولتی، از اقدامات مهمی است که باید در سال جاری در اولویت قرار گیرد.

شفیعی همچنین نسبت به فعالیت داروخانه‌های گیاه‌پزشکی غیرمجاز هشدار داد و گفت: نظارت بر سم‌فروشی‌ها باید جدی گرفته شود و با هماهنگی نیروی انتظامی و اداره اماکن، با متخلفان برخورد قاطع صورت گیرد.

وی در پایان با اشاره به ضرورت اصلاح الگوی کشت، کاهش فشار بر منابع آبی، و رعایت ملاحظات زیست‌محیطی، اظهار امیدواری کرد که در سال ۱۴۰4 با تمرکز بر شعار سال یعنی "سرمایه‌گذاری برای تولید" و اجرای برنامه‌های دانش‌بنیان و مشارکتی، بتوان گام مؤثری در راستای حفظ امنیت غذایی و توسعه پایدار کشاورزی استان برداشت.

سرپرست مدیریت حفظ نباتات سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی نیز در این جلسه با بیان اینکه در استان آذربایجان شرقی 16 شهرستان شامل اهر، بناب، تبریز، میانه، ملکان، مراغه، هشترود، هوراند، مرند، چاراویماق، بستان آباد، کلیبر، سراب، هریس، شبستر و ورزقان درگیر آلودگی به آفت سن گندم می باشند گفت: آفت سن مادر با تغذیه از گندم و جو در مراحل مختلف رشد، باعث خشک شدن برگ و خوشه‌ها، سفید شدن خوشه، پوکی و چروک شدن دانه‌ها، قطع جوانه مرکزی و در نهایت کاهش شدید عملکرد محصول و از بین رفتن کیفیت نانوایی آن می‌شود. کنترل این آفت، یک ضرورت حیاتی برای حفظ امنیت غذایی استان است.

مجید احمدی تأکید کرد : برای دستیابی به کنترل اصولی، تعیین زمان دقیق سمپاشی بسیار مهم است.

وی بیان کرد: بهترین زمان برای مبارزه با سن مادر، زمانی است که بیش از ۹۰ درصد جمعیت سن‌های زمستان‌گذران از پناهگاه‌های خود خارج شده و در مزارع مستقر شده باشند. همچنین مبارزه با پوره‌ها باید زمانی انجام شود که بیشتر آن‌ها در مرحله سن دوم پورگی قرار دارند.


گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید