۰۴ / خرداد / ۱۴۰۴ - 25 May 2025
18:59
کد خبر : 9690299
۰۹:۰۱

۱۴۰۴/۰۳/۰۴

آئین بزرگداشت زبان مادری در قالب قلم

دانشگاه کردستان با برگزاری جایزه‌ای به نام یکی از بزرگ‌ترین چهره‌های ادبیات کردی، «ماموستا هه‌ژار»، گامی سترگ در مسیر اعتلای زبان و فرهنگ کردی برداشته است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری بسیج از کردستان، در روزگاری که زبان‌ها در معرض فراموشی‌اند و فرهنگ‌ها زیر فشار یکنواختی جهانی رنگ می‌بازند، هنوز صدای واژه‌هایی به گوش می‌رسد که نه از سر عادت که از عمق باور و هویت برمی‌خیزند.

زبان کردی، زبانی کهن و ریشه‌دار، میراثی است که در دل کوه‌ها و در سینه نسلی عاشق، زنده مانده است و امروز، با تکیه بر همت و قلم نویسندگانی فرهیخته، این زبان نه‌تنها در برابر فراموشی مقاومت می‌کند، بلکه در مسیر بالندگی و گسترش گام برمی‌دارد.

در این میان، دانشگاه کردستان با برگزاری جایزه‌ای به نام یکی از بزرگ‌ترین چهره‌های ادبیات کردی، «ماموستا هه‌ژار»، گامی سترگ در مسیر اعتلای زبان و فرهنگ کردی برداشته است.

جایزه‌ای که نه فقط رقابتی علمی که جشنواره‌ای فرهنگی برای تجلیل از قلم‌هایی است که در راه زبان مادری به حرکت درمی‌آیند و «قلم هه‌ژار»، نامی که نه‌تنها یادآور اندیشه‌ای ژرف که نمادی از تلاش برای پاسداشت یک فرهنگ است.

تقدیر از قلم‌هایی که در راستای خدمت به زبان و ادبیات کردی به حرکت درمی‌آید

علی‌اکبر مظفری معاون پژوهش دانشگاه کردستان هدف از برگزاری جایزه قلم هه‌ژار را گرد هم آوردن اصحاب قلم از کشور‌های مختلف و تقدیر از تمام کسانی عنوان کرد که قلم‌هایشان در راستای خدمت به زبان و ادبیات کردی به حرکت درمی‌آیند.

وی اظهار کرد: دانشگاه کردستان با قریب ۵۰ سال قدمت، از دانشگاه‌های جوان کشور است که با شیب خوبی توانسته خود را به جایگاهی عالی در سطح کشور برساند.

وی با اشاره به اینکه دانشگاه کردستان در بین دانشگاه‌های ایران رتبه دهم را کسب کرده، افزود: در رتبه‌بندی جهانی نیز دانشگاه کردستان جایگاه ۱۰۰۰-۸۰۰ را دارد و جزء دانشگاه‌های تأثیرگذار جهان به شمار می‌رود.

معاون پژوهش دانشگاه کردستان عنوان کرد: دانشگاه کردستان به‌عنوان یکی از دانشگاه‌های نسل سوم مطرح است و یکی از اهداف و برنامه‌های مداوم آن، ارتباط با جامعه و صنعت است که در همین راستا نیز برنامه‌هایی در چارچوب قوانین و مقررات برای خود تدوین کرده است.

وی یکی از این برنامه‌ها را جایزه قلم هه‌ژار اعلام کرد که در روز‌های ۷ و ۸ خرداد ماه ۱۴۰۴ توسط پژوهشکده کردستان‌شناسی دانشگاه کردستان برگزار می‌شود.

معاون پژوهش دانشگاه کردستان عنوان کرد: در بین کرد‌ها افراد فرهیخته و صاحب‌نام زیادی داریم که یکی از شاخص‌ترین و مؤثرترین آنها ماموستا هه‌ژار بوده و به‌منظور تجلیل از جایگاه والای ایشان در قالب چارچوب‌های داخلی دانشگاه، جایزه‌ای تحت عنوان جایزه قلم هه‌ژار را برنامه‌ریزی کردیم.

مظفری هدف از برگزاری این جایزه را گرد هم آوردن اصحاب قلم از کشور‌های مختلف و تقدیر از تمام کسانی عنوان کرد که قلم‌هایشان در راستای خدمت به زبان و ادبیات کردی به حرکت درمی‌آیند.

وی خاطرنشان کرد: آثار ارسالی به جایزه قلم هه‌ژار نه‌تنها از داخل کشور بلکه از کشور‌های مختلف جهان هم بوده که بر اساس رأی داوران، افرادی انتخاب و در آیین پایانی از آنها تقدیر به عمل خواهد آمد.

معاون پژوهشی دانشگاه کردستان اعلام کرد: پیش‌بینی ما دریافت ۴۰۰ عنوان کتاب بود؛ اما خوشبختانه فراخوان با استقبال بی‌نظیری مواجه شد و قریب به هزار اثر از نقاط مختلف جهان به دبیرخانه جایزه ارسال شد.

وی یادآور شد: اهدای جوایز در سه سطح جایزه ویژه، نفرات اول تا سوم و همچنین جایزه به یکی از اهالی قلم در خارج از کشور برنامه‌ریزی شده است.

داوری منصفانه اصلی اساسی در انتخاب برگزیدگان جایزه قلم هه‌ژار

نجم‌الدین جباری دبیر علمی جایزه قلم هه‌ژار داوری منصفانه را اصلی اساسی در انتخاب برگزیدگان جایزه دانست و تأکید کرد: به‌منظور جلوگیری از تضییع حقوق نویسندگان، تمامی آثار با حساسیت، منصفانه و بدون جانب‌داری داوری شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه این جایزه نخستین جایزه کتاب است که در سطحی گسترده برگزار می‌شود، اظهار کرد: پیش‌تر جایزه‌های ویژه‌ای برگزار شده، اما در حوزه‌های اختصاصی بوده و با این عمومیت تا کنون جایزه کتاب نداشته‌ایم بنابراین می‌توان گفت جایزه قلم هه‌ژار در این زمینه پیشتاز بوده و خواستار هموار کردن راهی برای تقدیر از قلم کردی در سطحی گسترده است.

وی به آثار ارسالی به دبیرخانه جایزه اشاره کرد و افزود: پس از اعلام فراخوان، بیش از ۹۰۰ اثر به دبیرخانه جایزه ارسال شد که حوزه‌های مختلف پژوهش ادبی، داستان، تاریخ، ادبیات کودکان، حقوق، علوم سیاسی، جغرافیا و… را شامل می‌شود.

دبیر علمی جایزه قلم هه‌ژار با اشاره به اینکه آثار ارسالی از کشور‌های مختلف بوده، عنوان کرد: آثار در سه مرحله و با حضور بیش از ۸۰ نفر در گستره جغرافیایی وسیع در داخل و خارج از کشور، بدون جانب‌داری داوری شده‌اند تا برندگان راستین مشخص شوند.

وی اهل‌قلم بودن و باتجربه بودن را از جمله معیار‌های انتخاب داوران عنوان کرد و یادآور شد: از انتخاب داوران بی‌تجربه، دانشجو و کم سن و سال پرهیز کرده‌ایم؛ چراکه معتقدیم افراد باتجربه، بی شک توانایی بهتری در درک تجربه نویسندگان و شاعران دارند.

وی به مراحل مختلف داوری نیز گریزی زد و گفت: در مرحله نخست، آثاری که از نظر علمی بودن، حجم و چاپ کتاب، ارجاعات و اسناد در سطح پایین‌تری قرار داشتند، حذف شدند و در مرحله دوم، سایر آثار مورد داوری قرار گرفت به‌طوری که هر اثر برای دو داور ارسال شده و در صورتی که هر دو داور برای تأیید و یا رد اثر هم رأی بودند، بر اساس نظر آنها اثر یا به مرحله سوم داوری رسیده و یا حذف می‌شد.

جباری ادامه داد: در صورتی که رأی داوران در رابطه با یک اثر متفاوت از هم بود، به داوران سوم و چهارم ارسال می‌شد و حتی در قریب به ۱۰ اثر به‌منظور حفظ حقوق صاحب اثر، داور پنجم هم دخیل بوده است.

وی تصریح کرد: متأسفانه در برخی حوزه‌ها نظیر جغرافیا، حقوق و علوم سیاسی استقبال خوبی صورت نگرفت و یا آثاری که به دبیرخانه ارسال شده بود، قابل توجه نبوده و منجر به جلب رضایت داوران نشد.

دبیر علمی جایزه قلم هه‌ژار ابراز امیدواری کرد که در سال‌های آتی و دوره‌های بعدی جایزه، این خلأ پر شود و آثار فاخری در این زمینه‌ها نیز در جایزه قلم هه‌ژار حضور پیدا کنند.

جایزه قلم هه‌ژار، فراتر از یک مسابقه ادبی، تلاشی گسترده و هدفمند برای حفظ و تقویت زبان و ادبیات کردی در سطح بین‌المللی است که با مشارکت فرهیختگان از کشور‌های مختلف و داوری حرفه‌ای و دقیق، این جایزه می‌تواند الگویی برای سایر فعالیت‌های فرهنگی در منطقه و کشور باشد و دانشگاه کردستان با این اقدام نشان داد که رسالت دانشگاه فقط در علم نیست، بلکه در فرهنگ‌سازی و پاسداشت هویت‌های زبانی نیز نقشی حیاتی دارد.

انتهای خبر/

گل آرا ظاهری
خبرنگار: گل آرا ظاهری

گزارش خطا
ارسال نظرات شما
x

عضو کانال روبیکا ما شوید