نگاهی روان شناسانه به فناوری های جدید/ خود کنترلی راهکار مقابله با آثار منفی شبکه های اجتماعی
گاه تهاجم فرهنگی از طریق حذف آداب و رسوم، ارزش ها و اعتقادات خاص یک ملت صورت می گیرد، گاه از طریق القای گزاره های جدید فرهنگی برای یکسان سازی ملت ها و گاه نیز از طریق اقدامات امنیتی خرابکارانه همچون جاسوسی برای ضربه زدن به فرهنگ اصیل یک ملت است.
شبکه های اجتماعی جدید به دلیل راحتی استفاده و در عین حال نداشتن امنیت کافی زمینه سوء استفاده را برای کشورهای مهاجم به راحتی فراهم می کنند. علاوه بر این مورد آسیب های اجتماعی دیگری نیز همچون کم رنگ کردن قوانین عرفی، ارزشی و اعتقادی را نیز به دنبال دارد.
بر همین اساس برای بررسی آثار روانی و اجتماعی این ابزارهای جدید خبرنگار صبریه به گفتگو با یک روان شناس پرداخت.
فناوری های جدید باعث افزایش آگاهی ها شده است
جهانگیر کرمی روان شناس و عضو هیئت علمی دانشگاه رازی کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار صبریه اظهار داشت: در دنیای امروز فناوری های جدید به نحوی باعث شده است تا نسل جوان هرچه زودتر با مسائل روزمره آشنا شوند.
وی با اشاره به سایر وسایل ارتباط جمعی، افزود: در این میان اینترنت، ماهواره و وسائل ارتباطی دیگری وجود دارد که باعث شده است تا ارتباطات میان فردی جوانان بسیار افزایش یابد.
این روان شناس با تاکید بر اینکه هر نوع ارتباطی منفی نیست، گفت: به عنوان یک روان شناس با ارتباط میان افراد با جنس مقابل از طریق شبکه های اجتماعی مخالف نیستم، بلکه ارتباط میان دختران و پسران باید با عرف، شرع و اخلاق اجتماعی هماهنگی داشته باشد.
عضو هیئت علمی دانشگاه رازی خاطرنشان کرد: اگر ارتباط میان دختران و پسران از طریق شبکه های اجتماعی هدایت شده نباشد و با ارزش های خارج از مرزها تطابق داشته باشد، آسیب های جدیدی نسل جوان را تهدید می کند.
وی به تاثیرات رسانه در نسل جوان اشاره کرد و اضافه کرد: هوش جنسی نوجوانان به سنین پایین تر رسیده است به نحوی که یک فرد 12 ساله گاه به اندازه یک فرد 18 ساله در گذشته از مسائل ارتباطی آگاه است.
نقش خودکنترلی در کاهش آسیب های شبکه های اجتماعی
کرمی خاطرنشان کرد: یکی از ویژگی های نوجوانان میل به ارتباط با جنس مخالف است و شبکه های اجتماعی جدید این مسئله را به راحتی فراهم می کند.
وی با اشاره به نقش خانواده در آگاه سازی فرزندان، گفت: اگر خانواده نسبت به نوع رفتار و اعمال فرزند خود در دنیای مجازی آگاه باشد و خود کنترلی را از طریق آموزه های مذهبی به او بیاموزد، قطعا شاهد آسیب های کم تر این شبکه ها در نسل جوان هستیم.