به گزارش خبر گزاری بسیج از اردبیل ، امروزه بسیاری از کشورهای جهان، ابعاد گسترده صنعت گردشگری را از نظر تولید، اشتغال و ایجاد درآمد درک کرده اند و از چند دهه پیش به شدت به توسعه این صنعت پرداخته اند.
کشور جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که به علت داشتن ظرفیت های طبیعی، تاریخی و فرهنگی، همواره مورد توجه گردشگران نقاط مختلف دنیا قرار داشته است که این عامل شرایط مساعدی را برای بهره برداری و توسعه زیر ساخت های گردشگری فراهم می سازد.
با توجه به اهداف و سیاست های دولت در سند چشم انداز کشور که در آن سالانه به ورود 20 میلیون گردشگر خارجی تأکید شده، ایجاد زیرساختهای گردشگری از واقعیتهای اجتناب ناپذیراست که در این راستا با تلاش، همت و جدیت مدیران شرکت مکان شهر ابرارسهامی خاص و مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی، منطقه نمونه گردشگری نور سبلان از خیاو تا گردولی با شماره مصوبه 13274/34883 در مورخ 1/6/1385 با درجه بین المللی مورد تصویب هیئت محترم دولت قرار گرفت.
منطقه نمونه گردشگری نور سبلان به عنوان یکی از بزرگترین و زیباترین پروژه های گردشگری کشور در مناطق ییلاقی شهرستان مشگین شهر استان اردبیل واقع شده است، این پروژه در 5 فاز، 28 طرح اقامتی، تفریحی و سیاحتی تعریف شده که فاز اول آن در تاریخ 26/2/94 با حضور معاون ریاست جمهوری افتتاح شد و سایر فازها به ترتیب در اولویت ساخت است.
اما آنچه این منطقه نمونه گردشگری را از سایر مناطق متمایز میکند وجود یک پل معلق کم نظیر است که عنوان طولانیترین پل معلق خاورمیانه را به خود اختصاص داده است. چگونگی ایجاد و ساخت این پل را درگفتوگوی تسنیم با مدیران و پایهگذاران منطقه نمونه گردشگری نور سبلان در ادامه میخوانید.
طولانیترین پل معلق خاورمیانه کاملا ایرانی است
محمود گنجعلی بیگ سهامدار و عضو هیات مدیره شرکت مکان شهر ابرار که ساخت پروژه پل معلق و همچنین منطقه نمونه گردشگری را بر عهده داشته است در مورد روند ساخت این پل میگوید: تمامی مهندسان، متخصصان، کارگران و ابزارآلات مورد نیاز در ساخت طولانیترین پل معلق خاورمیانه در شهرستان مشگین شهر کاملا ایرانی بوده و تکنولوژیهای به کار رفته در این پل مطابق با استانداردهای روز دنیا است به طوری که ضریب امنیت سازه پل معلق طبق محاسبات انجام شده هشت برابر است.
وی با اشاره به ایده اولیه و طراحی پل معلق در بستر دره خیاو چایی مشگین شهر میگوید: با توجه به اینکه چندین سال در کانادا زندگی کرده بودم با دیدن دره خیاو چایی و با الهام گرفتن از پل معلق ونکوور کانادا، ایده پل معلق را به سرمایه گذار پیشنهاد دادم و خوشبختانه مورد موافقت قرار گرفت. از سال 86 برای طراحی پل اقدام کردیم که خیلی مهم بود تا جایی که در یک مسابقه بین المللی برای طراحی پل معلق مشگین شهر بین کشورهای مختلف مسابقه طرح کردیم.
گنجعلی بیگ ادامه میدهد: در این مسابقه 25 طراح مختلف از کشورهای سراسر دنیا نظیر کشور آلمان، کانادا، انگلیس، ژاپن، تایوان و ایران شرکت کرده بودند که به طرح برگزیده سه کشور نیز هدایایی داده شد. البته در صورت قبول طرح پل معلق از این کشورها مجبور به پرداخت هزینهای بالغ بر پنج میلیون دلار و در بعضی موارد تا 10 میلیون پوند میشدیم بنابراین از قبول این طرحها منصرف شدیم و به طور تصادفی با یک مهندس ایرانی که اهل تبریز بودند و در مسابقه نیز شرکت کرده بودند آشنا شدیم.
پل 10 میلیون پوندی را 8 میلیارد تومان ساختیم
سازنده پل معلق مشگین شهر گفت: با بررسی سوابق و کارهای مهندس تبریزی در زمینه سازه پل، توافق کردیم تا طراحی پل معلق را به ایشان بسپاریم که در سال 86 پروژه کلید خورد ولی به دلیل برخی شرایط حاکم بر آن زمان روند اجرایی پروژه به تأخیر افتاد و با وجود 90 درصد تجهیزات عملیات ساخت پل تا سال 92 متوقف شد و در نهایت با شروع عملیات ساخت در شهریور ماه سال 93، ساخت پل معلق در فاصله هفت ماه و با هزینه هشت میلیارد تومان به اتمام رسید.
گنجعلی بیگ با اشاره به زمان افتتاح پل معلق بیان کرد: پل معلق مشگین شهر در 26 اردیبهشت ماه سال 1393 در جشن بعثت رسول اکرم(ص) با حضور معاون رئیس جمهور و رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و همچنین استاندار اردبیل و مسئولان مشگین شهر با برگزاری جشنواره بهاره با استقبال بی نظیر مردم و مسافران افتتاح شد.
وی با اشاره به اینکه پل معلق مشگین شهر در خاورمیانه بینظیر است، گفت: پلهای متعددی از نوع ساسپندد و ساسپنشن با طولهای 170 و 250 متر در دنیا وجود دارد که با شروع عملیات پل معلق مشگین شهر، کشور روسیه نیز شروع به ساخت پل با طول بیشتر کرد که از نظر سازه با پل معلق مشگین شهر متفاوت است و در حال حاضر پل معلق مشگین شهر به لحاظ قوس داربودن و سوار شدن بر روی دو پایه از نظر طول و در نوع خود بینظیر است.
سازنده و طراح نصب پل معلق تصریح کرد: متریال به کار رفته در پل معلق مشگین شهر شامل چهار کابل اصلی به قطر 70 میلی متر به همراه اسکلت فلزی و دارای کف پلاستیکی سبک است و مهم ترین ویژگی این پل برخورداری از سازه ای سبک و نرم است که سبب میشود مشکل رزونانس اتفاق نیفتد و گردشگران در حین عبور از ایمنی و اطمینان بیشتری برخوردار باشند.
حتی یک پیچ و مهره را هم از کشورهای خارجی تأمین نکردیم
گنجعلی بیگ تصریح کرد: به دلیل اینکه سازه پل معلق برای اولینبار در ایران اتفاق میافتاد با مشکل کمبود ابزارآلات مواجه بودیم که به دلیل وجود تحریمها امکان وارد کردن هیچ ابزاری نیز نبود، از همین رو و با تلاش مهندسان ایرانی موفق شدیم وسایل مورد نیاز را با ابتکاری خاص و دستکاری کردن ابزار آلات داخلی تهیه کنیم و تا به اکنون حتی یک مهره و پیج را هم از کشورهای خارجی تأمین نکردیم و این باور را در خود پروراندیم که توان مهندسان و متخصصان ایرانی بر تمام تحریمها غلبه میکند.
وی با اشاره به نصب پل معلق مشگین شهر افزود: نصب پل معلق با پیچیدگیهای خاصی همراه بود و حمل و جابه جایی هر یک متر کابل به وزن هزار کیلوگرم، به آن طرف دره خیاو چایی با مشکلاتی همراه بود که در این مورد مهندس علی گنجعلی بیگ و مهندس جواد قربانی همکاری بسیار خوبی با ما داشتند که البته برای نصب پل باید فوت کوزه گری را خودمان بلد بودیم چرا که هیچ کشوری تاکنون پرده از عملیات نصب پل را برنداشته و حتی در مستندهای پل سازی هم بخش نصب پل هیچ وقت نمایش داده نمیشود.
گنجعلی بیگ ظرفیت پل معلق ا از نظر گنجایش مسافر عالی عنوان کرد و گفت: طبق بلیتهای به فروش رفته بیش از 5 هزار نفر از ساعت 9 صبح تا 9 شب از روی پل عبور کردند و تاکنون از ظرفیت واقعی پل معلق استفاده نشده که امید میرود با تبلیغات موثر در این زمینه شاهد ورود خیل عظیم مسافر به این مجموعه بشویم که البته تاکنون نیز استقبال مسافران از پل معلق خوب بوده است.
سازنده پل معلق گفت: دلیل این که مشگین شهر را برای ساختن پل معلق انتخاب کردیم برخورداری این شهرستان از منابع غنی تاریخی، طبیعی، آبگرم ها و مناظر بکر کوه سبلان و همچنین محروم بودن این منطقه بود چرا که با راه اندازی پل معلق تمام قابلیتها و ظرفیتهای گردشگری شهرستان مشگین شهر به گردشگران و مسافران معرفی میشود.
منطقه نمونه گردشگری نور سبلان نیازمند حمایت دولت است
مدیرعامل منطقه نمونه گردشگری نور سبلان گفت: طولانیترین پل معلق خاورمیانه تنها پنج درصد از پروژه منطقه نمونه گردشگری نور سبلان است و برای تکمیل 95 درصد باقیمانده این پروژه نیازمند حمایت همه جانبه دولت هستیم.
حسین عباسی نیا اظهار داشت: مناطق گردشگری بالای یک هزار هکتار جزو مناطق نمونه گردشگری بین المللی کشور محسوب میشود و منطقه نمونه گردشگری نور سبلان نیز با برخورداری از طولانی ترین پل معلق خاورمیانه، متل و تالار و چند باب مغازه تجاری دارای یک هزار و 300 هکتار مساحت است که طرح جامع گردشگری و ساخت تله کابین، شهربازی مدرن، آبگرمهای ویلایی خانوادگی و استخر عمومی و چندین طرح بزرگ دیگر شامل 95 درصد باقیمانده از این پروژه است که نیازمند حمایت همه جانبه دولت است.
وی تصریح کرد: تاکنون برای 5 درصد از این پروژه بالغ بر 40 میلیارد تومان هزینه شده که این هزینه برای ساخت پل، متل و تالار و ساختمانهای مورد نیاز در محوطه پل و همچنین تملک اراضی بوده و 20 هکتار زمین نیز برای دهکده سلامت در سایت B پروِژه خریداری شده و همچنان برای توسعه پروژه نیازمند واگذاری زمین از سوی منابع طبیعی هستیم.
تغییرات پیدرپی مدیران استان زمان اجرای پروژه نور سبلان را طولانی کرد
مدیرعامل منطقه نمونه گردشگری نور سبلان با انتقاد از تغییرات پی در پی استانداران و مدیران کل در دولت اسبق گفت: در پی معارفه استاندار و مدیران، زمان زیادی طول میکشید تا پروژه برایشان تعریف شود و کمبودها و انتظارات را مطرح کنیم و همچنین برقراری ارتباط با سایر مدیران از طرف استاندار مستلزم زمان زیادی بود و همین مسئله بزرگترین مانع برای پیشرفت این پروژه بود.
وی خاطرنشان کرد: جا دارد از حمایتهای علی نیکزاد استاندار اسبق اردبیل نیز یاد شود و در دولت فعلی نیز با حضور استاندار اردبیل خدابخش، حمایتها از پروژه چند برابر شده و انتظار داریم با ادامه حمایتها از سوی خدابخش، شاهد روند تسریع در عملیات 95 درصد باقیمانده از پروژه منطقه نمونه گردشگری نور سبلان در مشگین شهر بشویم.
عباسی نیا با اشاره به قانون مصوب دولت در سال 84 افزود: طبق این قانون مناطق نمونه گردشگری به عنوان میراث دولت محسوب میشود و دولت باید با نگاه پروژه ملی به این پروژهها تسهیلات ارائه دهد و قیمتهای آب و برق و گاز را در این پروژهها صنعتی حساب کنند که متأسفانه تاکنون در پروژه ما قیمتهای یاد شده ملی لحاظ نشده و مسکونی لحاظ شده است.
انتظارات ما از دولت تنها وام نیست
مدیرعامل منطقه نمونه گردشگری نور سبلان گفت: انتظارات ما از دولت تنها وام نیست و دولت در راستای حمایت از سرمایهگذار میتواند در زمینه ارائه زیر ساختهای لازم، تسریع در جاده سازی، سامان دهی مسیرهای دسترسی به این پروژه و اعمال نرخ صنعتی برای امکانات آب و برق تسهیلات دهد.
وی گفت: متأسفانه قانون مصوب سال 84 برای مناطق نمونه گردشگری به دلیل سوء استفاده برخی افراد سودجو هر سال شامل تبصره شد در حالی که اگر قانون مصوب در جای خود حفظ میشد اکنون منطقه نمونه گردشگری نور سبلان به پیشرفت فیزیکی صد در صد رسیده بود و شهرستان مشگین شهر با معرفی ظرفیتهای گردشگری بی نظیر خود می توانست از محرومیت اقتصادی و نبود شغل برای جوانان خارج شده و شاهد شکوفایی و توسعه شهری شود.
عباسی نیا با اشاره به اشتغال زایی پل معلق بیان کرد: منطقه نمونه گردشگری نور سبلان برای 100 نفر به طور مستقیم و بیش از 500 نفر به طور غیرمستقیم شغل ایجاد کرده و این در حالی است که هزینه تمام شده برای ایجاد یک شغل برای دولت هزینه هنگفتی است که در صورت پیشرفت فیزیکی این پروژه برای تعداد بیشتری ایجاد شغل می شود.
مدیرعامل پل معلق با تأکید بر بیانات مقام معظم رهبری که در سفر به مشگین شهر فرموده بودند مسئولان ارشد کشوری برای درک محرومیت، سیمای مشگین شهر را ببیند چراکه این شهرستان مورد کم لطفی مقامات واقع شده است گفت: متأسفانه سرمایهگذاری در کلانشهرها بیشتر حمایت میشود در حالیکه سرمایهگذاری در مناطق محروم باید از حمایتهای بیشتری برخوردار شود چرا که هم تمرکز زدایی رخ میدهد و هم توزیع امکانات به مناطق محروم سبب جلوگیری از مهاجرتهای بی رویه و آبادانی شهر میشود.
عباسی نیا افزود: منطقه نمونه گردشگری نور سبلان سالانه مبالغ قابل توجهی مالیات میدهد در حالی که در سراسر دنیا مناطق نمونه گردشگری شامل 50 درصد تخفیف مالیاتی هستند و این پروژه به علت قرار گرفتن در منطقه محروم میبایست از مالیات معاف میشد چراکه هدف سرمایه گذار از تعریف این پروژه در منطقه محروم برخورداری از امتیازات و حمایتهای دولت هست تا بتواند این پروژه عظیم را در بازه زمانی مشخصی تکمیل کند.
وی تصریح کرد: سرمایهگذار با تعریف منطقه نمونه گردشگری در شهرستان مشگین شهر با ایجاد اشتغال به صورت مستقیم و غیرمستقیم از شغلهای کاذب و انحرافات اجتماعی که در اثر بیکاری رواج پیدا میکند جلوگیری میکند و در این راستا باید شامل حمایتهای همه جانبه دولت و مسئولان قرار گیرد.
مدیرعامل پل معلق با اشاره به بیمه کارکنان منطقه نمونه گردشگری نور سبلان عنوان کرد: یکی از حمایتهای دولت در قبال کم شدن آسیبهای اجتماعی در اثر ایجاد شغل این پروژه این است که بهجای 30 درصد حق بیمه کارکنان، 15 درصد حق بیمه از سرمایهگذار بگیرد که هم اکنون در شرکتهای سرمایهگذاری کیش حق بیمه برای شاغلین رایگان حساب میشود و این در حالی است که از نظر امکانات و بهره مندی اقتصادی تفاوت مشگین شهر با کیش زمین تا آسمان است.
عباسی نیا قابلیتهای شهرستان مشگین شهر را منحصربه فرد دانست و گفت: این شهرستان به عنوان چهارمین شهر جهان از نیروگاه ژئوترمال برخوردار است و با برنامهریزی که انجام شده در کنار تولید برق از انرژی زمین گرمایی، شهرک تفریحی سلامت و گلخانه ای نیز با بهره مندی از انرژی تجدید پذیر با فعالیت سرمایه گذاران خارجی احداث میشود.
وی گفت: این شهرستان با داشتن آبگرمهای متعدد طبیعی و آبگرم قوتورسویی که به عنوان سلطان آبهای گوگردی جهان معروف است و همچنین آثار بینظیر شیروان دره سی و آثار تاریخی فاخر، بهشت گمشده ایران است و ما درصدد هستیم با تعریف منطقه نمونه گردشگری و تکمیل آن، گام مهمی در راستای معرفی جاذبههای بینظیر گردشگری این شهرستان برداریم.
مدیر عامل پل معلق با اشاره به سفر مقامات کشوری به منطقه نمونه گردشگری نور سبلان گفت: خوشبختانه استقبال خوبی از سوی مقامات ارشد کشوری به پل معلق شده و تاکنون معاونان ریاست جمهوری و وزاری کشور، مدیران کل و استاندار اردبیل از این منطقه بازدید کردند و قول های همکاری و مساعدت نیز دادند که امیدواریم با محقق شدن قولها و حمایتهای مقامات ارشد کشوری شاهد تسریع در عملیات باقیمانده منطقه نمونه گردشگری در شهرستان محروم مشگین شهر باشیم.
عباسی نیا ضمن قدردانی از تدابیر حکومت در زمینه حمایت از سرمایه گذاران اظهار داشت: استاندار اردبیل، نماینده مردم شهرستان مشگین شهر، فرماندار و بخشدار، شورای شهر، شهردار مشگین شهر و عموم رسانههای دیداری و مکتوب حمایتهای ویژهای از منطقه نمونه گردشگری نور سبلان داشتند که جا دارد از همگی این عزیزان تشکر ویژه داشته باشیم و اعلام میکنیم همچنان نیازمند حمایتهای مسئولان کشوری، استانی و شهرستانی و رسانههای سراسری و محلی هستیم.