صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

وزارتخانه ها

محور مقاوت

اقتصاد مقاومتی

روابط بین الملل

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

فرهنگی و هنری

صفحات داخلی

چهارشنبه ۳۱ خرداد ۱۴۰۲ - 21 June 2023
از گذشته و با آغاز فصل برداشت گندم آیین باستانی جشن تیرگان به شکرانه برکت و همبستگی با طبیعت برگزار می‌شد
کد خبر: ۸۵۳۱۲۹۳
|
۰۲ تير ۱۳۹۴ - ۱۸:۴۰

 

 



به گزارش خبرگزاری بسیج مازندران، مراسم تیرگان یا اول تیرماه در ایران به ویژه مازندران جشن آیینی است و به‌ نوعی سپاس‌گذاری و توجه به نعمت‌های الهی و پاسداشت میراثی است که نیاکان ما به یادگار گذاشته‌اند؛ جشن تیرگان، جشن فرزانگی ایران است و مراسم منحصر به خود را دارد.

هنگامی که روز اول تیرماه فرا می‌رسد، آن روز را جشن تیرگان می‌نامند که یکی از بزرگ‌ترین جشن‌های ایران باستان است.

 

مسئول واحد مردم‌شناسی و میراث معنوی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران در این‌باره گفت: جشن تیرگان سیزدهمین روز از تیرماه باستانی ـ 10 تیر خورشیدی ـ برای زرتشتیان تیر یا تیشتر نام دارد که روایت است تیشتر به باریدن باران کمک می‌کند.

طوبی اوصانلو بیان کرد: روایت است هنگامی که روز تیر فرا می‌رسد آن روز را جشن تیرگان می‌نامند که یکی از بزرگ‌ترین جشن‌های ایران باستان است.

وی تصریح کرد: روایت است در زمان منوچهر شاه پیشدادی به‌دلیل اینکه افراسیاب تورانی بر منوچهر پیروز شد و او را در تبرستان محاصره کرد، طرفین حاضر به سازش شده و قرار بر این شد از قله دماوند آرش جوان دلیر ایرانی تیر بر چله کمان نهد و پرتاب کند که این تیر کنار رودخانه جیحون بر درختی نشست و مرز ایران و توران مشخص شد.

مسئول واحد مردم‌شناسی و میراث معنوی ادارهکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مازندران خاطرنشان کرد: داستان دیگری که درباره جشن تیرگان آمده این است که در زمان سامانیان و پادشاهی سیروس 10 سال در ایران خشکسالی روی داد و در چنین روزی مردم روی به بیابان آوردند و با نیایش خود از پروردگار آرزوی باریدن باران کردند و پس از ان بارش باران آغاز شد.

این مسئول با بیان اینکه به شادی آن در چنین روزی ایرانیان به یکدیگر آب می‌پاشیدند، اضافه کرد: آیین برگزاری جشن تیرگان به این‌گونه است که چند روز پیش از این جشن تمام خانه را از درون و بیرون پاکیزه کرده و صبح روز جشن همه آب‌تنی کرده و لباس نو می‌پوشند.

اوصانلو تصریح کرد: ویژگی این جشن تار نازکی از ابریشم هفت‌رنگ و سیم نازک و ظریفی را به‌‌هم می‌تابند که به‌نام تیر و باد مشهور است که شاید نشانه رنگ‌های رنگین‌کمان در آسمان معروف به تیر و کمان آرش باشد، زرتشتیان این تار در بامداد روز تیر به مچ دست خود می‌بندند و 10 روز بعد در روز باد به هنگامی که تیر آرش بر درخت فرو می‌نشیند، به باد می‌دهند.

عزیزالله شهیدی‌فر معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران نیزبا اشاره به اینکه عملیات برداشت گندم در مازندران از 9 خردادماه امسال آغاز شد، اظهار کرد: وضعیت امسال گندم در استان بسیار مطلوب است که پیش‌بینی ما از تولید گندم در سال‌جاری 188 هزار تن است.

عزیزالله شهیدی‌فر با بیان اینکه سطح زیرکشت گندم در مازندران 66 هزار و 700 هکتار است، گفت: پیش‌بینی ما این است در مقایسه با سال گذشته 10 تا 15 درصد افزایش محصول داشته باشیم.

وی تصریح کرد: شرکت غله و سازمان تعاونی روستایی، آمادگی خرید تضمینی این محصول را با نرخ مصوب دولتی دارند و مطالبات کشاورزان نیز در اسرع وقت تا یک هفته به حساب آنان واریز می‌شود.

معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران یادآور شد: بیش از 35 جایگاه خرید تضمینی گندم از کشاورزان در نظر گرفته شده که عمدتاً در شرق مازندران دایر است.

این مسئول با تاکید بر اینکه با توجه به هوای مساعد کشاورزان نسبت به برداشت گندم اقدام کنند، خاطرنشان کرد: توصیه ما به گندم‌کاران این است که از این هوای مساعد استفاده کنند و در اسرع وقت برداشت انجام شود تا بارندگی و ابرناکی در میزان رطوبت و برداشت مشکل‌آفرین می‌شود و ممکن است خسارت‌هایی به همراه داشته باشند.

شهیدی‌فر در پایان درباره وضعیت ماشین‌آلات برداشت، گفت: مشکلی از لحاظ ماشین‌آلات وجود ندارد و از ماشین‌آلات کشاورزی مناسبی استفاده می‌شود تا از میزان ریزش محصول گندم جلوگیری شود.

امیدواریم همه مردم با برگزاری این آیین‌های کهن گامی برای ماندگاری آیین‌های کهن بردارند.

ارسال نظرات