صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

وزارتخانه ها

محور مقاوت

اقتصاد مقاومتی

روابط بین الملل

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

فرهنگی و هنری

صفحات داخلی

جمعه ۱۲ خرداد ۱۴۰۲ - 02 June 2023
به اعتقاد کارشناس سیاسی روس، عدم همسویی منافع انرژی چین با غرب به یکی دیگر از موانع جدی برای تحقق پروژه «تاپی» تبدیل شده است.
کد خبر: ۸۶۱۸۲۱۹
|
۱۹ دی ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۴

به گزارش خبرگزاری بسیج، «الکساندر کنیازف» کار‌شناس سیاسی روس  در دوشنبه، تحقق پروژه خط لوله گاز «تاپی» در اوج تشدید رقابت‌های ژئوپلیتیکی قدرت‌ها و افزایش ناامنی‌ افغانستان غیر ممکن عنوان کرد.

وی گفت: طی حدود 2 هفته اخیر کاروان تجهیزات نظامی آمریکایی‌ها از طریق مرز افغانستان به بندر «ترکمن باشی» و سپس توسط جاده کمربندی شمالی «عشق آباد» در حال انتقال می‌باشد. احتمالا این تجهیزات به باکو و سپس به اوکراین منتقل خواهد شد.

کار‌شناس روس ادامه داد: نکته مهم اینکه تجهیزات مورد اشاره به پایگاه آمریکایی در ولایت هرات افغانستان تعلق داشته و خروج آن حتما پیام‌هایی را به همراه خواهد داشت چرا که هرات یکی از نقاط کلیدی مسیر خط لوله گاز تاپی می‌باشد.

به اعتقاد کنیازف، نبود امنیت اصلی‌ترین مانع برای تحقق این پروژه می‌باشد که مسیر انتقال آن طی سال‌های گذشته همواره مواجه با درگیری‌های زیادی بوده است. این وضعیت امروز نیز ادامه داشته و به عنوان مثال منطقه «شیندند» ولایت هرات که قرار است خط لوله تاپی از آن عبور نماید اخیراً به محل رویارویی مسلحانه 2 گروه طالبان تبدیل شده است. همچنین این رویارویی‌ها در نزدیکی محل استقرار نظامیان آمریکا رخ داد که بیش از 100 نفر کشته به جای گذاشته است.

وی ادامه داد: به منظور حل اختلاف بین این 2 گروه طی چند روز گذشته برخی از اعضای شورای کویته وارد این منطقه شده ولی به نتایجی دست نیافتند. با این حال وضعیت امنیتی مسیر تاپی هیچ گونه خوشبینی‌ برای تحقق این پروژه باقی نگذاشته است. در عین حال ولایت «فاریاب» نیز که بخش مهمی از مسیر تاپی است گرفتار مشکلات نگران کننده امنیتی می‌باشد.

به گفته وی، چند روز پیش رئیس شورای ولایتی فاریاب، اجرای پروژه تاپی در حالی که کنترل وضعیت تقریبا در همه مناطق از دست دولت خارج شده و حتی «میمنه» مرکز این ولایت نیز در معرض تهدیدات مستقیم امنیتی قرار گرفته را غیر واقعی خواند.

به اعتقاد این تحلیلگر مسائل امنیتی منطقه، وضعیت مشابهی در «هلمند» و «قندهار» که از دیگر مناطق محل عبور خط لوله تاپی می‌باشند، وجود داشته و طالبان و دیگر گروه‌های افراطی فضای امنیتی را تحت تاثیر مستقیم خود قرار داده‌اند. شهر «کویته» پاکستان که بخش مهمی از این خط لوله به شمار می‌رود، محل تمرکز طالبان می‌باشد. البته دولت کابل تلاش می‌کند توانایی خود برای حفظ امنیت مناطق را به نمایش بگذارد ولی دیگر وضعیت خیلی جدی‌تر از این حرف هاست.

کنیازف خروج واحدهای آمریکایی از هرات (و امتناع رسمی جان کری وزیر امور خارجه آمریکا از تضمین امنیت تاپی که قبلا مطرح شده بود) را حاکی از وجود نگاه همراه با ابهام واشنگتن نسبت به پروژه تاپی دانست و اظهار داشت: به احتمال زیاد سرنوشت تاپی باید در سطح رقابت‌های یک سری از شرکت‌های آمریکایی و چند ملیتی نفت و گاز حل شود که برخی از آن‌ها نسبت به تحقق این پروژه علاقه‌مندی خاصی ندارند. به نظر می‌رسد که در چنین شرایطی آمریکایی‌ها به طرف‌های این پروژه (کابل، عشق آباد، اسلام آباد و دهلی نو) واگذار کردن مسئولیت را بهترین گزینه می‌دانند که تا حدودی به معنای به حال خود‌‌ رها کردن تاپی می‌باشد.

از نگاه وی، عدم موافقت عشق آباد با استقرار پایگاه نظامی آمریکا در قلمرو این کشور نیز از دیگر دلایل کاهش توجه واشنگتن نسبت به این پروژه می‌باشد. به احتمال زیاد سفر «قربانقلی بردی محمداف» به پکن که بعد از بازدید وزیر امور خارجه آمریکا از عشق آباد اتفاق افتاد، این واقعیت را بیشتر برجسته کرد که علی رغم تلاش‌های مقامات عالی ترکمن برای ایجاد مسیرهای جدید صدور گاز باز هم چین عملا تنها کشوری است که پول نقد به بودجه ترکمنستان وارد می‌کند.

به گفته کنیازوف، یعنی حداقل درک این نکته برای عشق آباد مهم است که تلاش‌های آن برای ایجاد یک فرمول ترکیب منافع چین و غرب به نتایج مورد انتظار دست نیافته و تحقق این امر در دورنمای نزدیک نیز بعید به نظر می‌رسد.

ارسال نظرات