صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

وزارتخانه ها

محور مقاوت

اقتصاد مقاومتی

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

فرهنگی و هنری

صفحات داخلی

شنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۲ - 20 May 2023
«لَرده» نام روستای کوچکی است بر فراز کوه ­های گیسکان دشتستان
کد خبر: ۸۹۴۸۹۰۰
|
۲۷ آبان ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۸

9 آبان 1297 شهرستان دشتستان در آستانه رخدادی تاریخی قرار گرفت که بعد از گذشت نزدیک به 100 سال، شعله­های حماسه­ی درخشان این رویداد زیر خاکسترهای تاریک تاریخ بیرون آمده تا دشتستان بزرگ امروز شاهد افتخاری دیگر از افتخاراتش باشد.

جنگ لَرده، جنگی که برابرای شجاعت زنان و مردان این دیار مقدس را به ترسیم می­کشد. حماسه­ای که بعدها به حماسه لَرده شهرت یافت. آن انگلیس استعمارگر و آن پیر یغماگر را به زانو درآورد. ایران سرزمین حماسه­هاست. درود خداوند بر همه­ی مردان و زنان تاریخ­ساز این سرزمین مردان و زنانی که به قلم درآوردن نام آن­ها از وقت و حوصله این مقاله خارج است. حماسه لَرده مانند همه­ی حماسه­های تاریخی دیگر جای تقدیر و تأمل دارد. انگلیس آن ستمگر دوران و آن یورش­گر وحشی تا دندان مسلبح با آن همه هیمنه و تجهیزات و ادوات جنگی در حماسه لَرده، خفبت و خواری را تحمل کرد تا جایی که خود با آن همه غرور و خودخواهی، شکست در لَرده را پذیرفت و به آن اقرار کرد. و امّا جنگی حماسی نمی­شود مگر با اتفاقی نادر و اتفاق نادر و کم سابقه در این نبرد، حضور تاریخی و شجاعانه زنان لرده­ای بود. زنانی که همچون دیگر امورات زندگی، در هیبت یک مبارز دوشادوش مردانشان جنگیدند. استعمار انگلیس با مقاومت سرسختانه مبارزان دشتستانی به حاکمیّت غضنفرالسلطنه در بست (منطقه) چغادک روبرو شد. پیشروی انگلیس به سمت برازجان، غضنفرالسلطنه را جهت تجدید قوا به کوه گیسکان گسیل داشت. نیروهای انگلیسی به تعقیب غضنفرالسلطنه شبانه با سه ستون از راه مختلف (شمال بر آفتاب، جنوب راه بلوط یا برده بریده و شرق آسنگ) با کاپیتان والاس­ها و ژنرال السمی­هایشان به لَرده حمله­ور شده و در بامداد همان روز خانه­ی غضنفرالسلطنه را که در چهار گود لرده واقع شده بود، مورد تهاجم قرار داده و به آتش کشیدند.

اهالی لرده در حال خاکسپاری میت خود در کنار امامزاده سید نورالدین در محلی به نام ده مرو بودند که به ناگه متوجّه حمله ی استعمار جنایتکار شدند. در این هنگام مبارزان لرده ای به خشم آمده و تعداد زیادی از نیروهای استعمار را هم زمان کشتند. اهالی آن منطقه مطلع شدند که تعداد نیروهای انگلیسی که از شمال، جنوب و شرق به سمت منطقه حمله ور شده اند، بسیار زیاد است و اسیرانی نیز به همراه دارند. (که در ادامه جنگ این اسیران توسط مبارزان نجات یافتند.) بلادرنگ در ارتفاعات کوهستان موضع گرفتند. در اینجا بود که آتش جنگ شعله ور شده و ده مرو، محلّ قتل گاه اجنبی ها شد و موجی از خون به راه افتاد.

جنگ لرده که سه شبانه روز به طول انجامید و از تمام نقاط کوه صدای ناله ی تفنگ جنگجویان لرده ای و صدای نهیب مردان و زنان آن دیار می آمد که همراه با غرش و ایجاد رعب و وحشت و شلیک تفنگ عرصه را بر نیروهای انگلیسی تنگ کرده بودند.

ارسال نظرات