صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

وزارتخانه ها

محور مقاوت

اقتصاد مقاومتی

روابط بین الملل

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

فرهنگی و هنری

صفحات داخلی

جمعه ۱۰ شهريور ۱۴۰۲ - 01 September 2023
الگوی کنش راهبردی کشورها برای امنیت سازی یا مقابله با تهدیدات براساس ساز و کارهایی همانند اقدام تدافعی، کنش بازدارنده و جنگ پیشدستانه انجام می‌گیرد.
کد خبر: ۹۰۰۷۰۶۹
|
۲۷ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۱:۱۹

به گزارش خبرگزاری بسیج، الگوی کنش راهبردی کشورها برای امنیت سازی یا مقابله با تهدیدات براساس ساز و کارهایی همانند اقدام تدافعی، کنش بازدارنده و جنگ پیشدستانه انجام می‌گیرد. هم اکنون می‌توان این پرسش را مطرح کرد که عملیات نظامی کشورهای آمریکا، انگلیس و فرانسه براساس کدام یک از مدل‌ها و الگوهای رایج در سیاست جهانی شکل گرفته است؟

هر یک از گزینه‌های یاد شده می‌تواند نشانه‌هایی از مشروعیت نسبی رفتار در سیاست جهانی را به وجود آورد در حالی که اقدام گروه ائتلاف سه جانبه فاقد هر یک از نشانه‌ها و شرایط یاد شده بوده است.

در چنین شرایطی می‌توان عملیات نظامی سه قدرت بزرگ جهانی را در چارچوب «عملیات تهاجمی» مورد بررسی قرار داد.

موضوع دیگری که در ارزیابی الگوی کنش کشورها اهمیت دارد میزان اثربخشی هر عملیات نظامی یکجانبه یا چندجانبه خواهد بود، ارزیابی‌های موجود نشان می‌دهد اثربخشی عملیات تهاجمی قدرت‌های بزرگ در روسیه، ایران، سوریه و جبهه مقاومت بسیار محدود بوده است و عملیات انجام شده نمی‌تواند زیرساخت‌های قدرت سیاسی و ساختاری حکومت بشار اسد را تضعیف کند.

واکنش پنتاگون بعد از عملیات نظامی ماهیت انفعالی داشت، پنتاگون در بیانیه‌ای به این موضوع اشاره کرد که عملیات در نظر آمریکا و متحدان پایان یافته تلقی می‌شود؛ بیان چنین رویکردی به منزله آن است که کشورهای مهاجم نگران اقدامات متقابل متحدان سوریه خواهند بود، اگر چه شواهد نشان می‌دهد دیپلماسی روسیه در ارتباط با آمریکا نتوانست مانع از عملیات نظامی متحدان باشد، اما شلیک موشک‌های تام هاوک و همچنین موشک‌هایی که از هواپیماهای تورنادوی انگلیسی و میراژ فرانسوی شلیک شده اند نمی‌تواند تاثیر تعیین کننده‌ای در ارتباط با ساختار سیاسی حکومت بشار اسد به جا گذارد.

واقعیت آن است که انجام عملیات نظامی از سوی آمریکا و متحدان نه تنها فضای بحران و‌ آشوب را در محیط منطقه‌ای افزایش می‌دهد بلکه زمینه استحکام بیشتری برای ائتلاف‌هایی به وجود می‌آورد که اینگونه ائتلاف‌ها در شکل بندی‌های کنش سیاسی کشورها در آینده تاثیرگذار خواهد بود.

انسجام ائتلاف‌ها از این جهت اهمیت دارد که هر یک از کشورهای منطقه‌ای احساس کند باید برای منازعات و جنگ‌های بیشتری در آینده آماده باشد.

هر یک از نشانه‌های یاد شده بیانگر آن است که تهدیدات ترامپ و کنش نظامی متحدان بیش از آنچه مبتنی بر عقلانیت راهبردی باشد با نشانه‌هایی از کنش غریضی پیوند یافته است. کنش غریضی عموما زمینه‌های لازم برای شکل‌گیری بحران‌های تصاعد یابنده را به‌وجود می‌آورد؛ امنیت‌سازی در محیط منطقه‌ای که نشانه‌هایی از بحران را به همراه دارد در فضای اقدامات بدون نتیجه، ساز و کارهای کنش تهاجمی یا ابهام در فضای امنیتی آینده نمی‌تواند مطلوبیت لازم را برای هیچ یک از کشورهایی که کنش تهاجمی را سازماندهی کرده‌اند به وجود آورد. انجام چنین اقداماتی صرفا منجر به عدم‌اعتماد بازیگران منطقه‌ای و بین‌المللی به دیگری و زمینه‌ساز بحران‌های آینده خواهد شد، در حالی که امکان ایجاد موازنه قدرت جدید را فراهم نمی‌آورد.

گرچه اسرائیل و عربستان امیدوار بودند عملیات نظامی آمریکا با اقدامات متقابل روبه‌رو شود، اما ضرورت‌های جنگ ناهمتراز و عملیات نامتقارن در محیط منطقه‌ای ایجاب می‌کند تصمیم گیری برای آینده براساس سنجش تمامی جوانب انجام گیرد.

آمریکا و متحدان در عملیات نظامی خود از 120 موشک استفاده کردند در حالی که هنوز تیم کارشناسی سازمان ملل برای سنجش واقعیت‌های شکل گرفته در دومای سوریه وارد منطقه نشده‌اند.

چنین وضعیتی نشان می‌دهد طرح موضوع استفاده سوریه از سلاح شیمیایی صرفا به عنوان پوششی برای عملیات نظامی به کار گرفته شده است که چنین اقدامی هیچ‌گونه توجیه حقوقی در سیاست بین‌الملل ندارد.

کشورهای عضو شورای امنیت با انجام چنین اقداماتی مخالف بوده و ‌آن را عامل شکل‌گیری بحران‌های فزاینده در محیط منطقه‌ای می‌دانند .

یادداشت جام جم/ ابراهیم متقی

استاد دانشگاه

ارسال نظرات