صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

وزارتخانه ها

محور مقاوت

اقتصاد مقاومتی

روابط بین الملل

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

فرهنگی و هنری

صفحات داخلی

جمعه ۲۴ شهريور ۱۴۰۲ - 15 September 2023
واقعیت تلخی که وجود دارد این است که فاصله معنادار بخش قابل توجهی از جامعه ما با مقوله کتاب و کتاب خوانی که نشانه بارز آن را در سرانه نسبتاً پایین مطالعه و به خصوص اُفت مستمر شمارگان کتاب‌ها می‌توان رصد کرد زنگ خطری است جدی در وادی فرهنگ که نباید از آن غفلت کرد.
کد خبر: ۹۰۷۸۸۳۲
|
۲۷ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۵۶


به گزارش خبرگزاری بسیج از قم،  یکی از تاکیدات بسیار مهم مقام معظم رهبری در عرصه دانش و فرهنگ ناظر به لزوم ترویج کتاب و کتاب خوانی و به تبع آن اهتمام مردم، نخبگان و مسئولان در راستای افزایش سرانه مطالعه در جامعه است.

طبعاً هر یک از اقشار و گروه‌های اجتماعی در این عرصه می‌توانند نقشی مهم و جدی ایفا کنند، اما با این وجود نخبگان و اساتید حوزه و دانشگاه، نقش مهم‌تر و چشمگیرتری برعهده دارند چرا که این طیف ابزار‌های متنوعی از قلم، بیان، کلاس‌های درس بحث و ایضاً تبلیغ دین و علم را در اختیار دارند که به همین خاطر بر اهمیت مرجعیت تاثیرگذاری آن‌ها در سطح جامعه و نفوذ کلام آن‌ها افزوده است.

در حقیقت انتظاری که از نخبگان حوزه و دانشگاه می‌رود این است که الزامات و بایسته‌های ترویج فرهنگ مطالعه را برای اقشار مختلف مردم خصوصاً جوانان و نوجوانان گوشزد کنند و البته با کار فرهنگی و تبلیغی به عملی شدن یکی از مطالبات بسیار مهم رهبر فرزانه انقلاب جامه عمل بپوشانند.

البته حوزویان و دانشگاهیان می‌بایست پیش از هر چیز خود و خانواده و اطرافیانشان علاقه‌مند به مطالعه باشند تا بعد بتوانند این فرهنگ و رویه را به دیگر اقشار جامعه تسری بخشیده و در انتقال فرهنگی این پیام، رسالت تاریخی خویش را به خوبی ایفا کرده وگرنه همچون گذشته در وادی شعارگرایی محض گرفتار خواهیم شد و طبعاً راه به جایی هم نخواهیم بُرد.

واقعیت تلخی که وجود دارد این است که فاصله معنادار بخش قابل توجهی از جامعه ما با مقوله کتاب و کتاب خوانی که نشانه بارز آن را در سرانه نسبتاً پایین مطالعه و به خصوص اُفت مستمر شمارگان کتاب‌ها می‌توان رصد کرد زنگ خطری است جدی در وادی فرهنگ که نباید از آن غفلت کرد.

کم توجهی و یا بی‌توجهی در این عرصه در حالی رخ می‌دهد که فرهنگ شفاهی و استفاده از شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی این روز‌ها بیش از پیش احساس می‌شود و در این میان متاسفانه به جای در کانون توجه بودن نخبگان علمی و دینی، به تدریج سلبریتی‌های بیگانه با مطالعه از هر نوع و قِسم آن در فرهنگ عمومی و در جلب افکار عمومی، اهمیت پیدا کرده‌اند.

بی شک دعوت و ترغیب آحاد جامعه به خصوص نسل جوان به مطالعه و اُنس با کتاب بیش از هر چیز نیازمند یک نقشه راه و سپس توجه به اصل برنامه ریزی دقیق و منسجم است و این مساله‌ای نیست که ما فکر کنیم در بازه زمانی کوتاه مدت، همه نتایج و آثار مطلوب ما، در آن قابل مشاهده خواهد بود.

از این نکته مهم نیز نباید غفلت کرد که اساساً کتابخوانی خود یک تفریح پرسود به شمار می‌رود و از این منظر می‌تواند بهترین پُرکننده اوقات فراغت لقب بگیرد و بر این اساس حقیقتاً حیف است که انسان گاهی می‌بیند برخی افراد چقدر وقت خود را بی جهت در برخی مجالس و یا پای برنامه‌های کم محتوا و بی محتوای تلویزیون و یا سرک کشیدن در سایت‌ها و شبکه‌های اجتماعی نامناسب به بطالت می‌گذرانند.

ختم کلام هم آن که مطالعه می‌بایست به طور خاص در فرهنگ عمومی جامعه ما جای خود را باز کند و برای رسیدن به این هدف هم حوزویان و دانشگاهیان به عنوان گروه‌های مرجع در جامعه و هم رسانه‌های جمعی و مسئولان وظیفه سنگینی بر عهده دارند؛ به خصوص رسانه‌های جمعی و خاصتاً صدا و سیما که در برنامه‌های خود می‌توانند بهترین عامل افزایش انگیزه توده‌های مردم به ویژه نسل جدید باشند.
سید محمد مهدی موسوی
ارسال نظرات