صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

وزارتخانه ها

محور مقاوت

اقتصاد مقاومتی

روابط بین الملل

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

فرهنگی و هنری

صفحات داخلی

چهارشنبه ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - 07 June 2023
تحلیل خطبه ی اول نهج البلاغه نشانگر مفهومی فراتر از درک عادی زمان در تصورات ابتدایی است.
کد خبر: ۹۳۱۴۳۶۸
|
۰۴ بهمن ۱۳۹۹ - ۱۶:۲۷

به گزارش سرویس اساتید خبرگزاری بسیج، جلسه هفتگی هیات آل یاسین اساتید دانشگاه لرستان با موضوع ابعاد معرفتی خطبه اول نهج الباغه و مفهوم فیزیکی عمر جهان و با سخنرانی حجت‌الاسلام قربانی و امیر اکباتانی، به صورت مجازی روز 26 دیماه 99 برگزار شد.

در ابتدا حجت الاسلام قربانی به توصیف اتفاقات بعد از رحلت پیامبر اشاره کرده و به طور خاص به خطبه حضرت فاطمه در مجلسی که در حضور ابوبکر ارائه شد، اشاره کرد.

وی با اشاره به این خطبه، این‌چنین استنباط کرد:  انسان‌ها پیش از این دنیا در دنیای دیگری بوده‌اند و در آنجا نقش هرکسی معلوم و معین بوده است و به عنوان مثال در آن جهان، مشخص بوده است که محمد (ص) در این جهان پیامبر خواهد بود و این‌گونه نیست که بگوییم پیامبر شدن حضرت محمد امری داروینی و تکاملی بوده باشد.

وی همچنین با اشاره به زیبایی بی حد و اندازه سخنان و خطبه‌های حضرت فاطمه و شباهت این خطبه‌ها به خطبه‌های نهج البلاغه، ایشان را حقیقتا هم کفو حضرت علی (ع) دانست.

 امیر اکباتانی بحث را با محوریت مفهوم زمان و عمر ادامه داد. ایشان بین مفهوم زمان و عمر تفاوت قائل شد و افزود؛  در واقع بین زمان مفهومی عمیق‌تر از عمر بوده و عمر بیان سنجش زمان است. عمر کمیتی است که برای هر چیزی در این دنیا تعریف می شود از اتم و مولکول گرفته تا کهکشان و موجودات زنده و فلزات بی جان موجود در دنیا. در واقع مدت زمان از آغاز تا پایان وجود داشتن هر نظمی در یک ارگانیسم را می‌توان عمر آن ارگانیسم نامید. طبیعی است که تعریف نظم بسته به اینکه ناظر سیستم چه کسی باشد، متغیر خواهد بود.

این استاد دانشگاه، سپس سه نوع زمان متفاوت  زمان کیهانی، زمان ترمودینامیکی و زمان بیولوژیکی (این همان چیزیست که ما به مفهوم عمر را از آن استخراج می‌کنیم) را معرفی کرد و افزود: زمان کیهانی همان چیزی است که وقتی درباره مفهوم زمان در جهان بحث می‌کنیم، باید مورد توجه قراربگیرد. زمان کیهانی، از وقتی که منجمان قائل به ثابت بودن طول دوره چرخش اجرام آسمانی به دور همدیگر شدند، متحول شده است. تحول بعدی زمان کیهانی زمانی‌ست که از ساعت مکانیکی برای اندازه‌گیری مدت استفاده می‌شده است. اما نقطه تعارض برای مفهوم زمان کیهانی وقتی رخ داد که زمان مکانیکی قبلی نتوانست مفاهیم الکترومغانطیسی پیش آمده در اواخر قرن 19 و اوایل قرن 20 را توجیه کند. این تناقضات در نهایت منجر به ارائه شدن نظریه نسبیت خاص توسط آلبرت انیشتن شدند.

وی ادامه داد: در نهایت مفهوم بی‌زمانی هم از تئوری‌های ارائه شده در قرن 20 استخراج شده که در واقع به بیان عدم وجود زمان در اطراف میدان‌های جاذبه بسیار قوی می‌باشد. در دنیا 2 بی زمانی وجود دارد. یک بی زمانی از نظریه نسبیت خاص بدست آمده و یک بی زمانی دیگر از نسبیت عام. پس در حالت کلی سه مفهوم زمان و دو بی زمانی در عالم وجود دارد و در پرتو این مفاهیم است که می توان درباره زمان کیهان و جهان به بحث نشست.

اکباتانی سپس به ثابت پلانک اشاره کرد و گفت: همه‌ی نورهایی که در دنیا وجود دارد حاصل انتقال مداری الکترون‌ها از مدارات بالا به مدارهای با انرژی پایین در اتم‌هاست. پلانک کسی بوده است که رابطه میان میزان انرژی آزاد شده در اثر این انتقال مداری را با استفاده از یک ثابت که به ثابت پلانک معروف است، بیان کرده است. مطابق با این رابطه هرچه انرژی بیشتری در این آزاد سازی، آزاد شود این اتفاق در مدت زمان کمتری رخ می دهد.

وی در ادامه بحث، اهمیت این ثابت را در این دانست که چهار المان دیگر مستقیما از این ثابت بدست آمده که بنیان فیزیک برمبنای آن ثابت‌ها تعریف می شود. این ثابت‌ها عبارتند از زمان پلانکی، دمای پلانکی، جرم پلانکی و طول پلانکی.

در ادامه این استاد دانشگاه به تعدادی از سوالات پرسیده شده توسط اساتید دیگر پاسخ داد.

انتهای پیام/

منبع: روابط عمومی بسیج اساتید استان لرستان

 

ارسال نظرات