صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

وزارتخانه ها

محور مقاومت

اقتصاد مقاومتی

روابط بین الملل

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

سازمان حفظ آثار

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

سازمان ورزش

فرهنگی و هنری

وزارت صمت

وزارت نفت

وزارت ارتباطات

وزارت دفاع

وزارت نیرو

وزارت آموزش و پرورش

وزارت جهاد کشاورزی

وزارت مسکن و شهرسازی

وزارت اقتصاد و دارایی

سازمان انرژی اتمی

سازمان آتش نشانی

بسیج صدا و سیما

صفحات داخلی

شنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 04 May 2024
از سود پايين هندوانه و دلال هاي بازار كشاورزي كه بگذريم به مشكلي به مراتب مهم تر يعني هدر رفت آب مي رسيم كه اگر چاره اي براي آن نشود مي تواند در آينده به يك چالش جدي تبديل در كشور شود.
کد خبر: ۸۸۹۷۱۰۵
|
۱۴ مرداد ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۹

به گزارش خبرگزاری بسیج از اردبیل ،  هندوانه از جمله محصولاتی است كه برخلاف سال‌های گذشته جزو محصولات بی‌سود برای كشاورزان به ویژه كشاورزان منطقه مغان بوده، چرا كه با وجود هزینه كاشت و برداشت بالا، قیمت خرید آن از كشاورزان بسیار پایین بود و تنها یك دهم هزینه‌های آنها را جبران می‌كرد.

متاسفانه در چند سال اخیر با به وجود آمدن دلال‌ها در بازار كشاورزي، این افراد با كمترین زحمت بالاترین سود را نصیب خود می‌كنند. كشاورزی نیز یكی از جاهایی است كه دلالان بر آن نفوذ دارند و هر زمان بخواهند قیمت محصول را بالا یا پایین می‌برند.

از سود پايين هندوانه و دلال هاي بازار كشاورزي كه بگذريم به مشكلي به مراتب مهم تر از آنها مي رسيم كه اگر چاره اي براي آن نشود مي تواند در آينده به يك چالش جدي تبديل در كشور شود.

این واقعیت كه چند سال دیگر كشوري مثل كانادا از محل صادرات آب به چنان سود كلانی دست می‌یابد كه هیچ‌كدام از كشورهای نفت‌خیز در دهه‌های متمادی صادرات نفت نمي توانند به آن دست یابند، شاید اكنون و در شرایطی كه تنها درباره بحران آب هشدار داده می‌شود دور از ذهن باشد.

با وجود این، به نظر می‌رسد وقت آن رسیده است كه هشدارها را جدی بگیریم. جنگ جهانی سوم بر سر آب است و كشور ما در سال‌های اخیر با تنش شدید آبی روبه‌رو بوده است.

با وجود این، در عملكردی عجیب، بعد از نفت مهم‌ترین كالاهای صادراتی ما محصولات كشاورزی‌ هستند كه برای به عمل آوردن آنها آب فراوانی صرف می‌شود.

گندم و هندوانه تولیدی در ایران كه آن‌قدرها هم قیمت و سود ندارد در حالی به كشورهای دیگر صادر می‌شود كه آبی كه برای به عمل آوردن آنها صرف می‌شود خسارتی میلیاردی به بار می‌آورد.

برای نمونه، تولید هر کیلو هندوانه که به عنوان یکی از محصولات پر آب کشاورزی محسوب می‌شود به طور میانگین ۳۰۰ لیتر آب استفاده شده و با تولید در هر چهار فصل به كشورهايي مثل عراق و ... صادر می‌شود ولی با اینکه ایران در بحران کم‌آبی به سر می‌برد ارزش واقعی آب مصرف شده در کشت این محصول پر آب در نظر گرفته نمی‌شود.

اين در حالي است كه طي سالهاي اخير كشت هندوانه در منطقه مغان چندين برابر افزايش داشته است و با کاشت آن در اين منطقه با حجم بالا و در وسعت گسترده منابع آبی منطقه مصرف می شود.

در حالی که گفته مي شود کشاورزان اصفهانی حق کاشت هندوانه در اصفهان را ندارند؛ زاینده رود خشکیده و منابع آبی اصفهان بسیار پایین آمده اما کشاورزان اصفهانی و فرصت طلب، از غفلت مسئولان مغان نهايت بهره را برده و با باز شدن پاي آنها به اين منطقه اقدام به كشت این محصول در آب و خاک مغان می كنند! دريغ از اينكه مسوولان ما متوجه اين قضيه باشند كه میزان آب مصرفی برای پرورش هر کیلو هندوانه از ۲۵۰ لیتر تا ۳۰۰ لیتر است؛ یعنی یک هندوانه ده کیلویی ۳۰۰۰ لیتر آب مصرف میکند!

آیا این یک فاجعه برای مغان نیست؟ در حالی که نه ارز آوری بالایی دارد و نه یک محصول استراتژیک و حیاتی محسوب می شود بگونه ای که اگر این محصول را با دو برابر قیمت از کشورهای همسایه وارد كنيم، خيلي با صرفه تر از اين است كه ميليون ها ليتر آب هدر برود.

با یک حساب سر انگشتی اگر حساب كنيم! به عمق فاجعه بیشتر پی خواهیم برد. طبق آمار وزارت جهاد کشاورزی ایران در سال ۹۴ با تولید سالانه بیش از ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تن هندوانه در رتبه چهارم جهان قرار داشته و با صادرات ۱۰۰ هزار تن هندوانه سالانه بیش از ۵۰ میلیارد متر مکعب آب به خارج از کشور بدون در نظر گرفتن قیمت و ارزش آب صادر می‌شود!

با اين آمار وزارت جهاد كشاورزي مي توان نتيجه گرفت در حقیقت مغان، آب با ارزش منطقه را به بهای مفت به کشورهای همسايه همچون عراق صادر می کند! با این تفاوت که به چشم نمی آید و در قالب هندوانه، مایه ی حیات مغان غارت می شود!

منبع: آران مغان

ارسال نظرات