صفحه نخست

استان ها

اقشار و معاونت‌ها

سازمانها و وزارتخانه‌ها

محور مقاومت

اقتصاد مقاومتی

روابط بین الملل

ورزشکاران

فیلم و نماهنگ

عکس

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اردبیل

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

تهران بزرگ

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

جامعه زنان

راهیان نور

جامعه پزشکی

اجتماعی

دانشجویی

مهندسین صنعت

اصناف

مداحان

سازمان حفظ آثار

کارگری

عشایری

پیشکسوتان

دانش آموزي

مهندسین عمران

فرهنگیان

اساتيد

مهندسين کشاورزی

حقوقدانان

طلاب و روحانيون

بنیاد فرهنگی روایت

علمي، پژوهشي و فناوري

بسیج رسانه

كارمندان

مساجد و محلات

بنیاد تعاون

باشگاه خبرنگاران

باشگاه آذربایجان شرقی

باشگاه آذربایجان غربی

باشگاه اردبیل

باشگاه اصفهان

باشگاه البرز

باشگاه ایلام

باشگاه بوشهر

باشگاه تهران

باشگاه تهران بزرگ

باشگاه چهارمحال و بختیاری

باشگاه خراسان جنوبی

باشگاه خراسان رضوی

باشگاه خراسان شمالی

باشگاه خوزستان

باشگاه زنجان

باشگاه سمنان

باشگاه سیستان و بلوچستان

باشگاه فارس

باشگاه قزوین

باشگاه کردستان

باشگاه قم

باشگاه کرمان

باشگاه کرمانشاه

باشگاه کهگیلویه و بویراحمد

باشگاه گلستان

باشگاه گیلان

باشگاه لرستان

باشگاه مازندران

باشگاه مرکزی

باشگاه هرمزگان

باشگاه همدان

باشگاه یزد

رزمایش اقتدار عاشورایی

هنرمندان

سازندگی

سازمان ورزش

فرهنگی و هنری

وزارت صمت

وزارت نفت

وزارت ارتباطات

وزارت دفاع

وزارت نیرو

وزارت آموزش و پرورش

وزارت جهاد کشاورزی

وزارت مسکن و شهرسازی

وزارت اقتصاد و دارایی

سازمان انرژی اتمی

سازمان آتش نشانی

بسیج صدا و سیما

صفحات داخلی

يکشنبه ۱۳ خرداد ۱۴۰۳ - 02 June 2024

برج کشمر بردسکن خراسان رضوی نمادی از قرن هفتم هجری+تصاویر

برج کشمر بردسکن با نمادی از قرن هفتم هجری و جاذبه‌های منحصربه‌فرد چون کوهِ استوار در این شهرستان خود نمایی می‌کند و مقصد اصلی گردشگران در سفر به استان خراسان رضوی است.
کد خبر: ۹۵۸۷۰۵۹
|
۰۲ فروردين ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۳

به گزارش خبرگزاری بسیج استان خراسان رضوی از بردسکن، این روز ها ودرایام تعطیلات خیل گردشگران ومسافران نوروزی با گذر از مسیر بردسکن، یکی از مکان‌های تاریخی که مورد بازدید خود وخانواده قرار می دهند، برج کشمر است. این برج به شیوه معماری اواخر قرن هفتم هجری ساخته شده‌ و به سبک معماری دوره سلجوقیان نزدیک است.
قدمت کشمر به دوره کیانیان و اشکانیان می ‌رسد که روایات زیادی در دل دارد. برج علی آباد کشمر بر فراز بقایا و آواره‌ های قلعه کهن به نام کوشک بنا شده است و یکی از بناهای تاریخی سدهٔ هفت ه‍. ق است.
 
این برج با زیبایی تمام در این منطقه خودنمایی می کند که روایات زیادی در مورد آن حکایت شده است، از مقبره شخصی گرفته تا یادبود زرتشت پیامبر و طغرل سلجوقی، این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ با شمارهٔ ثبت ۱۲۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.
سرگذشت سرو کشمر را نیز احتمالا شنیده ‌اید، سروی که روایت بود پیامبر باستانی ایران، اشو زرتشت آن را با دست خود از بهشت آورده و در زمین کشمر کاشت ولی توسط متوکل عباسی قطع گردید. این سرو نیز در همین منطقه بوده است که نشانگر قدمت و اهمیت تاریخی کشمر است.
مشخصات معماری
 
 
این برج ۱۸ متر ارتفاع دارد و محیط خارجی آن ۴۲ متر و محیط داخلی آن ۲۱ متر است.
 
نمای خارجی بنا دارای پوششی مخروطی شکل بوده و از آجر ساخته شده‌ است. این بنا دو پوششی می‌ باشد و علاوه بر سقف مخروطی خارجی سقفی گنبدی به شکل عرق چین نیز در داخل دارد و این دو گنبد از بخش میانی به هم متصل و در مرکز این پوشش‌ ها دو روزنه تعبیه شده ‌است که به منظور روشنایی و تخلیه هوا بوده است.پوشش دوم بسیار بلندتر از پوشش اول بوده و ارتفاع آن ۵ متر بالاتر است.
این بنا دو جداره‌ است و از جدار داخلی طاق‌ هایی به داخل بنا ساخته شده ‌است. راهرویی پلکانی و مارپیچ بین دو جدار، صعود به پوشش اول را فراهم می‌ کند و حدود ۵۰ پلکان دارد بدنه بنا دارای دو قسمت است که قسمت پایین دوازده ضلعی است و پایه بنا را شکل می ‌دهد.
 
قسمت بالای بدنه اصلی، دارای ۴۸ ترک به شکل نیم ستون می ‌باشد و همچنین دوازده قاب آجری به شکل ‌های لوزی در آن تعبیه شده ‌است.
بر روی این ترک‌ ها و قاب ‌ها اشکال هندسی از آجر و کاشی فیروزه ای رنگ دیده می ‌شود که جلوه خاصی به بنا داده‌ است. ودر بدنه برج روزنه‌ هایی به منظور روشنایی داخل بنا تعبیه شده ‌است.
 
بنا از داخل دارای سه طبقه‌ بوده و ارتفاع تیزه اصلی گنبد تا کف ۳۱ متر است. معماری آن به شیوه معماری برج رادکان است و این برج به آتشکده زرتشت نیز معروف است.
موقعیت مکانی
 
این بنای باشکوه در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی بردسکن در میان روستای کشمر واقع شده است و در ۵ کیلومتری شمال جاده بردسکن به مشهد نمایان است.
 
از برج کشمر کتیبه‌ ای در دست نیست اما درب ورودی بنا دارای کتیبه ‌ای بوده‌ که اکنون اثری از آن نیست. این برج به شیوه معماری اواخر قرن هفتم هجری ساخته شده‌ و به سبک معماری دوره سلجوقیان نزدیک است.
محققین با مطالعاتی که روی آن انجام داده‌ اند دریافته اند که لحظه تحویل سال شمسی را از روی این برج در محل یکی از طاقچه‌ های آن با استفاده از نور خورشید تعیین می ‌کرده‌ اند. این برج در مسیری ساخته شده بود که مرکز ایران را به نیشابور متصل می‌ کرده ‌است و مسافران زیادی در گذر از این منطقه از آن دیدن کرده‌ اند.
ارسال نظرات